Јањић: Срби да изађу на изборе

Директор Форума за етничке односе Дусан Јањић оценио је да излазност Срба на предстојећим изборима на Косову и Метохији неће бити висока због кратких рокова кампање и многих нејасноћа на северу покрајине, али је уверен да је боље да Срби гласају и сами изаберу представнике, него да то уместо њих учини влада у Приштини.

Србија 06.06.2014 | 10:31
Јањић: Срби да изађу на изборе

“Очекујем да излазност буде као што је била на локалним изборима, а можда и за неколико хиљада мања, али никако преко 45.000, што практично значи да ће Срба бити и у парламенту и у влади. Српска листа могла би да буде најјача у парламенту, а без учешћа у влади”, рекао је Јањић у изјави Тањугу.

Према његовим речима, три најјаче албанске странке начелно су се споразумеле да после избора направе широку коалицију у којој ће бити ПДК Хашима Тачија, ЛДК на чијем челу је некада био Ибрахим Ругова и Алијанса за будућност Косова, на челу са Рамушом Харадинајем.

“Треба очекивати формирање ове јаке коалиције иза које стоји међународна заједница, чији је проритет сада владавина права на Косову, борба проив криминала и ратних злочина, а само снажна влада може то да уради”, навео је Јањић.

Он је оценио да се међународна заједница овога пута није много активирала у вези са

положајем Срба на Косову, јер су сматрали да је Бриселским споразумом дефинисано учешће Срба на изборима, јер Споразум обавезује Србе да примењују косовске законе и Устав.

“Не би ме изненадило да одмах после избора Српска странка са севера Косова направи политички отклон и да неком декларацијом или резолуцијом саопшти да наставља изградњу српских институција кроз заједницу општина”, сматра Јањић.

Он је закључио да је боље ако Срби изађу на изборе и добију своје представнике, него да бојкотују изборе, јер су изборна правила таква да може и косовска влада да постави у парламент Србе које жели, чак и оне који нису учествовали на изборима.

Срби имају пријављене практично три листе кандидата, а према Јањићевим речима фаворити су Српска листа и Прогресивно демократска странка Ненада Рашића, док су они који су бојкотовали Бриселски споразум, а реч је о ДСС, СРС, фракцијама СПС и Српском националном већу, у јавности поново ојачали и играју све важнију улогу у политичком животу што је разлог за забринутост ЕУ.

 

Коментари / 0

Оставите коментар