Бх. раднике траже Дубаи, Нигерија, Казахстан...

 

Велики је број држава које су исказале потребу за радницима из БиХ, а на списку су, између осталих, Дубаи, Нигерија те Казахстан.

Босна и Херцеговина 07.06.2014 | 07:59
Бх. раднике траже Дубаи, Нигерија, Казахстан...

 

Из бх. агенција за посредовање при запошљавању увјеравају да су имали захтјеве из бројних земаља, а било је и неких неуобичајених потражњи, попут оне у склопу које су тражени бх. радници за чишћење обала упрљаних нафтом.

"Имали смо захтјеве из многих држава, на примјер из Русије и већине земаља насталих након распада СССР, те готово свих блискоисточних држава, разних европских земаља, али и из Канаде, САД, Нигерије", наводи Мирослав Вукајловић, директор бањалучке Агенције "Спектар".
 
Према његовим ријечима, најчешће су то били нискоквалификовани и полуквалификовани послови, за које нису потребни посебна знања и вјештине, већ само мотивација за посао, а затим и различити КВ послови.

"Било је у мањој мјери и захтјева за лицима с високом стручном спремом, гдје су тражена специјалистичка познавања одређених области", каже Вукајловић.
 
Упитан да ли је било неких неуобичајених послова за које су тражени радници из БиХ, Вукајловић одговара да су то за наше прилике можда послови чишћења и уређења обала упрљаних нафтом и нафтним дериватима, или пак захтјев из Катара за женским возачима.
 
Едина Шеховић, с портала Посао.ба, каже да су тражене разне врсте грађевинских и машинских инжењера за тржиште Катара, Омана, Бахреина и Казахстана.
 
"За те државе типична је и велика потражња сезонских радника у угоститељству, хотелијерству и сродним услужним дјелатностима. Када је ријеч о европским земљама, анализа огласа објављених у протеклој години на порталу Посао.ба показала је да су доктори и медицинско особље међу пет најтраженијих позиција када је у питању оглашавање за инострана тржишта рада, а ово се посебно односи на тржиште Њемачке", наводи Шеховићева.

Како она додаје, за одлазак из БиХ се опредјељују млади који дуго чекају специјализацију и посао на неодређено.
 
"Поред Њемачке, у прошлој години постојала је и мања потражња за стручњацима из медицинске струке за Аустрију, Катар и Дубаи", каже Шеховићева.
 
Према њеним ријечима, већ неколико година узастопно су међу најтраженијим професијама разни профили стручњака из области информационих технологија.
 
Шеховићева додаје да послодавци из других, посебно из арапских земаља, свим радницима из БиХ осигуравају стан и боравишне визе.
 
Тренд је, појашњава она, да инжењери имају изузетно високе плате, а ово се посебно односи на инжењере грађевине, машинства и информационих технологија са 10, 15 и више година радног искуства у струци.
Будући да вртоглаво расте број огласа који бх. грађанима нуде посао у иностранству, савјетује се велики опрез, а запослени у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, као и синдикалци, истичу да је једина исправна процедура да радник, како не би био преварен, потпише уговор с послодавцем.
 
Да је потребно широм отворити очи, свједоче и писања страних медија, који наводе да је Катар за потребе Свјетског првенства у фудбалу, које се одржава 2022. године, запослио 1,4 милиона радника, али да они раде у ужасним условима, који неодољиво посјећају на модерно ропство.
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мојсије

07.06.2014 06:52

Само нека иду а господје нека су куци, њам њам

ОДГОВОРИТЕ