Помоћ поплављенима: Вратити стотине украдених милиона

Власти Републике Српске манипулишу падом прихода, тврдећи да он износи цијелих 80 посто. На тај начин
покушавају прикрити чињеницу да су прије поплава потрошили све што се потрошити дало и да немају жуте банке на рачунима, а самим тим ни начина да озбиљније помогну поплављена подручја.

Република Српска 08.06.2014 | 15:53
Помоћ поплављенима: Вратити стотине украдених  милиона

Оно што је запањујуће јесте да власти не чине ништа конкретно и ефикасно како би штету умањили и помогли онима који су страдали.

Умјесто тога само празна прича, још празнија обећања и нескривени покушаји да се из оно нешто
прикупљених средстава за поплављене, новац преусмјери и прикрију коруптивне радње и јавашлук Режима, попут оног са Олимпијским центром Јахорина.

Узмимо, ипак, да је Режим у праву, да је пад прихода 80%, и сагледајмо шта то конкретно значи за РС, јер када се то учини тек се онда види колико су властодршци отуђени и у коликој мјери та група грађана опасних намјера уопште не брине ни о чему. Нити их се то тиче, бар се тако понашају. Кренимо редом.

Министар финансија Зоран Тегелтија и руководство Пореске управе истакли су да су 80 % мање наплаћени
приходи у другој половини маја мјесеца.
Такође су потврдили да ће се тај лоши тренд задржати и наредних неколико мјесеци, односно до краја године.


И наплата ПДВ-а, тврди се, такође, биљежи пад.

Само ова два факта условљавају сачињавање и доношење ребаланса буџета РС, као и потребу
ребаланса буџета локалних заједница и фондова РС (Фонд здраства, Фонд ПИО...).


Локалне заједнице које су директно биле поплављене, свакако, морају правити ребаланс буџета, јер је у
тим срединама економски живот потпуно замро.

Домаћи приходи у буџету РС за 2014. годину износе 1.568.458.000,00 КМ што, преведено на мјесечни ниво, у просјеку износи 130.454.833,33 КМ. Половина мјесеца је цца 65 милиона КМ.


Ако је истина што Режим тврди, да је приход пао у другој половини за 80%, то значи губитак од цца 52 милиона  КМ. Ако би ово умањене трајало до краја године, то би износило цца 400 милиона КМ. Истовремено, долази до смањења поврата пореза и локалним заједницама. Такође би дошло до смањења уплате доприноса према фондовима (највећи је Фонд ПИО, у који се годишње слије цца миљарда КМ и Фонд здраства са цца 500 милиона КМ).

Неко ће рећи да је ово веома песимистично. У реду, будимо оптимистичнији од Режима и урадимо процјену на 50% од нареченог, односно  рачунајмо да ће буџет бити мањи само за двјеста милиона.

У буџету РС ће недостајати најмање 200 милиона КМ, то јест око 13%.

У тим процентима ће се смањити и буџети општина (и то оних непоплављених, а оне поплављене су тек
надрљале, јер ту фирме не раде).

Што се тиче фондова - Фонд ПИО би имао смањене око 130 милиона КМ, што преведено на обичан језик значи да би пензионери остали без двије пензије ове године. Фонд здраства био би „краћи“ за цца 70,0 милиона, што је ред величина који значи да би КБЦ Бањалука могао одмах да стави  кључ у браву.

Како се саберу општински буџети, фондови и буџет РС, укупна недостајућа средства би износила цца 600
милиона КМ. (Ово су најоптимистичније прогнозе. Реално је то негдје око 900 милиона.).

Процјењује се да ће штете износити око милијарду КМ, што уз оних 600 милиона губитака прихода, укупно
износи 1,6 милијарди КМ недостајућих средстава за ову годину. Цифра од 1,6 милијарди равна је једногодишњем буџету РС.

Нема дилеме да је неопходно направити ребалансе буџета, јер се њима смањују давања по основу плата и материјалних трошкова. То би било и најпоштеније, јер би на тај начин сви, солидарно, сносили последице штета у РС.

Како ствари стоје, од тога ништа, јер Милорад Додик најављује да ће буџет Предсједника РС следеће године бити још већи. (Срећа у несрећи је што он неће бити предсједник догодине, па ће његов наследник свакако моћи смањити ионако превелики буџет те институције).

Овакво Додиково понашање свједочи да Режим не одустаје од огромних привилегија које имају његови
челници.

Мале су шансе и да нека већа помоћ стигне са стране, јер се Додик посвађао са ЕУ, САД, а Русија и Србија га не третирају, те је остало врло врло мали простор да се колико толико штете санирају.

Остали су властити извори, а ту смо тек на најтањем леду.

Оно што би се могло одмах учинити из властитих извора било би следеће:

-  Управа за индиректно опорезивање требала би да одустане од куповине пословног простора у Бањалуци, за шта је одвојила 60 милиона КМ. Простор који је у игри је објекат у Пицином парку, који је власништво Миле Радишића. Ова средства треба искористити за санацију штета, а не за набијање рачуна Радишића и његових политичких ментора;

- Ослободити плаћања ПДВ-а (за мај и јуни) фирме које су имале директну штету, а једним дијелом и фирме које су имале индиректну штету.

-  Од Европе тражити донације за БиХ за санацију штета;

 Потребно је активирати и унутрашње резерве и то на следећи начин:

- На Парламенту РС донијети одлуку да се дио капитала ИРБ претвори у неповратна средства (цца 100.0 мил. КМ), а средства дозначити за привредну активност (предузећа, пољопривредници...).

-     
Како су ова средства пласирана у виду кредита, аутоматски, то јест
одмах, треба их наплатити од тајкуна и створити ликвидан фонд од 100 милиона.

-  Средства би морала бити наплаћена од Миће Калдере Чичића, Ђоке Еквадора Давидовића, Гаврила Групације Бобара, Слободана Интеграл Станковића, Љубе Нискоградња Ћубића...; посебно од фирме „Фруит еко“, чији је власник син Милорада Додика. Додик стално тврди да је јако богат и то одувијек, па би сада могао показати право родољубље, враћајући три милиона марака које је ИРБ додијелила фирми његовог сина.

-  Тренутно се велике паре брзо могу добити од Руса, односно од „Зарубежњефта“. Ако нас Руси стварно толико воле (а ништа од њих не тражимо у виду помоћи), онда је њихова обавеза да у буџет колико одмах уплате новац за порезе и доприносе.

- Додик би могао да назове Путина или да се, накратко, са њим сретне у некаквом ходнику и договори измирење обавезе „Зарубжњефта“ према Републици Српској, које износе 133 милиона марака. Руси дугују те паре Републици Српској већ осам година, што значи да би само за камату (4% годишње) РС могла одмах да добије 49,8 милиона марака. Плус она 133 милиона дуга, то је равно 183 милиона КМ.

Ово је потпуно реално наплатити, осим ако Додик није недавно, у оном шпајзу, обећао Путину да ће
Република Српска снажно помоћи Русији и отписати јој свих 183 милиона марака дуга „Зарубежњефта“.

Биће да је обећао, а како и не би када у Уговору пише „ако Рафинерија у пословању исказује губитке доћи ће до отписа ових обавеза“. Како Рафинерија исказује губитке, отпис се намеће као логично рјешење.

Због тих пара, због тих 183 милиона које Руси дугују РС, Додик  је имао прилику да се поздрави са Путином у смочници. Што је слика која би требало да мотивише све поплављене да се из ужаса у којем су се нашли ваде како знају и умију. Додик се руковао са Путином, што је само по себи највећа помоћ коју им је могао дати. За паре нека се снађу, па морају нешто и сами за себе учинити. Не може ни Додик све!

СлободанВасковицБлог

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Истина

08.06.2014 14:19

Супер теxт, све је ово истина само сто је народ примитиван и са њим је лако манипулисати (цаст изузецима ал нема их пуно). Јер Баја Додик је криминалац и лазов невидјених размера нема му равног до Сјеверне Кореје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњежана Петрушински

08.06.2014 14:33

Кончита, или ти Алиса у земљи чуда....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.06.2014 14:36

Доста је пљацке,срусимо власт или це све пропасти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови с Вучијака

08.06.2014 14:55

Све на жалост истина. једино је народ наиван и вјерује режиму. Што дуже буде вјеровао, то ће на крају туга бити веће. Понаљам национални= Додиков интерес. постали смо феуадално власништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЖИМСКЕ ВИЈЕСТИ

08.06.2014 15:06

-ПУТИН И ДАЉЕ ЈАКО ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА ПОМОГНЕ СРПСКОЈ -БАЈА СХАРЕВО СЛИКУ СА ПУТИНОМ СВИМ МЕДИЈИМА У РЕГИЈИ -РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ИМЕ МОСТА У ГРАДИСЦИ -КУСТУРИЦА СНИМА ФИЛМ "ДОДИК НА АУТО-ПУТУ ЗА НИГДЈЕ -НА ОТВАРАЊУ ТРЕБИЊСКОГ АЕРОДРОМА ПЈЕВА БАЈА -ЦАР ПАРЕ У МАГЛЕ -ПУТИН И ДАЉЕ ЈАКО ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА ПОМОГНЕ СРПСКОЈ -УКРАДЕНА РИЈЕТКА ФОТОГРАФИЈА ДОДИКА СА ПУТИНОМ -КУСТУРИЦА СНИМА МОНОДРАМЕ "БОЉЕ ЛОТИКА НЕГО МОТИКА" и "ДОК ЈЕ ОВАЦА БИЦЕ И ВУНЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм...

08.06.2014 15:22

Мислим да је ово доста реална процјена стања. Што ће рећи, не знам шта је горе - поплава или Додик/Цвијануша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

08.06.2014 15:39

Милокрад планира да после избора бежи у Русију, зато и не сме да пита Путина за дуг. Цело време нас Милокрад замајава о некаквом братству са Русима, и цело време он на овом подручју ствара бојно поље за препуцавање интереса САД и Русије. Доноси нам хладни рат на Балкан. Српски Народ у том Хладном рату би дефинитивно страдао. Не би имали никакву шансу. Путин би остварио своје циљеве и конфликт из своје куће убацио на ровити Балкан где би се ломила копља великих сила. Нама то не треба. Нама треба Мир, Економија, Јака правна држава у којој ће појединац остварити сва своја права па макар се та држава звала и "БиХ". Милокрад нас је својом поданичком проруском политиком довео до просјачког штапа. Нас више нико не треба да тера са ових простора, како ствари стоје ми ћемо се сами иселити!!! Кад човек нема шта да једе у кући, он заборави на своје име и презиме а камоли на тај национални идентитет, који нема никакво значење на нашим просторима осим синонима за Политичко Пљачкање Народа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в.08.06.2014

08.06.2014 15:41

Ова власт се мора срушити а тајкуни и власт иза решетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

иван

08.06.2014 15:51

Ајд прво да оцистимо смеце у свом двористу, ресимо се половине, зауставимо криминалне радње у насем граду, лагеровану помоц поделимо а не цувамо за изборе и Мицине интересе. Прво оцисти смеце испред своје куце тј. реси се половине па онда даље. Све лопов до лопова у насој локалној власти а ви пљујете по власти, не видите испред носа јад вец само удри по власти а половина у најгорем јаду са свалерком на Монаку ало бреееее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

08.06.2014 15:55

СНСД да врати украдено и ето рјесења и помоци! Вријеме је да каземо СТОП резимској власти и манипулацији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

из Лактаса, ал стварно

08.06.2014 15:58

Васковицу, текст одлицан само куд нас висе то води "трла баба лан"? Па и ове птице на гранама по Лактасима знају све то! Ево сад их цујем... и? Ајд кандидуј се, први цу за тебе гласати! Имас знање, имас добре изворе, хајде исправи ову криву Дрину сто теце кроз Републику Српску (БиХ) инаце цемо послије октобра сви најбт... Јеси ли цуо како бастовани код Лемија купе лисце? Један по један, рукама да не остете траву. Мени се то не ради али ако он остане на власти сви цемо на кољена... Поздрав Слободану и БН телевизији...само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријана

08.06.2014 16:58

Да су раније размишљали и да нису крали, сад не би било проблема! Али ко ће лоповима то објаснити, него народе скидајмо их с власти како би сачували насу Републику Српску и опстали, иначе ова власт ће нас горе ојадити него поплава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

08.06.2014 18:02

није сам додик крившта је са павићем зашто васковић ништа не пише о павићевом лпповлуку јел се боји удбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

08.06.2014 19:04

На овом сајту болесни новинар и тески психопата љеци своје комплексе.а и ови сто моментарису и подрзавају овакве лази исто врсе рехабилитацију своје психе.али бас вас је малицк и сваким даном све мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бања Лука

08.06.2014 19:28

Лазу уа пад прихода. Ја тврдим да је у мају цак било висе кроз малопродају. Људи су у Бања Луци опустосили маркете купујуци помоц за поплављене. Ја нисам могао за своје потребе купити воду првих пар дана. Знаци лазу и треба урадити ревизију у Пореској управи а поготово у робним резервама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин али прави

08.06.2014 19:29

Милокради врацајте отето,ПРОКЛЕТО вам све било доце и тај дан,никад среце неимали.Они имају веце богаство него на западу и то све покрали од сиротиње.БАГРО ОДЛАЗИТЕ МИЛОМ или СИЛОМ долази вам крај.НАРОДЕ спремите УСР... МОТКЕ за ОКТОБАР да некраду гласове.Дијаспора ДОЛАЗИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

08.06.2014 20:59

Истина излази на видело.Наравно да нема пара када су све покрали ови из СНСД-а.Они су зло РС.Против зла са треба борити и наравно побједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

08.06.2014 21:36

Господо Убрзо це избори па изаберите кога хоцете у власт . Толико сте залудјени да пљујете на институције РС . Народ завадјају плацени новинари са циљем урусавања институција РС. Испиру вам мозак . ГЛАСАЈТЕ ЗА КОГА ГОД ХОЦЕТЕ АЛИ НЕ ГУБИТЕ ДОСТОЈАНСТВО И МИСЛИТЕ СВОЈОМ ГЛАВОМ. СЈЕТИТЕ СЕ ЛИБИЈЕ. ДАЛИ ИМ ЈЕ САДА БОЉЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко Бајо

09.06.2014 00:28

Што се тиче политике Додика бисмо прије могли поредити са извјесним Адолфом него са Моамером, па се запитати да ли је Њемачкој сада боље. Но реалност је таква да је МИЛОКРАД упоредив понајприје са АЛ КАПОНЕОМ и сличним кумовима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

багер

09.06.2014 05:01

Док стигне помоц од ДОДИКОВИХ ПРИЈАТЕЉА ми цемо поскапати. Знају његови пријатељи са којим он новцем располазе па нам и не саљу помоц. У овој ситуацији се види ко нам помазе а ко не. У политику се не упустам јер од тог се не зиви. Наси политицари знају само једно -ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ! Само не знам да ли је народу сада јасно. Лаз је једино сто најбоље знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нб

09.06.2014 08:05

свака цаст за сс паметан цовјек јели игдје у свијету има да се толико блати преседниг и влада они су јос добри сто трпе овакво пљување без доказа јл овај васковиц ради у влади кад тако све зна сто не написа колико коста вода у бијељини па макар да је вода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

09.06.2014 13:13

За Лазара. Па гдје си брате, гдје си имењаче! Тражим те по порталу и тек те сад нађох! Питам се што ти мало не би отишао код психијатра, јер читајучи твоје коментаре, стичем утисак да си тежак случај за психијатра. Теби изгледа не може помоћи ни цијели тим психијатара!!:)

ОДГОВОРИТЕ