Звезда неће моћи да игра у Суперлиги?!

После европске суспензије српски шампион ће се 6. јула наћи на тапету светске куће фудбала због дугова према страним играчима.

Фудбал 08.06.2014 | 13:33
Звезда неће моћи да игра у Суперлиги?!

Уколико у Црвеној звезди под хитно не предузму конкретне потезе на измиривању дугова, елиминација из Европе неће бити најгоре што је овог лета задесило српског шампиона. Најаву коју је недавно у разговору за „Новости“ дао Дејан Стефановић, члан Комисије ФИФА за статус играча, сада је потврдио и Синдикат професионалних фудбалера „Независност“, а она гласи да би београдски клуб после УЕФА жестоко могла да казни и светска кућа фудбала.

Наиме, 6. јула ће заседати Дисциплинска комисија ФИФА, којој су тужбе против Звезде упутили инострани фудбалери којима до данас није исплаћен новац, иако су правно добили спорове пред надлежним органима. Синдикат професионалних фудбалера упозорава да казне за клуб могу бити драконске: одузимање бодова у наредном шампионату, па чак и избацивање из Суперлиге, док су новчани пенали – загарантовани!

- Одлука УЕФА да избаци Црвену звезду из европских такмичења на годину дана потпуно је очекивана за сваког ко познаје УЕФА правилнике и праксу у раду. Нова опасност за Звезду је Дисциплинска комисија ФИФА, која је отворила спор против Звезде због дугова према неколико страних играча. То значи да клуб може бити избачен из лиге или почети нову сезону са минус бодовима. Финансијска казна је сигурна, а све наведено ће се десити ако не плате дугове играчима - упозорили су из Синдиката.

Поред Мирнеса Шишића, о чијем случају смо писали, Звезду је пред Дисциплинску комисију ФИФА извео и Пољак Гжегож Броновицки, којем такође није исплаћен дуг ни после пресуде на арбитражи светске „куће фудбала“. На „Маракани“ би ово упозорење требало да схвате најозбиљније, јер ФИФА неће бити милосрдна, а ФСС ће њену одлуку о одузимању три до шест бодова или чак о избацивању из лиге морати да спроведе јер је извршна!

- Нажалост, ова дешавања су болна и тешка, али и представљају последњу шансу да се људи који воде наше клубове дозову памети. Указивали смо на проблеме и могуће последице, многи су нам се смејали и нису схватали за озбиљно оно што смо им из најбоље намере говорили, а све смо били у праву - поручују из Синдиката.

Звезду су скупо коштали неодговорност и тромост управе, која често није слушала сугестије и упозорења с многих страна. Али сада, кад су се најцрње слутње обистиниле, јасно је да је неко на другој страни био површан, па чак и превише самоуверен. Како само сада звуче речи генералног секретара Црвене звезде Миодрага Зечевића, када је почетком маја, по повратку са саслушања у Ниону, славодобитно пред новинарима констатовао како је „средио проблем с УЕФА“...

- Шансе да играмо у Европи су велике. Ипак, мора да постоји резервисаност у односу на еуфорични оптимизам, из разлога што смо још у процесу арбитраже, а свака арбитража носи дозу неизвесности. Ипак, основна ствар је да имате излазну стратегију, а ушли сте у арбитражу. Ако немате - онда сте ушли у слепу улицу - покушао је тада да буде сликовит Зечевић.

Звезда је заиста у слепој улици, а назад више не може. Прича о наслеђеним дуговима и кривици других је лош, излизани клише и одавно потрошени штих. Време је за конкретне потезе и преузимање одговорности, како 6. јула Звезди не би постало још горе.

Црвена звезда није једини државни првак који се у наступајућој сезони неће такмичити у квалификацијама за Лигу шампиона. Одраније, већ другу годину заредом, то је судбина и турског Фенербахчеа, који је упркос суспензији због намештања резултата освојио титулу и ове сезоне. Уместо Фенера се директно у Лигу шампиона пласирао другопласирани Галатасарај, док ће одлука о српском представнику бити позната када идуће седмице стигне званично тумачење из УЕФА.

Челници Звезде најавили су жалбу Арбитражном спортском суду у Лозани, који је једини надлежан по пресудама УЕФА. Да би српски првак евентуално, ипак, стекао право да буде укључен у жреб за квалификације Лиге шампиона, 23. јуна, биће потребно да жалба буде сачињена беспрекорно, поткрепљена јасном документацијом и чврстим доказима у корист црвено-белих. Уколико на „Маракани“ не буду у стању да жалбу на такав начин и саставе, од ње ће имати слабе користи, односно биће боље и да је не улажу...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејан родиљ

24.10.2014 15:22

Ја волим Звезду и она је најгора.

ОДГОВОРИТЕ