Srbi obišli groblje u južnom dijelu Mitrovice

 

Oko 500 Srba iz sjeverne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posjetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.

Srbija 07.06.2014 | 11:30
Srbi obišli groblje u južnom dijelu Mitrovice

 

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 posto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima i ovoga puta bez pratnje Kosovske policije.

Zadušnice su, prema njihovim rečima, jedina prilika kada mogu posjetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.

Slavica Jargić iz Kosovske Mitrovice obišla je grobove svojih roditelja, rođaka i prijatelja čiji su nadgrobni spomenici, kao i većina na ovom groblju porušeni.

Jargićeva kaže da, iako je svaki put put sve više porušenih spomenika, dobro je što grobovi mogu da se obiđu, makar i samo na Zadušnice.

“Kad dođe vrijeme neka svako plati svoj dug i neka odgovora na tom sudu kad dođe, mrtvi nikome ne smetaju, mi nismo dirali ničija groblja i ne želimo da diramo, a Bog neka vrati svakom kako je radio, ja nemam da kažem ništa drugo”, kazala je Jargić.

Miroljub Filipović je iz Kosovske Mitrovice, trenutno živi u Beogradu ali dolazi za svake Zadušnice. I on kaže da se spomenici sve vise ruše i da mrtvi smetaju onima koji hoće da nam zatru tragove, da smo ikada bili ovde.

"Sada obnovu rade, ali teško je obnoviti ono što je urađeno, to se ne može nikada obnoviti. To je ostalo urezano u sjećanju i duši, nazovite kako hoćete, to se ne da obnoviti nikako, tragovi su ostali. Sad, ko je kriv….svi pomalo”, rekao je Filipović.

Viktorija Zamfirović iz Kosovske Mitrovice, takođe, dolazi na svake Zadušnice. Ovde joj je sahranjen suprug, roditelji i rođaci. Ističe da da već 15 godina gledamo istu sliku polomljenih spomenika.

“Nije prošlo možda par mjeseci poslije rata, sve je razrušeno, sve polomljeno, katastrofa. Šta da se vidi, 15 godina gledamo istu sliku, istu scenu, pravi vandalizam. Žalosno je, nažalost kad im mrtvi smetaju, i spomenici, šta da se priča dalje”, kazala je ona.

Zoran Zamfirović je raseljeno lice iz južnog dela Kosovske Mitrovice. Na svake Zadušnice dolazi da obiđe grobove najmilijih. Zamfirović ističe da je ovo što se dešavalo na pravoslavnom groblju tragedija i vandalizam svjetskih razmera i da mrtvi doživljavaju svojevrstan pogrom.

“Iako smo mi živi doživjeli pogrom, i njih uništavaju, prekopavaju grobove, rovare, sve je polomljeno, uništeno… Uvek kad dolazimo na Zadušnice ili povodom nekog pravoslavnog praznika vidimo da su spomenici ponovo razrušeni, polomljeni, da su ograde odnesene, to može samo nečovjek, ovo svjestan um ne može da uradi”, naglasio je Zamfirović.

Protojerej stavrofor Milija Arsović iz hrama Svetog Dimitrija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice izjavio je da smo danas svjedoci još jedne velike neodgovornosti institucija iz južnog dijela Kosovske Mitrovice s obzirom da su zaduženi čišćenje i uređenje groblja, ali danas se moglo vidjeti da je trava pokošena na svega nekoliko mjesta dok je velika većina i dalje obrasla u travu i korov.

“Oni ubjeđuju i pričaju stalno da nešto čiste, da nešto korisno rade za srpski narod. Nisu mogli da nas uvjere niti nas uvjeravaju, nadamo se da da Bog da bude dobro, ali ono što smo danas vidjeli ovde je zaista jedna velika katastrofa. Vidimo da to zaista nekvalitetno i neodgovorno rade. Očiste možda jedan grob, dva, deset preskoče…zaista nemam riječi i nemam komentara”, istakao je protojerej Arsović.

U južnom dijelu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 posto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u sjevernom dijelu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.

Komentari / 0

Ostavite komentar