Џеко осуђен на 12 година затвора

Суд БиХ донио је првостепену пресуду којом је осудио бившег припадника јединице "Зулфикар" Едина Џеку на 12 година затвора због злочина у Трусини код Коњица почињених у априлу 1993. године.

 

Босна и Херцеговина 06.06.2014 | 13:18
Џеко осуђен на 12 година затвора

Џеко је проглашен кривим за стрељање шест припадника ХВО које су заробили припадници Армије БиХ и Суд му је за то дјело изрекао казну од 10 година затвора. Он је осуђен и за убиство брачног пара Илије и  Анђе Иванковић због чега му је изречена казна од седам година затвора, саопштено је из Бирна.

Вијеће није могло закључити да је Џеко убио Кату Дрљо, рођену 1932. године, а за оптужбе за злочин почињен у Јабланици, укључујући хапшење хрватских цивила, ударање и пљачкање, Џеко је ослобођен оптужнице. Судско вијеће му је изрекло јединствену казну затвора у трајању од 12 година. На ову пресуду постоји могућност жалбе, а оптуженом Џеки су продужене мјере забране.

Суђење Џеки је почело у љето 2012. године, осам мјесеци након што је изручен из САД. Током  доказног поступка саслушано је око 50 свједока и приказано неколико стотина докумената. Он је у притвору био од децембра 2011. до краја маја 2013. године, након чега је пуштен уз гаранцију у износу од око 600.000 КМ.

Ово је друга пресуда за злочине у Трусини. Прије двије године Суд БиХ Расеми Хандановић, бившој  припадници јединице "Зулфикар", изрекао је пет и по година затвора након што је признала кривицу за учешће у стријељању шест Хрвата. За злочине у Трусини је пред Судом БиХ у току суђење петорици оптужених - Менсуру Мемићу, Џеваду Салчину, Неџаду Хоџићу, Нихаду Бојаџићу, такође бившим припадницима јединице "Зулфикар", те Сенаду Хакаловићу, некадашњем војнику 45. бригаде такозване Армије БиХ.

У овој групи био је и Зулфикар Алишпаго, али је због његове болести Суд БиХ раздвојио поступак прије два и по мјесеца. Према оптужници, Алишпаго је био комадант јединице "Зулфикар".

 

Коментари / 0

Оставите коментар