Džeko osuđen na 12 godina zatvora

Sud BiH donio je prvostepenu presudu kojom je osudio bivšeg pripadnika jedinice "Zulfikar" Edina DŽeku na 12 godina zatvora zbog zločina u Trusini kod Konjica počinjenih u aprilu 1993. godine.

 

Bosna i Hercegovina 06.06.2014 | 13:18
Džeko osuđen na 12 godina zatvora

DŽeko je proglašen krivim za streljanje šest pripadnika HVO koje su zarobili pripadnici Armije BiH i Sud mu je za to djelo izrekao kaznu od 10 godina zatvora. On je osuđen i za ubistvo bračnog para Ilije i  Anđe Ivanković zbog čega mu je izrečena kazna od sedam godina zatvora, saopšteno je iz Birna.

Vijeće nije moglo zaključiti da je DŽeko ubio Katu Drljo, rođenu 1932. godine, a za optužbe za zločin počinjen u Jablanici, uključujući hapšenje hrvatskih civila, udaranje i pljačkanje, DŽeko je oslobođen optužnice. Sudsko vijeće mu je izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, a optuženom DŽeki su produžene mjere zabrane.

Suđenje DŽeki je počelo u ljeto 2012. godine, osam mjeseci nakon što je izručen iz SAD. Tokom  dokaznog postupka saslušano je oko 50 svjedoka i prikazano nekoliko stotina dokumenata. On je u pritvoru bio od decembra 2011. do kraja maja 2013. godine, nakon čega je pušten uz garanciju u iznosu od oko 600.000 KM.

Ovo je druga presuda za zločine u Trusini. Prije dvije godine Sud BiH Rasemi Handanović, bivšoj  pripadnici jedinice "Zulfikar", izrekao je pet i po godina zatvora nakon što je priznala krivicu za učešće u strijeljanju šest Hrvata. Za zločine u Trusini je pred Sudom BiH u toku suđenje petorici optuženih - Mensuru Memiću, DŽevadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću, takođe bivšim pripadnicima jedinice "Zulfikar", te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku 45. brigade takozvane Armije BiH.

U ovoj grupi bio je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegove bolesti Sud BiH razdvojio postupak prije dva i po mjeseca. Prema optužnici, Ališpago je bio komadant jedinice "Zulfikar".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar