Процесуирати злочине над Србима у долини Неретве

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта затражио је да Тужилаштво Србије за ратне злочине покрене код Тужилаштва БиХ питање процесуирања одговорних за ратне злочине против Срба у долини Неретве.

Босна и Херцеговина 09.06.2014 | 15:55
Процесуирати злочине над Србима у долини  Неретве

Линта истиче да за многе злочине над Србима још нису подигнуте ни оптужнице, те да у БиХ и даље траје опструкција у процесуирању ратних злочина почињених над Србима деведесетих година.

Он у саопштењу напомиње да у БиХ још нико није осуђен за ратни злочин против српског народа у Тузланској колони, Добровољачкој улици, за злочине у Сарајеву, те за злочине муџахедина и припадника Петог корпуса Армије БиХ.

У саопштењу се подсјећа да је 7. јуна 1992. године Хрватска војска, заједно са ХВО и муслиманским снагама, покренула акцију против слабо  организованих и препуштених себи Срба у селима Клепци, Пребилови и Тасовчићи и другим мјестима у долини Неретве.

Акција је носила назив "Чагаљ", а изведена је под командом генерала Хрватске војске Јанка Бобетка који је детаље у вези с њом изнио у својој књизи "Све моје битке".

Војна операција почела је вишечасовним бомбардовањем ових српских села, а у току неколико дана хрватске снаге су освојиле цијелу долину Неретве са Мостаром и Стоцем, док је већина Срба напустила своје куће и имања.

У освојеним српским насељима, подсјећа Линта, хрватске снаге су побиле скоро све затечене српске цивиле и уништиле материјална и културна добра српског народа у долини Неретве - куће, манастире, цркве, гробнице, домове културе, школе, електо и водоводну мрежу и друго.

Посебно се истиче рушење манастира Житомислић, мостарске Саборне цркве и минирање цркве са Спомен-костурницом у Пребиловцима у којој су били сахрањени посмртни остаци око 4.000 Срба ексхумираних 1990. и 1991. године из јама у које су их усташе бацили 1941. године.

"Симбол страдања српског народа, не само у долини Неретве, јесте село Пребиловци у коме је убијено 85 одсто његових становника за вријеме Независне Државе Хрватске", додао је Линта.

У село се, како је навео, послије завршетка грађанског рата вратило око 30 породица које сада, заједно са Удружењима Херцеговаца у Србији и Српском православном црквом, покушавају да саграде нови Спомен храм Васкрсења Христовог у коме ће сахранити кости преостале након минирања спомен-цркве 1992. године.

Он је апеловао на све институције да помогну његову изградњу.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

09.06.2014 14:06

Немојте вријеђати интелигенцију људима? Владајућа српска политика је крива за то? Како? Је ли Република Српска има Тужилаштва и Судове? Има? Ако има, онда нек подижу оптужнице за ратне злочине и нека пресуђују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

09.06.2014 14:25

Не уваљуте Србију у то, већ радите нешто, нека раде српска тужилаштва и судови у Српској и нека српска владајућа политика у заједничким институцијама БиХ нешто ради, нека врши притисак на Тужилаштва или нека да "миг" српском тужилаштву и судовима у Републици Српској да то одради, ако неће Тужилаштво БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в09.06.2014

09.06.2014 14:43

Од процесуирања нема ништа ови владајући су покупили паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реxxл

09.06.2014 15:30

Па да смију подигли би ,а знас да нико не признаје насе судство,а ови из Србије су трцали и хапсили Србе,а сад кад требају Хрвате и Муслимане нема их нигдје, ваљда је и то услов за улазак у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

10.06.2014 02:06

Треба хапсити све оне који су злоцин правили. Ево ми Гламоцани тразимо правду вец годинама за убијене на десетине муслимана Гламоца у периоду од 92. до 95. имена се јасно знају али Суд БиХ никад није ни упитао за те злоцине а злоцинци се слободни сетају. Правда за све убијене

ОДГОВОРИТЕ