Браћа Дамјановић изашла из затвора

Браћа Горан и Зоран Дамјановић, који су правоснажно осуђени на укупно 12 и по година за ратне злочине у мјесту Бојник код Сарајева, пуштени су из затвора на условни отпуст, саопштено је из Суда БиХ.

Република Српска 06.06.2014 | 16:52
Браћа Дамјановић изашла из затвора

Они су са одслужења казне пуштени у уторак, 3. јуна. Горану Дамјановићу одслужење казне истиче 9. јула, а Зорану Дамјановићу два дана касније.

Сенад Крехо, који је заступао Горана Дамјановића, рекао је да су испуњени законски услови за условни отпуст, те да неће бити враћени у затвор.

Браћа Дамјановић проглашена су кривим да су, као припадници Војске Републике Српске, 2. јуна 1992. године тукли заробљене Бошњаке у мјесту Бојник код Сарајева.

У марту ове године Суд БиХ је, примјењујући блажи закон, односно Кривични закон бивше Југославије, Горана Дамјановића осудио на шест и по година затвора, док је Зорану Дамјановићу изречено пола године мање.

Суд БиХ је по овом закону изрекао пресуду примјењујући одлуку Европског суда за људска права у Стразбуру.

Суд БиХ је 2007. године Дамјановиће осудио на укупно 21 и по годину затвора, примјењујући Кривични закон БиХ.

До обнављања суђења дошло је након што је Европски суд за људска права у Стразбуру, а касније и Уставни суд БиХ закључио да је требало да буде примијењен Кривични закон бивше Југославије, који је блажи за починиоца, а важио је у вријеме када су злочини почињени.

Апелацију Европском суду за људска права због примјене Кривичног закона БиХ поднијела је одбрана Горана Дамјановића.

Коментари / 0

Оставите коментар