Танкер нестао уз обалу Гане?!

Танкер који је пловио под либеријском заставом, с 24 члана посаде, нестао је у среду код обала Гане, а верује се да је отет, саопштио је Међународни поморски биро.

Свијет 08.06.2014 | 16:51
 Танкер нестао уз обалу Гане?!

Танкер МТ Фаир Артемис последњи контакт са својим власницима имао је у четвртак, из главног града Гане Акре, а како преноси АФП, из Центра за пријаву пиратских напада кажу да је могуће да је у питању отмица.

“Наша је главна брига сигурност посаде. Желимо да поручимо њиховим породицама и свим деоничарима да чинимо све како би се посада и брод сигурно вратили у луку”, изјавио је директор компаније Џон Греј.

Виши службеник луке Тема, источно од главнога града Гане рекао је да су у петак примили позив у помоћ с брода који се налазио 36 наутичких миља изван ганских вода након што је у среду отет и опљачкан у водама Тога.

Шеф овог међународног Центра, који се налази у Куала Лумпуру, Ноел Чунг је рекао док је судбина посаде брода који је транспортовао нафту и даље непозната.

"То је област где пирати отимају бродове, углавном због терета који превозе. То је област која нам даје повода за забринутост", рекао је он за АФП.

Центар је апеловао на све бродове да буду на опрезу што се тиче несталог брода.

Напади западноафричких пирата чинили су 19 одсто напада широм света прошле године, према подацим центра. Нигеријски пирати имају 31 од 51 напада у региону.

Мали број пиратских напада до сада се десио у територијалним водама Гане, где редовно патролира морнарица земље и где се догодио само један инцидент прошле године.

Међународне снаге такође патролирају крај обала западне Африке.

Оне су вец́ одиграле кључну улогу у сузбијању пиратских напада на Рогу Африке, у близини обале Сомалије, где је отет велики број теретних бродова, а процеси откупа су трајали месецима па чак и годинама, што је посебно кулминирало 2011, подсећа француска агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар