Остаје на снази ванредна ситуација у Брчком

Одлука о проглашењу ванредне ситуације на подручју дистрикта Брчко биће на снази и наредних дана, изјавио је данас градоначелник дистричка Брчко Анто Домић.

 

Република Српска 06.06.2014 | 13:37
Остаје на снази ванредна ситуација у Брчком

"Ово је једина локална заједница у БиХ коју су у екстремном обиму задесиле и поплаве и клизишта, тако да предстоји много посла да би се живот на угроженим подручјима колико-толико нормализовао", рекао је Домић.

Послије ванредне сједнице Владе дистрикта Домић је рекао новинарима да на подручју Вучиловца, који је у поплавама потпуно уништен, има још око метар и по воде и очекују да се у наредна три дана повуче и да почну са исушивањем земљишта и објеката, те изношењем упропаштеног кабастог намјештаја из кућа.


"Хигијенско-епидемилошка служба предузима све превентивне мјере да се спријечи појава заразних болести", рекао је Домић и додао да је и даље неизвјесно када ће почети запрашивање комараца из  аздуха заједничком акцијом ваздухопловних јединица БиХ, Хрватске и Србије.

Он каже да је упознат да  постоје потешкоће техничке природе да се тај посао обави ваљано и на  нешкодљив начин по људе и животиње. Влада дистрикта на данашњој ванредној сједници донијела је одлуку према којој су Домић и директор Дирекције за финансије дистрикта Мато Лучић овлаштени да преговарају са представницима Међународног монетарног фонда и Свјетске банке у партиципирању у кредитним  аранжманима за санирање штете од поплава.

Чланови брчанске извршне власти данас су информисани да је Црвени крст Швајцарске у дистрикт допремио око 80 исушивача који су подијељени мјесним заједницама у којима су куће данима биле под водом. Процјена је да би послови исушивања просторија у стамбеним објектима могли да потрају наредних 15-20 дана.

 

Коментари / 0

Оставите коментар