Pomoć poplavljenima: Vratiti stotine ukradenih miliona

Vlasti Republike Srpske manipulišu padom prihoda, tvrdeći da on iznosi cijelih 80 posto. Na taj način
pokušavaju prikriti činjenicu da su prije poplava potrošili sve što se potrošiti dalo i da nemaju žute banke na računima, a samim tim ni načina da ozbiljnije pomognu poplavljena područja.

Republika Srpska 08.06.2014 | 15:53
Pomoć poplavljenima: Vratiti stotine ukradenih  miliona

Ono što je zapanjujuće jeste da vlasti ne čine ništa konkretno i efikasno kako bi štetu umanjili i pomogli onima koji su stradali.

Umjesto toga samo prazna priča, još praznija obećanja i neskriveni pokušaji da se iz ono nešto
prikupljenih sredstava za poplavljene, novac preusmjeri i prikriju koruptivne radnje i javašluk Režima, poput onog sa Olimpijskim centrom Jahorina.

Uzmimo, ipak, da je Režim u pravu, da je pad prihoda 80%, i sagledajmo šta to konkretno znači za RS, jer kada se to učini tek se onda vidi koliko su vlastodršci otuđeni i u kolikoj mjeri ta grupa građana opasnih namjera uopšte ne brine ni o čemu. Niti ih se to tiče, bar se tako ponašaju. Krenimo redom.

Ministar finansija Zoran Tegeltija i rukovodstvo Poreske uprave istakli su da su 80 % manje naplaćeni
prihodi u drugoj polovini maja mjeseca.
Takođe su potvrdili da će se taj loši trend zadržati i narednih nekoliko mjeseci, odnosno do kraja godine.


I naplata PDV-a, tvrdi se, takođe, bilježi pad.

Samo ova dva fakta uslovljavaju sačinjavanje i donošenje rebalansa budžeta RS, kao i potrebu
rebalansa budžeta lokalnih zajednica i fondova RS (Fond zdrastva, Fond PIO...).


Lokalne zajednice koje su direktno bile poplavljene, svakako, moraju praviti rebalans budžeta, jer je u
tim sredinama ekonomski život potpuno zamro.

Domaći prihodi u budžetu RS za 2014. godinu iznose 1.568.458.000,00 KM što, prevedeno na mjesečni nivo, u prosjeku iznosi 130.454.833,33 KM. Polovina mjeseca je cca 65 miliona KM.


Ako je istina što Režim tvrdi, da je prihod pao u drugoj polovini za 80%, to znači gubitak od cca 52 miliona  KM. Ako bi ovo umanjene trajalo do kraja godine, to bi iznosilo cca 400 miliona KM. Istovremeno, dolazi do smanjenja povrata poreza i lokalnim zajednicama. Takođe bi došlo do smanjenja uplate doprinosa prema fondovima (najveći je Fond PIO, u koji se godišnje slije cca miljarda KM i Fond zdrastva sa cca 500 miliona KM).

Neko će reći da je ovo veoma pesimistično. U redu, budimo optimističniji od Režima i uradimo procjenu na 50% od narečenog, odnosno  računajmo da će budžet biti manji samo za dvjesta miliona.

U budžetu RS će nedostajati najmanje 200 miliona KM, to jest oko 13%.

U tim procentima će se smanjiti i budžeti opština (i to onih nepoplavljenih, a one poplavljene su tek
nadrljale, jer tu firme ne rade).

Što se tiče fondova - Fond PIO bi imao smanjene oko 130 miliona KM, što prevedeno na običan jezik znači da bi penzioneri ostali bez dvije penzije ove godine. Fond zdrastva bio bi „kraći“ za cca 70,0 miliona, što je red veličina koji znači da bi KBC Banjaluka mogao odmah da stavi  ključ u bravu.

Kako se saberu opštinski budžeti, fondovi i budžet RS, ukupna nedostajuća sredstva bi iznosila cca 600
miliona KM. (Ovo su najoptimističnije prognoze. Realno je to negdje oko 900 miliona.).

Procjenjuje se da će štete iznositi oko milijardu KM, što uz onih 600 miliona gubitaka prihoda, ukupno
iznosi 1,6 milijardi KM nedostajućih sredstava za ovu godinu. Cifra od 1,6 milijardi ravna je jednogodišnjem budžetu RS.

Nema dileme da je neophodno napraviti rebalanse budžeta, jer se njima smanjuju davanja po osnovu plata i materijalnih troškova. To bi bilo i najpoštenije, jer bi na taj način svi, solidarno, snosili posledice šteta u RS.

Kako stvari stoje, od toga ništa, jer Milorad Dodik najavljuje da će budžet Predsjednika RS sledeće godine biti još veći. (Sreća u nesreći je što on neće biti predsjednik dogodine, pa će njegov naslednik svakako moći smanjiti ionako preveliki budžet te institucije).

Ovakvo Dodikovo ponašanje svjedoči da Režim ne odustaje od ogromnih privilegija koje imaju njegovi
čelnici.

Male su šanse i da neka veća pomoć stigne sa strane, jer se Dodik posvađao sa EU, SAD, a Rusija i Srbija ga ne tretiraju, te je ostalo vrlo vrlo mali prostor da se koliko toliko štete saniraju.

Ostali su vlastiti izvori, a tu smo tek na najtanjem ledu.

Ono što bi se moglo odmah učiniti iz vlastitih izvora bilo bi sledeće:

-  Uprava za indirektno oporezivanje trebala bi da odustane od kupovine poslovnog prostora u Banjaluci, za šta je odvojila 60 miliona KM. Prostor koji je u igri je objekat u Picinom parku, koji je vlasništvo Mile Radišića. Ova sredstva treba iskoristiti za sanaciju šteta, a ne za nabijanje računa Radišića i njegovih političkih mentora;

- Osloboditi plaćanja PDV-a (za maj i juni) firme koje su imale direktnu štetu, a jednim dijelom i firme koje su imale indirektnu štetu.

-  Od Evrope tražiti donacije za BiH za sanaciju šteta;

 Potrebno je aktivirati i unutrašnje rezerve i to na sledeći način:

- Na Parlamentu RS donijeti odluku da se dio kapitala IRB pretvori u nepovratna sredstva (cca 100.0 mil. KM), a sredstva doznačiti za privrednu aktivnost (preduzeća, poljoprivrednici...).

-     
Kako su ova sredstva plasirana u vidu kredita, automatski, to jest
odmah, treba ih naplatiti od tajkuna i stvoriti likvidan fond od 100 miliona.

-  Sredstva bi morala biti naplaćena od Miće Kaldere Čičića, Đoke Ekvadora Davidovića, Gavrila Grupacije Bobara, Slobodana Integral Stankovića, Ljube Niskogradnja Ćubića...; posebno od firme „Fruit eko“, čiji je vlasnik sin Milorada Dodika. Dodik stalno tvrdi da je jako bogat i to oduvijek, pa bi sada mogao pokazati pravo rodoljublje, vraćajući tri miliona maraka koje je IRB dodijelila firmi njegovog sina.

-  Trenutno se velike pare brzo mogu dobiti od Rusa, odnosno od „Zarubežnjefta“. Ako nas Rusi stvarno toliko vole (a ništa od njih ne tražimo u vidu pomoći), onda je njihova obaveza da u budžet koliko odmah uplate novac za poreze i doprinose.

- Dodik bi mogao da nazove Putina ili da se, nakratko, sa njim sretne u nekakvom hodniku i dogovori izmirenje obaveze „Zarubžnjefta“ prema Republici Srpskoj, koje iznose 133 miliona maraka. Rusi duguju te pare Republici Srpskoj već osam godina, što znači da bi samo za kamatu (4% godišnje) RS mogla odmah da dobije 49,8 miliona maraka. Plus ona 133 miliona duga, to je ravno 183 miliona KM.

Ovo je potpuno realno naplatiti, osim ako Dodik nije nedavno, u onom špajzu, obećao Putinu da će
Republika Srpska snažno pomoći Rusiji i otpisati joj svih 183 miliona maraka duga „Zarubežnjefta“.

Biće da je obećao, a kako i ne bi kada u Ugovoru piše „ako Rafinerija u poslovanju iskazuje gubitke doći će do otpisa ovih obaveza“. Kako Rafinerija iskazuje gubitke, otpis se nameće kao logično rješenje.

Zbog tih para, zbog tih 183 miliona koje Rusi duguju RS, Dodik  je imao priliku da se pozdravi sa Putinom u smočnici. Što je slika koja bi trebalo da motiviše sve poplavljene da se iz užasa u kojem su se našli vade kako znaju i umiju. Dodik se rukovao sa Putinom, što je samo po sebi najveća pomoć koju im je mogao dati. Za pare neka se snađu, pa moraju nešto i sami za sebe učiniti. Ne može ni Dodik sve!

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Istina

08.06.2014 16:19

Super text, sve je ovo istina samo sto je narod primitivan i sa njim je lako manipulisati (cast izuzecima al nema ih puno). Jer Baja Dodik je kriminalac i lazov nevidjenih razmera nema mu ravnog do Sjeverne Koreje.

ODGOVORITE
Name

Snježana Petrušinski

08.06.2014 16:33

Končita, ili ti Alisa u zemlji čuda....

ODGOVORITE
Name

Pero

08.06.2014 16:36

Dosta je pljacke,srusimo vlast ili ce sve propasti!

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

08.06.2014 16:55

Sve na žalost istina. jedino je narod naivan i vjeruje režimu. Što duže bude vjerovao, to će na kraju tuga biti veće. Ponaljam nacionalni= Dodikov interes. postali smo feuadalno vlasništvo.

ODGOVORITE
Name

REŽIMSKE VIJESTI

08.06.2014 17:06

-PUTIN I DALJE JAKO ZAINTERESOVAN DA POMOGNE SRPSKOJ -BAJA SHAREVO SLIKU SA PUTINOM SVIM MEDIJIMA U REGIJI -RASPISAN KONKURS ZA IME MOSTA U GRADISCI -KUSTURICA SNIMA FILM "DODIK NA AUTO-PUTU ZA NIGDJE -NA OTVARANJU TREBINJSKOG AERODROMA PJEVA BAJA -CAR PARE U MAGLE -PUTIN I DALJE JAKO ZAINTERESOVAN DA POMOGNE SRPSKOJ -UKRADENA RIJETKA FOTOGRAFIJA DODIKA SA PUTINOM -KUSTURICA SNIMA MONODRAME "BOLJE LOTIKA NEGO MOTIKA" i "DOK JE OVACA BICE I VUNE"

ODGOVORITE
Name

hm...

08.06.2014 17:22

Mislim da je ovo dosta realna procjena stanja. Što će reći, ne znam šta je gore - poplava ili Dodik/Cvijanuša.

ODGOVORITE
Name

Sloboda

08.06.2014 17:39

Milokrad planira da posle izbora beži u Rusiju, zato i ne sme da pita Putina za dug. Celo vreme nas Milokrad zamajava o nekakvom bratstvu sa Rusima, i celo vreme on na ovom području stvara bojno polje za prepucavanje interesa SAD i Rusije. Donosi nam hladni rat na Balkan. Srpski Narod u tom Hladnom ratu bi definitivno stradao. Ne bi imali nikakvu šansu. Putin bi ostvario svoje ciljeve i konflikt iz svoje kuće ubacio na roviti Balkan gde bi se lomila koplja velikih sila. Nama to ne treba. Nama treba Mir, Ekonomija, Jaka pravna država u kojoj će pojedinac ostvariti sva svoja prava pa makar se ta država zvala i "BiH". Milokrad nas je svojom podaničkom proruskom politikom doveo do prosjačkog štapa. Nas više niko ne treba da tera sa ovih prostora, kako stvari stoje mi ćemo se sami iseliti!!! Kad čovek nema šta da jede u kući, on zaboravi na svoje ime i prezime a kamoli na taj nacionalni identitet, koji nema nikakvo značenje na našim prostorima osim sinonima za Političko Pljačkanje Naroda !

ODGOVORITE
Name

maja v.08.06.2014

08.06.2014 17:41

Ova vlast se mora srušiti a tajkuni i vlast iza rešetaka

ODGOVORITE
Name

ivan

08.06.2014 17:51

Ajd prvo da ocistimo smece u svom dvoristu, resimo se polovine, zaustavimo kriminalne radnje u nasem gradu, lagerovanu pomoc podelimo a ne cuvamo za izbore i Micine interese. Prvo ocisti smece ispred svoje kuce tj. resi se polovine pa onda dalje. Sve lopov do lopova u nasoj lokalnoj vlasti a vi pljujete po vlasti, ne vidite ispred nosa jad vec samo udri po vlasti a polovina u najgorem jadu sa svalerkom na Monaku alo breeeee!

ODGOVORITE
Name

JovanBL

08.06.2014 17:55

SNSD da vrati ukradeno i eto rjesenja i pomoci! Vrijeme je da kazemo STOP rezimskoj vlasti i manipulaciji!

ODGOVORITE
Name

iz Laktasa, al stvarno

08.06.2014 17:58

Vaskovicu, tekst odlican samo kud nas vise to vodi "trla baba lan"? Pa i ove ptice na granama po Laktasima znaju sve to! Evo sad ih cujem... i? Ajd kandiduj se, prvi cu za tebe glasati! Imas znanje, imas dobre izvore, hajde ispravi ovu krivu Drinu sto tece kroz Republiku Srpsku (BiH) inace cemo poslije oktobra svi najbt... Jesi li cuo kako bastovani kod Lemija kupe lisce? Jedan po jedan, rukama da ne ostete travu. Meni se to ne radi ali ako on ostane na vlasti svi cemo na koljena... Pozdrav Slobodanu i BN televiziji...samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

Marijana

08.06.2014 18:58

Da su ranije razmišljali i da nisu krali, sad ne bi bilo problema! Ali ko će lopovima to objasniti, nego narode skidajmo ih s vlasti kako bi sačuvali nasu Republiku Srpsku i opstali, inače ova vlast će nas gore ojaditi nego poplava!

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

08.06.2014 20:02

nije sam dodik krivšta je sa pavićem zašto vasković ništa ne piše o pavićevom lppovluku jel se boji udbe

ODGOVORITE
Name

lazar

08.06.2014 21:04

Na ovom sajtu bolesni novinar i teski psihopata ljeci svoje komplekse.a i ovi sto momentarisu i podrzavaju ovakve lazi isto vrse rehabilitaciju svoje psihe.ali bas vas je malick i svakim danom sve manje

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banja Luka

08.06.2014 21:28

Lazu ua pad prihoda. Ja tvrdim da je u maju cak bilo vise kroz maloprodaju. Ljudi su u Banja Luci opustosili markete kupujuci pomoc za poplavljene. Ja nisam mogao za svoje potrebe kupiti vodu prvih par dana. Znaci lazu i treba uraditi reviziju u Poreskoj upravi a pogotovo u robnim rezervama!

ODGOVORITE
Name

Srbin ali pravi

08.06.2014 21:29

Milokradi vracajte oteto,PROKLETO vam sve bilo doce i taj dan,nikad srece neimali.Oni imaju vece bogastvo nego na zapadu i to sve pokrali od sirotinje.BAGRO ODLAZITE MILOM ili SILOM dolazi vam kraj.NARODE spremite USR... MOTKE za OKTOBAR da nekradu glasove.Dijaspora DOLAZI.

ODGOVORITE
Name

setac

08.06.2014 22:59

Istina izlazi na videlo.Naravno da nema para kada su sve pokrali ovi iz SNSD-a.Oni su zlo RS.Protiv zla sa treba boriti i naravno pobjediti.

ODGOVORITE
Name

SS

08.06.2014 23:36

Gospodo Ubrzo ce izbori pa izaberite koga hocete u vlast . Toliko ste zaludjeni da pljujete na institucije RS . Narod zavadjaju placeni novinari sa ciljem urusavanja institucija RS. Ispiru vam mozak . GLASAJTE ZA KOGA GOD HOCETE ALI NE GUBITE DOSTOJANSTVO I MISLITE SVOJOM GLAVOM. SJETITE SE LIBIJE. DALI IM JE SADA BOLJE???

ODGOVORITE
Name

Zdenko Bajo

09.06.2014 02:28

Što se tiče politike Dodika bismo prije mogli porediti sa izvjesnim Adolfom nego sa Moamerom, pa se zapitati da li je Njemačkoj sada bolje. No realnost je takva da je MILOKRAD uporediv ponajprije sa AL KAPONEOM i sličnim kumovima...

ODGOVORITE
Name

bager

09.06.2014 07:01

Dok stigne pomoc od DODIKOVIH PRIJATELJA mi cemo poskapati. Znaju njegovi prijatelji sa kojim on novcem raspolaze pa nam i ne salju pomoc. U ovoj situaciji se vidi ko nam pomaze a ko ne. U politiku se ne upustam jer od tog se ne zivi. Nasi politicari znaju samo jedno -ZAVADI PA VLADAJ! Samo ne znam da li je narodu sada jasno. Laz je jedino sto najbolje znaju.

ODGOVORITE
Name

nb

09.06.2014 10:05

svaka cast za ss pametan covjek jeli igdje u svijetu ima da se toliko blati presednig i vlada oni su jos dobri sto trpe ovakvo pljuvanje bez dokaza jl ovaj vaskovic radi u vladi kad tako sve zna sto ne napisa koliko kosta voda u bijeljini pa makar da je voda

ODGOVORITE
Name

Lazo

09.06.2014 15:13

Za Lazara. Pa gdje si brate, gdje si imenjače! Tražim te po portalu i tek te sad nađoh! Pitam se što ti malo ne bi otišao kod psihijatra, jer čitajuči tvoje komentare, stičem utisak da si težak slučaj za psihijatra. Tebi izgleda ne može pomoći ni cijeli tim psihijatara!!:)

ODGOVORITE