Путин и Порошенко за окончање крвопролића

Руски председник Владимир Путин и новоизабрани председник Украјине Петро Порошенко заложили су се данас за окончање крвопролића на југоисточним територијама Украјине, изјавио је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Свијет 06.06.2014 | 19:19
Путин и Порошенко за окончање крвопролића

Песков је рекао да је Путин кратко разговарао са Порошенком, као и са француским председником Франсоа Оландом и немачком канцеларком Ангелом Меркел на маргинама формалног ручка светских лидера, који су позвани у Француску поводом обележавања 70. годишњице Дана Д, пренео је Итар-Тасс.

Током кратког разговора, и Путин и Порошенко говорили су у корист окончања крвопролића у југоисточној Украјини што је пре могуће и заустављања свих борбених активности у интересу како украјинских трупа, тако и присталица федерализације Украјине, рекао је Песков новинарима.

Поред тога, они су потврдили да не постоје алтернативе за мирно политичко решење сукоба, додао је портпарол руског председника.

Француски званичници су у међувремену саопштили да се Путин данас на маргинама прославе Дана Д у Нормандији неформално сусрео са Порошенком, а разговарали су о примирју и другим могућим мерама деескалације кризе, као и о могућности да Москва призна избор Порошенка за председника.

Два лидера су разговарала током 15-ак минута, а њихов непланирани састанак иницирао је француски председник Оланд пред почетак ручка светских лидера поводом комеморације 70. годишњице искрцавања савезничких снага у Нормандију, саопштили су француски званичници, а пренео АФП.

"Они су разговарали о могућим мерама деескалације (кризе) укључујући и могућност да Москва призна избор Порошенка. Детаљи о примирју ће, такође, бити предмет разговора у наредним данима", изјавио је
неименовани званичник француског председништва, јавио је Ројтерс. Он је додао да су Путин и Порошенко разговарали и о економским последицама кризе, као и да ће Путин сутра послати амбасадора у Кијев.

Ово је први сусрет двојице лидера откад је Порошенко на изборима 25. маја изабран за новог председника Украјине.

Кратак сусрет Путина и Порошенка догодио се након што су светски лидери позирали за заједничку фотографију. Након фотографисања, већина лидера је отишла на ручак у оближњу зграду - замак Бенувил у близини чувеног моста Пегаз, али су Путин, Порошенко и канцеларка Меркел остали испред да поразговарају у троје. Засад нема планова за дужи, званични сусрет између председника Русије и Украјине.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

др-срањо туђман

07.06.2014 21:54

шта се то попушенко љути,ко да му је Путин отео чоколаду:-)))

ОДГОВОРИТЕ