Zvezda: Razlaz, izbori ili po starom?

U ponedeljak će biti nastavljena sednica rukovodstva Crvene zvezde, prekinuta u petak saopštenjem na sajtu UEFA koje nikog nije ostavilo ravnodušnim. Šta bi navijači mogli da očekuju?

Fudbal 08.06.2014 | 17:21
Zvezda: Razlaz, izbori ili po starom?

FK Crvena zvezda, 6. juna 2014. godine, doživeo je najveće poniženje od svog osnivanja.
Odgovornost za to, za sada, nije preuzeo nijedan od rukovodilaca novog šampiona Srbije, možda i zbog toga što je ona uglavnom prebacivana na "one pre".

Pričati i pisati o tome šta je dovelo do toga da crveno-beli, prvi put u svojoj bogatoj istoriji, dožive da budu izbačeni iz Evrope bez borbe na terenu, suvišno je trenutno i malo toga nije poznato - jednostavno previše je bilo pogrešnih poteza da se ovo ne bi dogodilo.

Svrsishodnije je pričati o tome šta sad.

Predsednik Dragan Džajić, u danu u kom je saopštena UEFA presuda, priznao je da ne može sa sigurnošću da kaže koji je naredni korak.

Sve što je javnost mogla konkretno da zna je da će započeto vanredno zasedanje Upravnog odbora, od petka, biti nastavljeno u ponedeljak.

Postoji mogućnost, saznaje MONDO, da na tom zasedanju jedan broj čelnika od ostatka prisutnih zatraži da kompletan Upravni odbor podnese ostavke i da se zakaže Skupština na kojoj bi po skraćenom postupku bili zakazani i sprovedeni izbori za (novog) predsednika kluba. To bi bio logičan, moralni čin aktuelnog rukovodstva Crvene zvezde, kojim bi svi skupa verovatno prvi put od novembra 2012. i ulaska u klub u vidu Radne grupe, preuzeli odgovornost za najveći kolektivni neuspeh.

U tom slučaju, saznaje MONDO iz pouzdanih izvora, postojala bi dva scenarija:

a) Da se pojavi novi kandidat za predsednika FK Crvena zvezda, koji bi posle eventualne pobede na izborima izabrao novo rukovodstvo, odnosno zadržao deo aktuelnog za kog pretpostavlja da može konkretno da pomogne u možda i najtežoj sezoni koja se nadvija nad klubom.

b) Da aktuelni predsednik Džajić ponovo bude kandidat, ali da se ovog puta sastavi složniji, konkretniji i produktivniji Upravni odbor, selektiran na bazi toga ko šta može da učini, bez toliko kompromisa, koji su ruku na srce i doveli klub na ovaj nivo. Džajić bi, prema tom scenariju, imao jednog potpredsednika i novog generalnog sekretara, koji nije aktuelni Miodrag Zečević. Pitanje je, međutim, da li bi Džajić na to pristao.

Ali...

Mala je verovatnoća da će to biti scenario.

Izvesnije je da će se nastaviti u aktuelnom sazivu sa možda jednim ili dva odlaska, a to je u ovom trenutku - s obzirom na sve ono čega smo bili svedoci u prethodnih godinu i po dana - možda i najgori scenario za klub. Ako u ponedeljak ili utorak ne dođe do nepopularno nazvanih "lomova" u klubu, teško šta može da okonča trend međusobnog optuživanja u medijima, uslovljavanja ličnog angažmana u klubu, uplitanje igrača u poteze Uprave i svega onoga čime se i rukovodstvo i javnost bavila prethodnih meseci...

...dok se o pravim oboljenjima složenog organizma, a oni su sada dobili i međunarodnu potvrdu da su maligni i opasni po život, niko nije bavio.

Ukoliko bi rukovodstvo Crvene zvezde odlučilo da krene u izbore, nije teško pretpostaviti između kojih polova bi se polarizovala zvezdaška javnost. Pitanje je samo šta bi koja opcija ponudila navijačima, pre svih onima sa članskom kartom, koji bi imali pravo glasa.

Do ponedeljka...

Komentari / 0

Ostavite komentar