Ostaje na snazi vanredna situacija u Brčkom

Odluka o proglašenju vanredne situacije na području distrikta Brčko biće na snazi i narednih dana, izjavio je danas gradonačelnik distrička Brčko Anto Domić.

 

Republika Srpska 06.06.2014 | 13:37
Ostaje na snazi vanredna situacija u Brčkom

"Ovo je jedina lokalna zajednica u BiH koju su u ekstremnom obimu zadesile i poplave i klizišta, tako da predstoji mnogo posla da bi se život na ugroženim područjima koliko-toliko normalizovao", rekao je Domić.

Poslije vanredne sjednice Vlade distrikta Domić je rekao novinarima da na području Vučilovca, koji je u poplavama potpuno uništen, ima još oko metar i po vode i očekuju da se u naredna tri dana povuče i da počnu sa isušivanjem zemljišta i objekata, te iznošenjem upropaštenog kabastog namještaja iz kuća.


"Higijensko-epidemiloška služba preduzima sve preventivne mjere da se spriječi pojava zaraznih bolesti", rekao je Domić i dodao da je i dalje neizvjesno kada će početi zaprašivanje komaraca iz  azduha zajedničkom akcijom vazduhoplovnih jedinica BiH, Hrvatske i Srbije.

On kaže da je upoznat da  postoje poteškoće tehničke prirode da se taj posao obavi valjano i na  neškodljiv način po ljude i životinje. Vlada distrikta na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je odluku prema kojoj su Domić i direktor Direkcije za finansije distrikta Mato Lučić ovlašteni da pregovaraju sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u participiranju u kreditnim  aranžmanima za saniranje štete od poplava.

Članovi brčanske izvršne vlasti danas su informisani da je Crveni krst Švajcarske u distrikt dopremio oko 80 isušivača koji su podijeljeni mjesnim zajednicama u kojima su kuće danima bile pod vodom. Procjena je da bi poslovi isušivanja prostorija u stambenim objektima mogli da potraju narednih 15-20 dana.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar