ПДВ: Мај ћемо Вам наплатити у јулу

Сви порески обвезници који су претрпјели штету током поплава биће ослобођени плаћања пореза на додану вриједност за протекли мјесец.

Босна и Херцеговина 06.06.2014 | 20:46
ПДВ: Мај ћемо Вам наплатити у јулу

 

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање усвојио инструкцију о подношењу ПДВ пријава за мај за пореске обвезнике са подручја која су захваћена катастрофалним поплавама.

Како су навели у саопштењу, основни циљ ове инструкције је да се помогне привредницима који су претрпјели директну штету у поплавама тако што ће за обвезнике који нису у могућности да то учине сами за њих ПДВ пријаву са вриједности "нула" доставити УИО у законском року до 10. јуна 2014.

"Порески обвезници за које УИО поднесе ПДВ пријаву за мај, дужни су до 10. јула 2014. поднијети измијењену ПДВ пријаву за мај заједно са јунском пријавом. У складу са овом инструкцијом, порески обвезници мораће имати доказ да су претрпјели штету, а то су записници који се достављају надлежној општинској комисији за процјену и попис штете", стоји у саопштењу.

Наведено је, такође, да је УО УИО закључио да није потребно доносити нове подзаконске акте који би додатно прецизирали увоз хуманитарне помоћи, јер је законом и претходним одлукама УО и Савјета министара БиХ јасно прописано шта је неопходно доставити од документације да би хуманитарна роба била ослобођена плаћања свих дажбина, уз основне и неопходне контроле на границама. Како је саопштено, до сада је увезено око 7.000 тона хуманитарне робе у БиХ као помоћ за подручја захваћена поплавама, уз процедуре којима су спријечене евентуалне малверзације.

"УО задужио је УИО да припреми податке о томе ко су крајњи корисници хуманитарне помоћи јер је приликом увоза морало бити назначено коме се доставља, а и према закључку Савјета министара УИО је дужна доставити извјештај о активностима у вези са увозом хуманитарне робе", навели су.

Саопштено је да је дато негативно мишљење на измјене Закона о ПДВ-у и поступку индиректног опорезивања чији је предлагач посланик Нико Лозанчић, а није разматран извјештај о крајњој потрошњи за 2012. годину. Наведено је и да није разматрана ни одлука о утврђивању коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза за период април-јуни 2014. године.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, рекао је да ову одлуку о "нула" ПДВ-а поздравља.

"Директну штету још сабирамо, а питање је да ли ћемо икада моћи установити колика је индиректна штета", навео је он.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ццц

06.06.2014 19:26

Наслов... тотално некоректан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЖИМСКЕ ВИЈЕСТИ

06.06.2014 20:56

-ПУТИН И ДАЉЕ ЈАКО ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА ПОМОГНЕ СРПСКОЈ -БАЈА СХАРЕво СЛИКУ СА ПУТИНОМ СВИМ МЕДИЈИМА У РЕГИЈИ -РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ИМЕ МОСТА У ГРАДИСЦИ -КУСТУРИЦА СНИМА ФИЛМ"ДОДИК НА АУТО- ПУТУ ЗА НИГДЈЕ -НА ОТВАРАЊУ ТРЕБИЊСКОГ АЕРОДРОМА ПЈЕВА БАЈА -ЦАР ПАРЕ У МАГЛЕ -ПУТИН И ДАЉЕ ЈАКО ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА ПОМОГНЕ СРПСКОЈ -УКРАДЕНА РИЈЕТКА ФОТОГРАФИЈА ДОДИКА СА ПУТИНОМ -КУСТУРИЦА СНИМА МОНОДРАМЕ "БОЉЕ ЛОТИКА НЕГО МОТИКА" и "ДОК ЈЕ ОВАЦА БИЦЕ И ВУНЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема везе

06.06.2014 21:00

Ма какав ПДВ помозите људима да наставе да раде претрпјели су огромне стете посветите се мало томе да се поново покрену предузеца производња пољопривреда а ови канцеларсики Владини лопови нек мање краду и свима це бити боље. Мозе се једна година и без пдв

ОДГОВОРИТЕ
Name

људина од чоека

07.06.2014 04:21

И дусу це нам узети у јуну....

ОДГОВОРИТЕ