Кикер о БиХ: Змајеви са њемачким срцем!

Специјално изднање њемачког спортског магазина Кикер за Свјетско првенство, добар дио простора посветило је фудбалској репрезентацији Босне и Херцеговине, једином дебитанту на овогодишњем Мундијалу.

Фудбал 08.06.2014 | 17:18
Кикер о БиХ: Змајеви са њемачким срцем!

Очито ће због великог броја Змајева који играју у Бундеслиги, велики број Њемаца са доста симпатија пратити мечеве БХ тима. У цијелости вам преносимо текст из посебног издања Кикера који се у продаји налази још од средине маја, па не треба чудити због неких мањих грешака у саставима тимова.

Само 22 године након што је основан Савез, фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине успјела је изборити своје прво учешће на Свјетском првенству. Након рата који је трајао од 1992. до 1995. године, чије се посљедице још увијек осјете, велики спортски успјех могао би макар мало ујединити тешко разједињену нацију.

Босна и Херцеговина је једина земља међу 32 селекције која ће бити дебитант на овогодишњем Мундијалу у Бразилу.

Тим

Екипу БиХ чине професионалци који су или још увијек играју у једном од два најјача њемачка фудбалска ранга, а када се прича о њима може се рећи да имају њемачко срце. Два најважнија играча ове селекције су капитен и шеф одбране Емир Спахић из Бајер Леверкузена и неприкосновени стријелац Един Џеко, нападач Манчестер Ситија, који је са ВфЛ Волфсбургом 2009. године постао првак Њемачке. Поред поменутих ту су Ермин Бичакчић (ТСГ Хофенхајм), Сеад Колашинац (Шалке), Менсур Мујџа (Фрајбург), Сејад Салиховиц (Хофенхајм), Ведад Ибисевиц (Штутгарт), а ту је и некадашњи фудбалер Бохума Звјездан Мисимовић, који има велико искуство играња у Бундеслиги.

Атмосфера у тиму током квалификација била је на врхунском нивоу, али су се у међувремену тамни облаци надвили над екипом. Након пораза од 2:0 у пријатељској утакмици против Египта у марту, атмосфера је поремећена, а односи између Спахића и Џеке, на једној, те селектора Сушића на другој страни, су затегнути, након што Џеко у том сусрету није замијењен када је то било договорено. Селектор Босне и Херцеговине је након овог сусрета нагласио да му водећи играчи неће састављати тим, већ он сам.

Поред свега, босанскохерцеговачки навијачи и медији показали су дозу незадовољства када је ријеч о Сушићевом избору играча који ће путовати у Бразил. Главни разлог незадовољства био је мањак класичних нападача на списку, само Џеко и Ибишевић, а други разлог био је и позив Сушићевом братићу Тини-Свену Сушићу.

Тактика

Тактичка поставка БиХ током Мундијала готово сигурно ће зависти од противника. У првом сусрету против главног фаворита у групи, репрезентације Аргентине, Сушић ће се највјероватније одлучити за формацију 4-5-1, те ће своје шансе тражити у контрама, гдје би кључне улоге требали имати крилни и бочни играчи. Они би требали након одузете лопте водити кључну ријечи у контри у нападу на још непостављену одбрану Јужноамериканаца. У мечевима против Нигерије и Ирана, Сушић ће се вјероватно одлучити за формацију 4-4-2, чији би везни ред требао бити постављен у "ромб".

У овој формацији Харис Медуњанин (Газиантеп) би требао имати дефанзивну уголу у везном реду, за офанзивни дио биће задужен Звјездан Мисимовић, док ће по крилима дјеловати Сенад Лулић (СС Лацио) који ће се за мјесто у тиму борити са Сејадом Салиховићем на лијевој страни, док би Миралем Пјанић (АС Рома) требао играти десно.

Снага

Тридесет голова фудбалска репрезентација БиХ постигла је у квалификацијама за СП. Осамнаест од ове бројке дао је нападачки тандем Џеко-Ибишевић. Овај податак довољно говори о томе колико су у офанзиви опасна оба БХ нападача, који ће и у Бразилу сасвим сигурно бити један од најубојитих тандема. Уколико њиховом учинку додамо још пет голова Мисимовића, те три Миралема Пјанића, специјалисту за слободне ударце, јасно је у чему лежи снага босанског тима - у јакој офанзиви.

Јак је и на голу Асмир Беговић, чувар мреже енглеског Стоук Ситија који спада међу најбоље голмане Премијер лиге. У претходној сезони босански голман је бранио на константно високом нивоу, без великих грешака, а управо он даје велику сигурност екипи.

Слабости

Одбрамбена линија БХ тима састављена је од играча из Бундеслиге. Она има квалитет, али да ли је она довољно добра за СП? То је главно питање? Фудбалер Фрајбурга, Менсур Мујџа је у првих једанаест јер боља алтернатива недостаје. Недостатак квалитетнијих замјена је главни проблем, јер већини резервних играча недостаје квалитет који посједују носиоци игре. Поготово шкрипи у дефанзиви, шта ће се десити уколико се Медуњанин повриједи?

Са само два права нападача Сушић се упустио у својеврсни ризик. Ваљда се нада да ће Ибишевић и Џеко бити здрави, јер би се у случају да остане без њих Босна могла наћи у проблемима.

Посебно

У појединим дијеловима Босне и Херцеговине, као у оном српском који се зове Република Српска, пласман репрезентације није прослављен, а земља је подијељена на Бошњаке, босанске Хрвате, те српски дио становништва. И у Н/ФСБиХ је била слична ситуација, а Савез је имао три предсједника. Тек након што је ФИФА 2010. године суспендовала Босну, три народа су коначно успјела наћи заједничку ријеч. Управо тај договор био је главни "политички" разлог за велики спортски успјех. Иако у тиму готово нема играча из домаће лиге у тиму су заступљени играчи из свих народа.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

патриота

08.06.2014 16:39

Потписујем! Нико као змајеви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спортиста

09.06.2014 18:51

Политика у спорту је умрла са отмицом Израелаца на ОИ, и са бојкотом ОИ у СССР... БН је у састававу БХ и нема потребе избјегавати информације о репрезентацији.. НАравно, не спорим ни Србију, па макар и тренинге извјеставали.. Ипак са овом БХ репком је БХ позната у свијету, а самим тиме и БН, наравно уколико објективно и позитивно извјестава.. Пуно среце и репрезентацији а БН ТВ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

10.06.2014 05:13

Ма моземо ми говорити ста хоцемо али сви добро знамо да само заједно смо довољо јаки И сваки успјех који смо икад имали био је одраз заједниства. Перфектан је примјер наса репрезентација. Док смо се свадјали И имали три преседника није нас било нигдје И били смо суспендовани од ФИФА. Кад смо досли до памети И ујединили се па изабрали једног преседника постигли смо сто смо постигли. Политицари би требали несто науцити из овога али И ми обицни народ. Толико од мене

ОДГОВОРИТЕ