Braća Damjanović izašla iz zatvora

Braća Goran i Zoran Damjanović, koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 12 i po godina za ratne zločine u mjestu Bojnik kod Sarajeva, pušteni su iz zatvora na uslovni otpust, saopšteno je iz Suda BiH.

Republika Srpska 06.06.2014 | 16:52
Braća Damjanović izašla iz zatvora

Oni su sa odsluženja kazne pušteni u utorak, 3. juna. Goranu Damjanoviću odsluženje kazne ističe 9. jula, a Zoranu Damjanoviću dva dana kasnije.

Senad Kreho, koji je zastupao Gorana Damjanovića, rekao je da su ispunjeni zakonski uslovi za uslovni otpust, te da neće biti vraćeni u zatvor.

Braća Damjanović proglašena su krivim da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, 2. juna 1992. godine tukli zarobljene Bošnjake u mjestu Bojnik kod Sarajeva.

U martu ove godine Sud BiH je, primjenjujući blaži zakon, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije, Gorana Damjanovića osudio na šest i po godina zatvora, dok je Zoranu Damjanoviću izrečeno pola godine manje.

Sud BiH je po ovom zakonu izrekao presudu primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Sud BiH je 2007. godine Damjanoviće osudio na ukupno 21 i po godinu zatvora, primjenjujući Krivični zakon BiH.

Do obnavljanja suđenja došlo je nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, a kasnije i Ustavni sud BiH zaključio da je trebalo da bude primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je blaži za počinioca, a važio je u vrijeme kada su zločini počinjeni.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava zbog primjene Krivičnog zakona BiH podnijela je odbrana Gorana Damjanovića.

Komentari / 0

Ostavite komentar