Kiker o BiH: Zmajevi sa njemačkim srcem!

Specijalno izdnanje njemačkog sportskog magazina Kiker za Svjetsko prvenstvo, dobar dio prostora posvetilo je fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, jedinom debitantu na ovogodišnjem Mundijalu.

Fudbal 08.06.2014 | 17:18
Kiker o BiH: Zmajevi sa njemačkim srcem!

Očito će zbog velikog broja Zmajeva koji igraju u Bundesligi, veliki broj Njemaca sa dosta simpatija pratiti mečeve BH tima. U cijelosti vam prenosimo tekst iz posebnog izdanja Kikera koji se u prodaji nalazi još od sredine maja, pa ne treba čuditi zbog nekih manjih grešaka u sastavima timova.

Samo 22 godine nakon što je osnovan Savez, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uspjela je izboriti svoje prvo učešće na Svjetskom prvenstvu. Nakon rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, čije se posljedice još uvijek osjete, veliki sportski uspjeh mogao bi makar malo ujediniti teško razjedinjenu naciju.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja među 32 selekcije koja će biti debitant na ovogodišnjem Mundijalu u Brazilu.

Tim

Ekipu BiH čine profesionalci koji su ili još uvijek igraju u jednom od dva najjača njemačka fudbalska ranga, a kada se priča o njima može se reći da imaju njemačko srce. Dva najvažnija igrača ove selekcije su kapiten i šef odbrane Emir Spahić iz Bajer Leverkuzena i neprikosnoveni strijelac Edin Džeko, napadač Mančester Sitija, koji je sa VfL Volfsburgom 2009. godine postao prvak Njemačke. Pored pomenutih tu su Ermin Bičakčić (TSG Hofenhajm), Sead Kolašinac (Šalke), Mensur Mujdža (Frajburg), Sejad Salihovic (Hofenhajm), Vedad Ibisevic (Štutgart), a tu je i nekadašnji fudbaler Bohuma Zvjezdan Misimović, koji ima veliko iskustvo igranja u Bundesligi.

Atmosfera u timu tokom kvalifikacija bila je na vrhunskom nivou, ali su se u međuvremenu tamni oblaci nadvili nad ekipom. Nakon poraza od 2:0 u prijateljskoj utakmici protiv Egipta u martu, atmosfera je poremećena, a odnosi između Spahića i Džeke, na jednoj, te selektora Sušića na drugoj strani, su zategnuti, nakon što Džeko u tom susretu nije zamijenjen kada je to bilo dogovoreno. Selektor Bosne i Hercegovine je nakon ovog susreta naglasio da mu vodeći igrači neće sastavljati tim, već on sam.

Pored svega, bosanskohercegovački navijači i mediji pokazali su dozu nezadovoljstva kada je riječ o Sušićevom izboru igrača koji će putovati u Brazil. Glavni razlog nezadovoljstva bio je manjak klasičnih napadača na spisku, samo Džeko i Ibišević, a drugi razlog bio je i poziv Sušićevom bratiću Tini-Svenu Sušiću.

Taktika

Taktička postavka BiH tokom Mundijala gotovo sigurno će zavisti od protivnika. U prvom susretu protiv glavnog favorita u grupi, reprezentacije Argentine, Sušić će se najvjerovatnije odlučiti za formaciju 4-5-1, te će svoje šanse tražiti u kontrama, gdje bi ključne uloge trebali imati krilni i bočni igrači. Oni bi trebali nakon oduzete lopte voditi ključnu riječi u kontri u napadu na još nepostavljenu odbranu Južnoamerikanaca. U mečevima protiv Nigerije i Irana, Sušić će se vjerovatno odlučiti za formaciju 4-4-2, čiji bi vezni red trebao biti postavljen u "romb".

U ovoj formaciji Haris Medunjanin (Gaziantep) bi trebao imati defanzivnu ugolu u veznom redu, za ofanzivni dio biće zadužen Zvjezdan Misimović, dok će po krilima djelovati Senad Lulić (SS Lacio) koji će se za mjesto u timu boriti sa Sejadom Salihovićem na lijevoj strani, dok bi Miralem Pjanić (AS Roma) trebao igrati desno.

Snaga

Trideset golova fudbalska reprezentacija BiH postigla je u kvalifikacijama za SP. Osamnaest od ove brojke dao je napadački tandem Džeko-Ibišević. Ovaj podatak dovoljno govori o tome koliko su u ofanzivi opasna oba BH napadača, koji će i u Brazilu sasvim sigurno biti jedan od najubojitih tandema. Ukoliko njihovom učinku dodamo još pet golova Misimovića, te tri Miralema Pjanića, specijalistu za slobodne udarce, jasno je u čemu leži snaga bosanskog tima - u jakoj ofanzivi.

Jak je i na golu Asmir Begović, čuvar mreže engleskog Stouk Sitija koji spada među najbolje golmane Premijer lige. U prethodnoj sezoni bosanski golman je branio na konstantno visokom nivou, bez velikih grešaka, a upravo on daje veliku sigurnost ekipi.

Slabosti

Odbrambena linija BH tima sastavljena je od igrača iz Bundeslige. Ona ima kvalitet, ali da li je ona dovoljno dobra za SP? To je glavno pitanje? Fudbaler Frajburga, Mensur Mujdža je u prvih jedanaest jer bolja alternativa nedostaje. Nedostatak kvalitetnijih zamjena je glavni problem, jer većini rezervnih igrača nedostaje kvalitet koji posjeduju nosioci igre. Pogotovo škripi u defanzivi, šta će se desiti ukoliko se Medunjanin povrijedi?

Sa samo dva prava napadača Sušić se upustio u svojevrsni rizik. Valjda se nada da će Ibišević i Džeko biti zdravi, jer bi se u slučaju da ostane bez njih Bosna mogla naći u problemima.

Posebno

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao u onom srpskom koji se zove Republika Srpska, plasman reprezentacije nije proslavljen, a zemlja je podijeljena na Bošnjake, bosanske Hrvate, te srpski dio stanovništva. I u N/FSBiH je bila slična situacija, a Savez je imao tri predsjednika. Tek nakon što je FIFA 2010. godine suspendovala Bosnu, tri naroda su konačno uspjela naći zajedničku riječ. Upravo taj dogovor bio je glavni "politički" razlog za veliki sportski uspjeh. Iako u timu gotovo nema igrača iz domaće lige u timu su zastupljeni igrači iz svih naroda.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

patriota

08.06.2014 16:39

Potpisujem! Niko kao zmajevi!!!

ODGOVORITE
Name

Sportista

09.06.2014 18:51

Politika u sportu je umrla sa otmicom Izraelaca na OI, i sa bojkotom OI u SSSR... BN je u sastavavu BH i nema potrebe izbjegavati informacije o reprezentaciji.. NAravno, ne sporim ni Srbiju, pa makar i treninge izvjestavali.. Ipak sa ovom BH repkom je BH poznata u svijetu, a samim time i BN, naravno ukoliko objektivno i pozitivno izvjestava.. Puno srece i reprezentaciji a BN TV..

ODGOVORITE
Name

brzi

10.06.2014 05:13

Ma mozemo mi govoriti sta hocemo ali svi dobro znamo da samo zajedno smo dovoljo jaki I svaki uspjeh koji smo ikad imali bio je odraz zajednistva. Perfektan je primjer nasa reprezentacija. Dok smo se svadjali I imali tri presednika nije nas bilo nigdje I bili smo suspendovani od FIFA. Kad smo dosli do pameti I ujedinili se pa izabrali jednog presednika postigli smo sto smo postigli. Politicari bi trebali nesto nauciti iz ovoga ali I mi obicni narod. Toliko od mene

ODGOVORITE