Након поплава топлотни удар

У Републици Српској већ овог викенда очекују се температуре изнад 30 степени Целзијуса, а праве љетне врућине задржаће се током цијеле седмице, када ће из дана у дан бити све топлије.

Република Српска 06.06.2014 | 22:35
Након поплава топлотни удар

Послије незапамћених поплава, стиже нова "борба" са временским (не)приликама, у којој ће становници вишеседмично ношење кишобрана изгледа морати да замијене сунцобранима.

Према ријечима дежурног метеоролога Републичког хидрометеоролошког завода РС Драшка Рудана, очекује се константан раст и јутарњих и дневних температура.

- Максималне дневне температуре кретаће се и до 32 степена Целзијуса, а на југу су чак могуће и за степен-два више, док ће јутра такође бити врела, са температурама и до 17 степени Целзијуса - истакао је Рудан.

Поред врућина, како је нагласио Рудан, у појединим крајевима могући су краткотрајни пљускови са грмљавином, који неће утицати на пад температура.

- Ова киша могућа је накратко у понедјељак или уторак, али само у планинским предјелима - нагласио је Рудан.

Ипак, и поред најављених врућина, биометеоролошке прилике идућих дана биће релативно повољне за већину хроничних болесника. Извјестан опрез биометеоролози савјетују само срчаним болесницима и астматичарима.

- Препоручује се адекватно одијевање у складу са очекиваним дневним температурама - истичу биометеоролози.

Опрез, док су у јеку високе температуре, савјетују и љекари, и то посебно хроничним и срчаним болесницима, којима препоручују да избјегавају излагање сунцу.

- Лагана исхрана, узимање доста течности и адекватно одијевање нешто је на шта сви треба да припазе када стигну високе температуре - истичу љекари.

Климатолог Жељко Мајсторовић рекао је да ће у јулу температуре бити изнад вишегодишњег просјека.

- Таква ће се тенденција наставити и у првој половини августа, па се прогнозира да ће ово бити жарко и топло љето, с повремено доста врућим периодима. Друга половина августа требало би да буде богатија падавинама - казао је Мајсторовић.

Коментари / 0

Оставите коментар