Zvezda neće moći da igra u Superligi?!

Posle evropske suspenzije srpski šampion će se 6. jula naći na tapetu svetske kuće fudbala zbog dugova prema stranim igračima.

Fudbal 08.06.2014 | 13:33
Zvezda neće moći da igra u Superligi?!

Ukoliko u Crvenoj zvezdi pod hitno ne preduzmu konkretne poteze na izmirivanju dugova, eliminacija iz Evrope neće biti najgore što je ovog leta zadesilo srpskog šampiona. Najavu koju je nedavno u razgovoru za „Novosti“ dao Dejan Stefanović, član Komisije FIFA za status igrača, sada je potvrdio i Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, a ona glasi da bi beogradski klub posle UEFA žestoko mogla da kazni i svetska kuća fudbala.

Naime, 6. jula će zasedati Disciplinska komisija FIFA, kojoj su tužbe protiv Zvezde uputili inostrani fudbaleri kojima do danas nije isplaćen novac, iako su pravno dobili sporove pred nadležnim organima. Sindikat profesionalnih fudbalera upozorava da kazne za klub mogu biti drakonske: oduzimanje bodova u narednom šampionatu, pa čak i izbacivanje iz Superlige, dok su novčani penali – zagarantovani!

- Odluka UEFA da izbaci Crvenu zvezdu iz evropskih takmičenja na godinu dana potpuno je očekivana za svakog ko poznaje UEFA pravilnike i praksu u radu. Nova opasnost za Zvezdu je Disciplinska komisija FIFA, koja je otvorila spor protiv Zvezde zbog dugova prema nekoliko stranih igrača. To znači da klub može biti izbačen iz lige ili početi novu sezonu sa minus bodovima. Finansijska kazna je sigurna, a sve navedeno će se desiti ako ne plate dugove igračima - upozorili su iz Sindikata.

Pored Mirnesa Šišića, o čijem slučaju smo pisali, Zvezdu je pred Disciplinsku komisiju FIFA izveo i Poljak Gžegož Bronovicki, kojem takođe nije isplaćen dug ni posle presude na arbitraži svetske „kuće fudbala“. Na „Marakani“ bi ovo upozorenje trebalo da shvate najozbiljnije, jer FIFA neće biti milosrdna, a FSS će njenu odluku o oduzimanju tri do šest bodova ili čak o izbacivanju iz lige morati da sprovede jer je izvršna!

- Nažalost, ova dešavanja su bolna i teška, ali i predstavljaju poslednju šansu da se ljudi koji vode naše klubove dozovu pameti. Ukazivali smo na probleme i moguće posledice, mnogi su nam se smejali i nisu shvatali za ozbiljno ono što smo im iz najbolje namere govorili, a sve smo bili u pravu - poručuju iz Sindikata.

Zvezdu su skupo koštali neodgovornost i tromost uprave, koja često nije slušala sugestije i upozorenja s mnogih strana. Ali sada, kad su se najcrnje slutnje obistinile, jasno je da je neko na drugoj strani bio površan, pa čak i previše samouveren. Kako samo sada zvuče reči generalnog sekretara Crvene zvezde Miodraga Zečevića, kada je početkom maja, po povratku sa saslušanja u Nionu, slavodobitno pred novinarima konstatovao kako je „sredio problem s UEFA“...

- Šanse da igramo u Evropi su velike. Ipak, mora da postoji rezervisanost u odnosu na euforični optimizam, iz razloga što smo još u procesu arbitraže, a svaka arbitraža nosi dozu neizvesnosti. Ipak, osnovna stvar je da imate izlaznu strategiju, a ušli ste u arbitražu. Ako nemate - onda ste ušli u slepu ulicu - pokušao je tada da bude slikovit Zečević.

Zvezda je zaista u slepoj ulici, a nazad više ne može. Priča o nasleđenim dugovima i krivici drugih je loš, izlizani kliše i odavno potrošeni štih. Vreme je za konkretne poteze i preuzimanje odgovornosti, kako 6. jula Zvezdi ne bi postalo još gore.

Crvena zvezda nije jedini državni prvak koji se u nastupajućoj sezoni neće takmičiti u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Odranije, već drugu godinu zaredom, to je sudbina i turskog Fenerbahčea, koji je uprkos suspenziji zbog nameštanja rezultata osvojio titulu i ove sezone. Umesto Fenera se direktno u Ligu šampiona plasirao drugoplasirani Galatasaraj, dok će odluka o srpskom predstavniku biti poznata kada iduće sedmice stigne zvanično tumačenje iz UEFA.

Čelnici Zvezde najavili su žalbu Arbitražnom sportskom sudu u Lozani, koji je jedini nadležan po presudama UEFA. Da bi srpski prvak eventualno, ipak, stekao pravo da bude uključen u žreb za kvalifikacije Lige šampiona, 23. juna, biće potrebno da žalba bude sačinjena besprekorno, potkrepljena jasnom dokumentacijom i čvrstim dokazima u korist crveno-belih. Ukoliko na „Marakani“ ne budu u stanju da žalbu na takav način i sastave, od nje će imati slabe koristi, odnosno biće bolje i da je ne ulažu...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejan rodilj

24.10.2014 15:22

Ja volim Zvezdu i ona je najgora.

ODGOVORITE