Звезда: Разлаз, избори или по старом?

У понедељак ће бити настављена седница руководства Црвене звезде, прекинута у петак саопштењем на сајту УЕФА које никог није оставило равнодушним. Шта би навијачи могли да очекују?

Фудбал 08.06.2014 | 17:21
Звезда: Разлаз, избори или по старом?

ФК Црвена звезда, 6. јуна 2014. године, доживео је највеће понижење од свог оснивања.
Одговорност за то, за сада, није преузео ниједан од руководилаца новог шампиона Србије, можда и због тога што је она углавном пребацивана на "оне пре".

Причати и писати о томе шта је довело до тога да црвено-бели, први пут у својој богатој историји, доживе да буду избачени из Европе без борбе на терену, сувишно је тренутно и мало тога није познато - једноставно превише је било погрешних потеза да се ово не би догодило.

Сврсисходније је причати о томе шта сад.

Председник Драган Џајић, у дану у ком је саопштена УЕФА пресуда, признао је да не може са сигурношћу да каже који је наредни корак.

Све што је јавност могла конкретно да зна је да ће започето ванредно заседање Управног одбора, од петка, бити настављено у понедељак.

Постоји могућност, сазнаје МОНДО, да на том заседању један број челника од остатка присутних затражи да комплетан Управни одбор поднесе оставке и да се закаже Скупштина на којој би по скраћеном поступку били заказани и спроведени избори за (новог) председника клуба. То би био логичан, морални чин актуелног руководства Црвене звезде, којим би сви скупа вероватно први пут од новембра 2012. и уласка у клуб у виду Радне групе, преузели одговорност за највећи колективни неуспех.

У том случају, сазнаје МОНДО из поузданих извора, постојала би два сценарија:

а) Да се појави нови кандидат за председника ФК Црвена звезда, који би после евентуалне победе на изборима изабрао ново руководство, односно задржао део актуелног за ког претпоставља да може конкретно да помогне у можда и најтежој сезони која се надвија над клубом.

б) Да актуелни председник Џајић поново буде кандидат, али да се овог пута састави сложнији, конкретнији и продуктивнији Управни одбор, селектиран на бази тога ко шта може да учини, без толико компромиса, који су руку на срце и довели клуб на овај ниво. Џајић би, према том сценарију, имао једног потпредседника и новог генералног секретара, који није актуелни Миодраг Зечевић. Питање је, међутим, да ли би Џајић на то пристао.

Али...

Мала је вероватноћа да ће то бити сценарио.

Извесније је да ће се наставити у актуелном сазиву са можда једним или два одласка, а то је у овом тренутку - с обзиром на све оно чега смо били сведоци у претходних годину и по дана - можда и најгори сценарио за клуб. Ако у понедељак или уторак не дође до непопуларно названих "ломова" у клубу, тешко шта може да оконча тренд међусобног оптуживања у медијима, условљавања личног ангажмана у клубу, уплитање играча у потезе Управе и свега онога чиме се и руководство и јавност бавила претходних месеци...

...док се о правим обољењима сложеног организма, а они су сада добили и међународну потврду да су малигни и опасни по живот, нико није бавио.

Уколико би руководство Црвене звезде одлучило да крене у изборе, није тешко претпоставити између којих полова би се поларизовала звездашка јавност. Питање је само шта би која опција понудила навијачима, пре свих онима са чланском картом, који би имали право гласа.

До понедељка...

Коментари / 0

Оставите коментар