Janjić: Srbi da izađu na izbore

Direktor Foruma za etničke odnose Dusan Janjić ocenio je da izlaznost Srba na predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji neće biti visoka zbog kratkih rokova kampanje i mnogih nejasnoća na severu pokrajine, ali je uveren da je bolje da Srbi glasaju i sami izaberu predstavnike, nego da to umesto njih učini vlada u Prištini.

Srbija 06.06.2014 | 10:31
Janjić: Srbi da izađu na izbore

“Očekujem da izlaznost bude kao što je bila na lokalnim izborima, a možda i za nekoliko hiljada manja, ali nikako preko 45.000, što praktično znači da će Srba biti i u parlamentu i u vladi. Srpska lista mogla bi da bude najjača u parlamentu, a bez učešća u vladi”, rekao je Janjić u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tri najjače albanske stranke načelno su se sporazumele da posle izbora naprave široku koaliciju u kojoj će biti PDK Hašima Tačija, LDK na čijem čelu je nekada bio Ibrahim Rugova i Alijansa za budućnost Kosova, na čelu sa Ramušom Haradinajem.

“Treba očekivati formiranje ove jake koalicije iza koje stoji međunarodna zajednica, čiji je proritet sada vladavina prava na Kosovu, borba proiv kriminala i ratnih zločina, a samo snažna vlada može to da uradi”, naveo je Janjić.

On je ocenio da se međunarodna zajednica ovoga puta nije mnogo aktivirala u vezi sa

položajem Srba na Kosovu, jer su smatrali da je Briselskim sporazumom definisano učešće Srba na izborima, jer Sporazum obavezuje Srbe da primenjuju kosovske zakone i Ustav.

“Ne bi me iznenadilo da odmah posle izbora Srpska stranka sa severa Kosova napravi politički otklon i da nekom deklaracijom ili rezolucijom saopšti da nastavlja izgradnju srpskih institucija kroz zajednicu opština”, smatra Janjić.

On je zaključio da je bolje ako Srbi izađu na izbore i dobiju svoje predstavnike, nego da bojkotuju izbore, jer su izborna pravila takva da može i kosovska vlada da postavi u parlament Srbe koje želi, čak i one koji nisu učestvovali na izborima.

Srbi imaju prijavljene praktično tri liste kandidata, a prema Janjićevim rečima favoriti su Srpska lista i Progresivno demokratska stranka Nenada Rašića, dok su oni koji su bojkotovali Briselski sporazum, a reč je o DSS, SRS, frakcijama SPS i Srpskom nacionalnom veću, u javnosti ponovo ojačali i igraju sve važniju ulogu u političkom životu što je razlog za zabrinutost EU.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar