Putin i Porošenko za okončanje krvoprolića

Ruski predsednik Vladimir Putin i novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko založili su se danas za okončanje krvoprolića na jugoistočnim teritorijama Ukrajine, izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Svijet 06.06.2014 | 19:19
Putin i Porošenko za okončanje krvoprolića

Peskov je rekao da je Putin kratko razgovarao sa Porošenkom, kao i sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama formalnog ručka svetskih lidera, koji su pozvani u Francusku povodom obeležavanja 70. godišnjice Dana D, preneo je Itar-Tass.

Tokom kratkog razgovora, i Putin i Porošenko govorili su u korist okončanja krvoprolića u jugoistočnoj Ukrajini što je pre moguće i zaustavljanja svih borbenih aktivnosti u interesu kako ukrajinskih trupa, tako i pristalica federalizacije Ukrajine, rekao je Peskov novinarima.

Pored toga, oni su potvrdili da ne postoje alternative za mirno političko rešenje sukoba, dodao je portparol ruskog predsednika.

Francuski zvaničnici su u međuvremenu saopštili da se Putin danas na marginama proslave Dana D u Normandiji neformalno susreo sa Porošenkom, a razgovarali su o primirju i drugim mogućim merama deeskalacije krize, kao i o mogućnosti da Moskva prizna izbor Porošenka za predsednika.

Dva lidera su razgovarala tokom 15-ak minuta, a njihov neplanirani sastanak inicirao je francuski predsednik Oland pred početak ručka svetskih lidera povodom komemoracije 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiju, saopštili su francuski zvaničnici, a preneo AFP.

"Oni su razgovarali o mogućim merama deeskalacije (krize) uključujući i mogućnost da Moskva prizna izbor Porošenka. Detalji o primirju će, takođe, biti predmet razgovora u narednim danima", izjavio je
neimenovani zvaničnik francuskog predsedništva, javio je Rojters. On je dodao da su Putin i Porošenko razgovarali i o ekonomskim posledicama krize, kao i da će Putin sutra poslati ambasadora u Kijev.

Ovo je prvi susret dvojice lidera otkad je Porošenko na izborima 25. maja izabran za novog predsednika Ukrajine.

Kratak susret Putina i Porošenka dogodio se nakon što su svetski lideri pozirali za zajedničku fotografiju. Nakon fotografisanja, većina lidera je otišla na ručak u obližnju zgradu - zamak Benuvil u blizini čuvenog mosta Pegaz, ali su Putin, Porošenko i kancelarka Merkel ostali ispred da porazgovaraju u troje. Zasad nema planova za duži, zvanični susret između predsednika Rusije i Ukrajine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dr-sranjo tuđman

07.06.2014 21:54

šta se to popušenko ljuti,ko da mu je Putin oteo čokoladu:-)))

ODGOVORITE