Nakon poplava toplotni udar

U Republici Srpskoj već ovog vikenda očekuju se temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, a prave ljetne vrućine zadržaće se tokom cijele sedmice, kada će iz dana u dan biti sve toplije.

Republika Srpska 06.06.2014 | 22:35
Nakon poplava toplotni udar

Poslije nezapamćenih poplava, stiže nova "borba" sa vremenskim (ne)prilikama, u kojoj će stanovnici višesedmično nošenje kišobrana izgleda morati da zamijene suncobranima.

Prema riječima dežurnog meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS Draška Rudana, očekuje se konstantan rast i jutarnjih i dnevnih temperatura.

- Maksimalne dnevne temperature kretaće se i do 32 stepena Celzijusa, a na jugu su čak moguće i za stepen-dva više, dok će jutra takođe biti vrela, sa temperaturama i do 17 stepeni Celzijusa - istakao je Rudan.

Pored vrućina, kako je naglasio Rudan, u pojedinim krajevima mogući su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, koji neće uticati na pad temperatura.

- Ova kiša moguća je nakratko u ponedjeljak ili utorak, ali samo u planinskim predjelima - naglasio je Rudan.

Ipak, i pored najavljenih vrućina, biometeorološke prilike idućih dana biće relativno povoljne za većinu hroničnih bolesnika. Izvjestan oprez biometeorolozi savjetuju samo srčanim bolesnicima i astmatičarima.

- Preporučuje se adekvatno odijevanje u skladu sa očekivanim dnevnim temperaturama - ističu biometeorolozi.

Oprez, dok su u jeku visoke temperature, savjetuju i ljekari, i to posebno hroničnim i srčanim bolesnicima, kojima preporučuju da izbjegavaju izlaganje suncu.

- Lagana ishrana, uzimanje dosta tečnosti i adekvatno odijevanje nešto je na šta svi treba da pripaze kada stignu visoke temperature - ističu ljekari.

Klimatolog Željko Majstorović rekao je da će u julu temperature biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Takva će se tendencija nastaviti i u prvoj polovini avgusta, pa se prognozira da će ovo biti žarko i toplo ljeto, s povremeno dosta vrućim periodima. Druga polovina avgusta trebalo bi da bude bogatija padavinama - kazao je Majstorović.

Komentari / 0

Ostavite komentar