PDV: Maj ćemo Vam naplatiti u julu

Svi poreski obveznici koji su pretrpjeli štetu tokom poplava biće oslobođeni plaćanja poreza na dodanu vrijednost za protekli mjesec.

Bosna i Hercegovina 06.06.2014 | 20:46
PDV: Maj ćemo Vam naplatiti u julu

 

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio instrukciju o podnošenju PDV prijava za maj za poreske obveznike sa područja koja su zahvaćena katastrofalnim poplavama.

Kako su naveli u saopštenju, osnovni cilj ove instrukcije je da se pomogne privrednicima koji su pretrpjeli direktnu štetu u poplavama tako što će za obveznike koji nisu u mogućnosti da to učine sami za njih PDV prijavu sa vrijednosti "nula" dostaviti UIO u zakonskom roku do 10. juna 2014.

"Poreski obveznici za koje UIO podnese PDV prijavu za maj, dužni su do 10. jula 2014. podnijeti izmijenjenu PDV prijavu za maj zajedno sa junskom prijavom. U skladu sa ovom instrukcijom, poreski obveznici moraće imati dokaz da su pretrpjeli štetu, a to su zapisnici koji se dostavljaju nadležnoj opštinskoj komisiji za procjenu i popis štete", stoji u saopštenju.

Navedeno je, takođe, da je UO UIO zaključio da nije potrebno donositi nove podzakonske akte koji bi dodatno precizirali uvoz humanitarne pomoći, jer je zakonom i prethodnim odlukama UO i Savjeta ministara BiH jasno propisano šta je neophodno dostaviti od dokumentacije da bi humanitarna roba bila oslobođena plaćanja svih dažbina, uz osnovne i neophodne kontrole na granicama. Kako je saopšteno, do sada je uvezeno oko 7.000 tona humanitarne robe u BiH kao pomoć za područja zahvaćena poplavama, uz procedure kojima su spriječene eventualne malverzacije.

"UO zadužio je UIO da pripremi podatke o tome ko su krajnji korisnici humanitarne pomoći jer je prilikom uvoza moralo biti naznačeno kome se dostavlja, a i prema zaključku Savjeta ministara UIO je dužna dostaviti izvještaj o aktivnostima u vezi sa uvozom humanitarne robe", naveli su.

Saopšteno je da je dato negativno mišljenje na izmjene Zakona o PDV-u i postupku indirektnog oporezivanja čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić, a nije razmatran izvještaj o krajnjoj potrošnji za 2012. godinu. Navedeno je i da nije razmatrana ni odluka o utvrđivanju koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza za period april-juni 2014. godine.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da ovu odluku o "nula" PDV-a pozdravlja.

"Direktnu štetu još sabiramo, a pitanje je da li ćemo ikada moći ustanoviti kolika je indirektna šteta", naveo je on.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ццц

06.06.2014 19:26

Наслов... тотално некоректан.

ODGOVORITE
Name

REŽIMSKE VIJESTI

06.06.2014 20:56

-PUTIN I DALJE JAKO ZAINTERESOVAN DA POMOGNE SRPSKOJ -BAJA SHAREvo SLIKU SA PUTINOM SVIM MEDIJIMA U REGIJI -RASPISAN KONKURS ZA IME MOSTA U GRADISCI -KUSTURICA SNIMA FILM"DODIK NA AUTO- PUTU ZA NIGDJE -NA OTVARANJU TREBINJSKOG AERODROMA PJEVA BAJA -CAR PARE U MAGLE -PUTIN I DALJE JAKO ZAINTERESOVAN DA POMOGNE SRPSKOJ -UKRADENA RIJETKA FOTOGRAFIJA DODIKA SA PUTINOM -KUSTURICA SNIMA MONODRAME "BOLJE LOTIKA NEGO MOTIKA" i "DOK JE OVACA BICE I VUNE"

ODGOVORITE
Name

Nema veze

06.06.2014 21:00

Ma kakav PDV pomozite ljudima da nastave da rade pretrpjeli su ogromne stete posvetite se malo tome da se ponovo pokrenu preduzeca proizvodnja poljoprivreda a ovi kancelarsiki Vladini lopovi nek manje kradu i svima ce biti bolje. Moze se jedna godina i bez pdv

ODGOVORITE
Name

ljudina od čoeka

07.06.2014 04:21

I dusu ce nam uzeti u junu....

ODGOVORITE