Срби обишли гробље у јужном дијелу Митровице

 

Око 500 Срба из сјеверне Косовске Митровице јутрос је на Задушнице посјетило православно гробље које се налази у јужном делу града.

Србија 07.06.2014 | 11:30
Срби обишли гробље у јужном дијелу Митровице

 

Срби су до гробља у јужној Митровици, на коме је око 90 посто надгробних споменика порушено, стигли аутобусима и овога пута без пратње Косовске полиције.

Задушнице су, према њиховим речима, једина прилика када могу посјетити гробове својих преминулих рођака и пријатеља.

Славица Јаргић из Косовске Митровице обишла је гробове својих родитеља, рођака и пријатеља чији су надгробни споменици, као и већина на овом гробљу порушени.

Јаргићева каже да, иако је сваки пут пут све више порушених споменика, добро је што гробови могу да се обиђу, макар и само на Задушнице.

“Кад дође вријеме нека свако плати свој дуг и нека одговора на том суду кад дође, мртви никоме не сметају, ми нисмо дирали ничија гробља и не желимо да дирамо, а Бог нека врати сваком како је радио, ја немам да кажем ништа друго”, казала је Јаргић.

Мирољуб Филиповић је из Косовске Митровице, тренутно живи у Београду али долази за сваке Задушнице. И он каже да се споменици све висе руше и да мртви сметају онима који хоће да нам затру трагове, да смо икада били овде.

"Сада обнову раде, али тешко је обновити оно што је урађено, то се не може никада обновити. То је остало урезано у сјећању и души, назовите како хоћете, то се не да обновити никако, трагови су остали. Сад, ко је крив….сви помало”, рекао је Филиповић.

Викторија Замфировић из Косовске Митровице, такође, долази на сваке Задушнице. Овде јој је сахрањен супруг, родитељи и рођаци. Истиче да да већ 15 година гледамо исту слику поломљених споменика.

“Није прошло можда пар мјесеци послије рата, све је разрушено, све поломљено, катастрофа. Шта да се види, 15 година гледамо исту слику, исту сцену, прави вандализам. Жалосно је, нажалост кад им мртви сметају, и споменици, шта да се прича даље”, казала је она.

Зоран Замфировић је расељено лице из јужног дела Косовске Митровице. На сваке Задушнице долази да обиђе гробове најмилијих. Замфировић истиче да је ово што се дешавало на православном гробљу трагедија и вандализам свјетских размера и да мртви доживљавају својеврстан погром.

“Иако смо ми живи доживјели погром, и њих уништавају, прекопавају гробове, роваре, све је поломљено, уништено… Увек кад долазимо на Задушнице или поводом неког православног празника видимо да су споменици поново разрушени, поломљени, да су ограде однесене, то може само нечовјек, ово свјестан ум не може да уради”, нагласио је Замфировић.

Протојереј ставрофор Милија Арсовић из храма Светог Димитрија у сјеверном дијелу Косовске Митровице изјавио је да смо данас свједоци још једне велике неодговорности институција из јужног дијела Косовске Митровице с обзиром да су задужени чишћење и уређење гробља, али данас се могло видјети да је трава покошена на свега неколико мјеста док је велика већина и даље обрасла у траву и коров.

“Они убјеђују и причају стално да нешто чисте, да нешто корисно раде за српски народ. Нису могли да нас увјере нити нас увјеравају, надамо се да да Бог да буде добро, али оно што смо данас видјели овде је заиста једна велика катастрофа. Видимо да то заиста неквалитетно и неодговорно раде. Очисте можда један гроб, два, десет прескоче…заиста немам ријечи и немам коментара”, истакао је протојереј Арсовић.

У јужном дијелу Косовске Митровице на српском гробљу уништено је око 90 посто споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у сјеверном дијелу града на албанском гробљу нема ниједног оштећеног споменика.

Коментари / 0

Оставите коментар