Tanker nestao uz obalu Gane?!

Tanker koji je plovio pod liberijskom zastavom, s 24 člana posade, nestao je u sredu kod obala Gane, a veruje se da je otet, saopštio je Međunarodni pomorski biro.

Svijet 08.06.2014 | 16:51
 Tanker nestao uz obalu Gane?!

Tanker MT Fair Artemis poslednji kontakt sa svojim vlasnicima imao je u četvrtak, iz glavnog grada Gane Akre, a kako prenosi AFP, iz Centra za prijavu piratskih napada kažu da je moguće da je u pitanju otmica.

“Naša je glavna briga sigurnost posade. Želimo da poručimo njihovim porodicama i svim deoničarima da činimo sve kako bi se posada i brod sigurno vratili u luku”, izjavio je direktor kompanije Džon Grej.

Viši službenik luke Tema, istočno od glavnoga grada Gane rekao je da su u petak primili poziv u pomoć s broda koji se nalazio 36 nautičkih milja izvan ganskih voda nakon što je u sredu otet i opljačkan u vodama Toga.

Šef ovog međunarodnog Centra, koji se nalazi u Kuala Lumpuru, Noel Čung je rekao dok je sudbina posade broda koji je transportovao naftu i dalje nepoznata.

"To je oblast gde pirati otimaju brodove, uglavnom zbog tereta koji prevoze. To je oblast koja nam daje povoda za zabrinutost", rekao je on za AFP.

Centar je apelovao na sve brodove da budu na oprezu što se tiče nestalog broda.

Napadi zapadnoafričkih pirata činili su 19 odsto napada širom sveta prošle godine, prema podacim centra. Nigerijski pirati imaju 31 od 51 napada u regionu.

Mali broj piratskih napada do sada se desio u teritorijalnim vodama Gane, gde redovno patrolira mornarica zemlje i gde se dogodio samo jedan incident prošle godine.

Međunarodne snage takođe patroliraju kraj obala zapadne Afrike.

One su već odigrale ključnu ulogu u suzbijanju piratskih napada na Rogu Afrike, u blizini obale Somalije, gde je otet veliki broj teretnih brodova, a procesi otkupa su trajali mesecima pa čak i godinama, što je posebno kulminiralo 2011, podseća francuska agencija.

Komentari / 0

Ostavite komentar