Ана Тришић (СНСД): БиХ треба да иде у НАТО!

Ако БиХ не пронађе своје мјесто у ширем геополитичком механизму, она ће сигурно бити полигон за одмјеравање различитих великих сила, упозорила је Ана Тришић-Бабић, шеф НАТО интеграционог тима Савјета министара БиХ и учесник конференције "65 година НАТО-а - мир, безбједност и развој у Европи", која ће бити одржана у понедјељак у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 06.06.2014 | 12:55
Ана Тришић (СНСД): БиХ треба да иде у НАТО!

"Поред тога, заостајање на путу евроатлантских интеграција значи заостајање на путу реформи и одржавање фокуса више на националистичкој реторици, а мање на стварним реформама", истакла је Тришић-Бабићева у интервјуу за "Независне новине" и "Ослобођење".

НН: Гдје се БиХ тренутно налази на свом путу ка НАТО-у?

ТРИШИЋ-БАБИЋ: НАТО је кључни израз трајног америчко-европског савезништва, које се обично назива Евроатлантска заједница, а која је формирана након Другог свјетског рата у Европи с циљем очувања демократије и слободе у том подручју. Да бисте постали дио те заједнице, није довољно да само трансформишете своје оружане снаге, у ствари то је најмањи дио посла. Под један, треба као земља и као становништво да изразите трајну и чврсту опредијењеност да припадате тој заједници и да дијелите вриједности те заједнице, а то су слобода, демократија, и тржишно оријентисана економија с правном државом као својим основним елементом. Под два, треба да активно радите на преображају своје земље изнутра, да те вриједности досегнете. БиХ се налази на дугом путу усвајања и имплементације тих вриједности, гдје је прибилижавање НАТО-у једно од главних механизама за то. Ми смо 2010. године добили могућност за најдубље реформе јер нам је НАТО додијелио МАП механизам, али је он условљен познатим условом из Талина. Тренутно смо јако далеко од НАТО-а, јер нити ми као друштво и грађани разумијемо у потпуности шта је НАТО и шта је Евроатлантска заједница, нити довољно активно радимо на преображају своје земље да постане дио те заједнице и да имплементира њене вриједности.

НН: Да ли је реално очекивати рјешење питања војне имовине до септембра, када почиње нови циклус за МАП?

ТРИШИЋ-БАБИЋ: То је добро питање, на које ја немам одговор, јер се оно рјешава на највишем политичком нивоу у овој земљи, а то је ниво договора владајућих политичких странака у оба ентитета. Оно што ја мислим је да ово питање не треба ломити преко кољена, нити смије бити наметнутих рјешења или активности с којима нису сагласни сви. Тако се не улази у НАТО и то није оно што савезници желе. Брисел жели да наставак пута према НАТО-у буде производ консензуса и разумијевања свих страна у БиХ да је то нешто што је добро за све, за све народе у БиХ. Оно што је важно да разумијемо је да даљим одгађањем приближавања НАТО-у сви губимо, и то у терминима економског развоја, стандарда, реформи, инвестиција и генерално говорећи модернизације земље. Сваки изгубљени дан је губитак за грађане ове земље.

НН: Колика је опасност за БиХ ако заостане на путу према НАТО-у?

ТРИШИЋ-БАБИЋ: То је сценарио који не желимо да се деси у БиХ. Једна од основних премиса у политици је да не може постојати вакуум моћи. У случају да БиХ не пронађе своје мјесто у ширем геополитичком механизму, она ће сигурно бити полигон за одмјеравање различитих великих сила. Сви знамо шта то значи, јер је један од основних разлога неславних дешавања из наше блиске прошлости био управо то. Поред тога, заостајање на путу евроатлантских интеграција значи заостајање на путу реформи и одржавање фокуса више на националистичкој реторици, а мање на стварним реформама. Таква геополитичка сива зона, у којој би се БиХ налазила у овом сценарију, погодује само онима који се боје реформи и модерних демократских стандарда. Грађани желе нешто сасвим друго - модерну, уређену и демократску земљу. А то је оно што су евроатлантске интеграције донијеле свим земљама које су постале чланице ЕУ и НАТО-а, и што доносе и нама. Додатно, ја сам апсолутно убијеђена да без наставка пута према НАТО-у нема ни наставка пута према ЕУ. Не можете трчати маратон ако нисте у стању да претрчите сто метара. Не можете прихватити вриједности ЕУ и припремити земљу да буде чланица ЕУ, ако не прихватате вриједности Евроатлантске заједнице и нисте у стању да припремите земљу да буде чланица НАТО-а.

НН: Према Вашим искуствима, постоји ли било какав притисак на БиХ да крене путем НАТО-а, или је то нешто што међународни партнери остављају БиХ да одлучи?

ТРИШИЋ-БАБИЋ: Притисци апсолутно не постоје. Штавише, постоји много више разумијевања и попуштања за БиХ него што је то било за неке друге земље у њиховим интеграционим процесима. БиХ и сва три њена народа имају много пријатеља међу ЕУ и НАТО чланицама, који желе и имају интерес да нас виде модерне и демократске. Одлука је ипак на нама. Нико нас не тјера у НАТО, штавише, БиХ и кад би хтјела не би могла сада да постане чланица НАТО-а. Чланица НАТО-а може да постане само она земља која је зрела, уређена и функционална демократска и правна држава, или барем она код које је процес реформи неповратан. То је нешто што ми треба да желимо и да радимо на томе, ми као држава, грађани и политичке структуре, да бисмо осјетили благодат процеса кроз који су прошле друге нове чланице НАТО-а.

НН: Постоје ли примјери који показују да нам је НАТО помагао?

ТРИШИЋ-БАБИЋ: НАТО није Црвени крст и НАТО не треба и нема обавезу да помаже БиХ, посебно не да нам помаже како то замишљају неки од наших људи. Мислим да треба да одбацимо то размишљање да је неко стално дужан да нам помаже, посебно не НАТО, који је најмоћнији политичко-војни савез у историји Европе. НАТО засад с БиХ развија партнерске односе и пружа нам помоћ која нам је неопходна као партнеру. Чланице НАТО-а су у протеклих двадесет година у БиХ уложиле огромне своте новца које се мјере милијардама евра, заслужне су за престанак рата и стабилизицију БиХ, те каснију изградњу институција. НАТО чланице су биле прве које су се одазвале у протеклим поплавама, у смислу екипа на терену, опреме, али и помоћи у храни, материјалу и финансијским средствима. Да бисмо досегли те стандарде треба, прије свега, ми да се потрудимо и да радимо веома напорно. НАТО је отворио своја врата за БиХ, вјерујем да ће такву политику потврдити и на долазећем НАТО самиту у септембру у Великој Британији, али само је на нама да ли ћемо и када проћи кроз та врата.

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

аxxе

05.06.2014 20:03

Ма не идемо ми никуд: Не дирај то је Српско, Не дирај то је Муслиманско, Не дирај то је Хрватско. Угрозени и ови и они . ТАКО НАМ И ТРЕБА КАД СМО ГЛУ** НЕ ЗНАМО ЗА БОЉЕ НАМА ПАСЕ ГОРЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

05.06.2014 20:07

Додик "велики Србин" хоце у НАТО!? Додик је америцки цовјек који је добио налог да економски унисти Републику Српску јер другације не могу! Назалост,вријеме це показати,окрените се око себе и све це вам бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови с Вучијака

05.06.2014 20:14

Неке ствари су неизбјежне па тако и улазак у НАТО и ЕУ. Што прије схватимо биће нам боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

05.06.2014 20:17

Додик је америцки "дасак вјетра на Балкану" Мадлен Олбрајт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели...

05.06.2014 20:18

Заборавили сте Нато тенкове,они су га довели на власт,а то није мала цијена!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

05.06.2014 20:31

Бајине слуге износе оно што Баја жели и мисли...али истура ове своје блиједе потрчке...годинама сједе добро ухљебљени и продали би душу ђаволу...само да опстану и да се, као у случају ове јаднице, топло препоруче било НАТО-у, било црном ђаволу. Овој гракталици је стало до Српске колико Баји до лањског снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

05.06.2014 20:34

ми морамо у нато, ако не зелимо висе ратовати.Сви у окрузењу у нату , а ми глумимо неки фактор иако смо мали народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

05.06.2014 21:04

Питам се како ће на ово одреаговати Владимир Путин. Додик се у последње вријеме константно хвали добрим односима са Путином и Русијом, а сада жели улазак у НАТО. Још један доказ колико је тај човјек превртљив и нестабилан. Због тога Додик нема ни грама поштовања у свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.06.2014 21:05

Примице они нас у НАТО у ЕУ мало тезе,тако цемо ми буздовани ици гинути по бијелом свијету за америчке и Њемацке интересе,и ми цемо гинути а доце други баја и прицаце како је то за насе добро итд,нама це бити исто били у НАТО или не ми смо надрљали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

05.06.2014 21:06

Пуна јој уста БиХ и НАТО-а. Не треба нам ни једно ни друго а ни ти вала на тој функцији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник РС

05.06.2014 21:57

Пуна су њој уста нечег сасвим другог и баш је брига зашто је изгинуло толико недужних људи,да би их најгори шљам попљувао у гробовима!ДНО ДНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

касно сад

05.06.2014 22:00

Требало је уц у нато у пакету с Хрватском ако ниста бар би сад имали НАТО хеликоптере и механизацију да нас спасавају од поплава а о другим бенефитима да и не говоримо. Оно мало војне индустрије сто ради би радило за сигурно стабилно трзисте а и били би у систему застите тако да би надам се и овдје досо трајни мир. Негативност је сто би наса дјеца исла по свијету у мировне мисије ал и ово стање које сад имамо дје се иде у некакве сумњиве паравојске на дивље је јос горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трисицка је америцка фуфа

06.06.2014 04:07

"65 година НАТО-а и рата у Европи" требао је да буде наслов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

06.06.2014 04:35

процитате одговор на прво питање и које су то вриједнисти НАТО по овој цурки, па ако ико вјерује у те вриједности онда нека дигне руку за. Цуј они бастине вриједности као сто је слобода. И јос казе како је најмањи проблем ускладјивање орузја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

06.06.2014 05:17

Засто не казе колико годисње дрзава цланица мора да издвоји средстава за цланство у истој? Колико Хрватска плаца годисње? Додик хоце добре односе са Русијом, како онда уци у Нато? Тај исти Нато не мозе примити нову цланицу без испуњених услова а у БиХ то није слуцај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен75

06.06.2014 06:19

Браво Баја велики Србине сад хоцес у Нато! Срамото РС, имас ли границу у униставању Српског народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СањаВГ

06.06.2014 06:22

Највеци непријатељи РС су Милорад Додик и СНСД!Само ви идите гдје хоцете и с ким хоцете, а народ оставите, то би нам била велика услуга и корист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

06.06.2014 06:39

Неце Додо у нато то му предлазу ста се одма палите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

06.06.2014 09:17

Јасно је Баји да од русије може добити само декларативну подршку. Схватио је да нема ништа од руских пара, Јужног тока, референдума, отцијепљења и сијасет глупости којим нас је обасипао у последње вријеме! Испалио је пробни балон кроз уста ове сподобе и сад чека реакцију грађана. У његовом кабинету сједе аналитичари и савјетници који помно прегледају сваки коментар на друштвеним мрежама на ову и сличне теме. Касније ће у његову главу доћи закашњела памет па ће ту "памет" његово лучоноше приказиват као врхунац умјешности у управљању земљом. Који је то идиот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух ух

06.06.2014 09:56

Ево и да удјемо у НАТО, али да нас уводи ова турска курвестија са Додиком, то ми иде на неку ствар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

06.06.2014 20:44

Требали би ми сви код псyхолога!!! Висе мрзње и несугласности Нема на цјелој планети као сто је код Нас!! Мрзи србина мрзи муслимана а исти смо народ са истим језиком обицајима Али нас гурају политицки у ту вјероисповјестску рупу јел тако се мозе профитирати од оних који сваки Дан све мање имају!! Залосно!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

07.06.2014 01:20

Нама је најбоље да се измиримо са нашим комшијама, обичним народом и да сложно скинемо све ове са власти. Они су нас уситнили и не можемо им ништа. Зато заједно и сложно у будућност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

07.06.2014 05:22

ова зена није вредна коментара како је није стид знали она даје нато убијао српску дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

xим

07.06.2014 07:32

Бих у НАТО а ти у загрљај Адија Капетановица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

07.06.2014 13:38

Сања ВГ Овога се ослобађамо у октобру сигурно, али НАТО окупатора никада јер они нису овдје ради нас већ ради интереса САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

слично су говорили дедови оваквих да треба да се придруже победничкој хитлеровској солдатесци,тако данас њихови унуци и унуке желе да се придруже нато фашистима. Ма нек иде фбих где год оће,таман нек иду у ону ствар,али без РС-а.

07.06.2014 21:45

слично су говорили дедови оваквих да треба да се придруже победничкој хитлеровској солдатесци пре 70 година,тако данас њихови унуци и унуке желе да се придруже нато фашистима. Ма нек иде фбих где год оће,таман нек иду у ону ствар,али нек тамо иду без РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ликовњак

08.06.2014 07:49

У засто би неком сметао НАТО?, НАТО није само војни него и политицки савез и цланице морају испунити много услова а један је и владавина права. У земљи у којој је на снази владавина права Додик и њему сицни били би тамо гдје им је мјесто. Прије или касније и Србија це се прикљуцити НАТО једноставно јер јој се то висе исплат и јер је Русија предалеко. То сто је НАТО бомбардовао Србију бице бацено у заборав једнако као сто су вец заборавили да је Косово Србија. А ми Срби ако се будемо превисе коцоперили остацемо јадни и јаднији него сто јесмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин из РС

08.06.2014 12:12

А Ана је из СНСД-а! А затоооо јој тата ради у иако је отисао у пензију... Узима лову са 5 мјеста плус пензија.

ОДГОВОРИТЕ