Ana Trišić (SNSD): BiH treba da ide u NATO!

Ako BiH ne pronađe svoje mjesto u širem geopolitičkom mehanizmu, ona će sigurno biti poligon za odmjeravanje različitih velikih sila, upozorila je Ana Trišić-Babić, šef NATO integracionog tima Savjeta ministara BiH i učesnik konferencije "65 godina NATO-a - mir, bezbjednost i razvoj u Evropi", koja će biti održana u ponedjeljak u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina 06.06.2014 | 12:55
Ana Trišić (SNSD): BiH treba da ide u NATO!

"Pored toga, zaostajanje na putu evroatlantskih integracija znači zaostajanje na putu reformi i održavanje fokusa više na nacionalističkoj retorici, a manje na stvarnim reformama", istakla je Trišić-Babićeva u intervjuu za "Nezavisne novine" i "Oslobođenje".

NN: Gdje se BiH trenutno nalazi na svom putu ka NATO-u?

TRIŠIĆ-BABIĆ: NATO je ključni izraz trajnog američko-evropskog savezništva, koje se obično naziva Evroatlantska zajednica, a koja je formirana nakon Drugog svjetskog rata u Evropi s ciljem očuvanja demokratije i slobode u tom području. Da biste postali dio te zajednice, nije dovoljno da samo transformišete svoje oružane snage, u stvari to je najmanji dio posla. Pod jedan, treba kao zemlja i kao stanovništvo da izrazite trajnu i čvrstu opredijenjenost da pripadate toj zajednici i da dijelite vrijednosti te zajednice, a to su sloboda, demokratija, i tržišno orijentisana ekonomija s pravnom državom kao svojim osnovnim elementom. Pod dva, treba da aktivno radite na preobražaju svoje zemlje iznutra, da te vrijednosti dosegnete. BiH se nalazi na dugom putu usvajanja i implementacije tih vrijednosti, gdje je pribiližavanje NATO-u jedno od glavnih mehanizama za to. Mi smo 2010. godine dobili mogućnost za najdublje reforme jer nam je NATO dodijelio MAP mehanizam, ali je on uslovljen poznatim uslovom iz Talina. Trenutno smo jako daleko od NATO-a, jer niti mi kao društvo i građani razumijemo u potpunosti šta je NATO i šta je Evroatlantska zajednica, niti dovoljno aktivno radimo na preobražaju svoje zemlje da postane dio te zajednice i da implementira njene vrijednosti.

NN: Da li je realno očekivati rješenje pitanja vojne imovine do septembra, kada počinje novi ciklus za MAP?

TRIŠIĆ-BABIĆ: To je dobro pitanje, na koje ja nemam odgovor, jer se ono rješava na najvišem političkom nivou u ovoj zemlji, a to je nivo dogovora vladajućih političkih stranaka u oba entiteta. Ono što ja mislim je da ovo pitanje ne treba lomiti preko koljena, niti smije biti nametnutih rješenja ili aktivnosti s kojima nisu saglasni svi. Tako se ne ulazi u NATO i to nije ono što saveznici žele. Brisel želi da nastavak puta prema NATO-u bude proizvod konsenzusa i razumijevanja svih strana u BiH da je to nešto što je dobro za sve, za sve narode u BiH. Ono što je važno da razumijemo je da daljim odgađanjem približavanja NATO-u svi gubimo, i to u terminima ekonomskog razvoja, standarda, reformi, investicija i generalno govoreći modernizacije zemlje. Svaki izgubljeni dan je gubitak za građane ove zemlje.

NN: Kolika je opasnost za BiH ako zaostane na putu prema NATO-u?

TRIŠIĆ-BABIĆ: To je scenario koji ne želimo da se desi u BiH. Jedna od osnovnih premisa u politici je da ne može postojati vakuum moći. U slučaju da BiH ne pronađe svoje mjesto u širem geopolitičkom mehanizmu, ona će sigurno biti poligon za odmjeravanje različitih velikih sila. Svi znamo šta to znači, jer je jedan od osnovnih razloga neslavnih dešavanja iz naše bliske prošlosti bio upravo to. Pored toga, zaostajanje na putu evroatlantskih integracija znači zaostajanje na putu reformi i održavanje fokusa više na nacionalističkoj retorici, a manje na stvarnim reformama. Takva geopolitička siva zona, u kojoj bi se BiH nalazila u ovom scenariju, pogoduje samo onima koji se boje reformi i modernih demokratskih standarda. Građani žele nešto sasvim drugo - modernu, uređenu i demokratsku zemlju. A to je ono što su evroatlantske integracije donijele svim zemljama koje su postale članice EU i NATO-a, i što donose i nama. Dodatno, ja sam apsolutno ubijeđena da bez nastavka puta prema NATO-u nema ni nastavka puta prema EU. Ne možete trčati maraton ako niste u stanju da pretrčite sto metara. Ne možete prihvatiti vrijednosti EU i pripremiti zemlju da bude članica EU, ako ne prihvatate vrijednosti Evroatlantske zajednice i niste u stanju da pripremite zemlju da bude članica NATO-a.

NN: Prema Vašim iskustvima, postoji li bilo kakav pritisak na BiH da krene putem NATO-a, ili je to nešto što međunarodni partneri ostavljaju BiH da odluči?

TRIŠIĆ-BABIĆ: Pritisci apsolutno ne postoje. Štaviše, postoji mnogo više razumijevanja i popuštanja za BiH nego što je to bilo za neke druge zemlje u njihovim integracionim procesima. BiH i sva tri njena naroda imaju mnogo prijatelja među EU i NATO članicama, koji žele i imaju interes da nas vide moderne i demokratske. Odluka je ipak na nama. Niko nas ne tjera u NATO, štaviše, BiH i kad bi htjela ne bi mogla sada da postane članica NATO-a. Članica NATO-a može da postane samo ona zemlja koja je zrela, uređena i funkcionalna demokratska i pravna država, ili barem ona kod koje je proces reformi nepovratan. To je nešto što mi treba da želimo i da radimo na tome, mi kao država, građani i političke strukture, da bismo osjetili blagodat procesa kroz koji su prošle druge nove članice NATO-a.

NN: Postoje li primjeri koji pokazuju da nam je NATO pomagao?

TRIŠIĆ-BABIĆ: NATO nije Crveni krst i NATO ne treba i nema obavezu da pomaže BiH, posebno ne da nam pomaže kako to zamišljaju neki od naših ljudi. Mislim da treba da odbacimo to razmišljanje da je neko stalno dužan da nam pomaže, posebno ne NATO, koji je najmoćniji političko-vojni savez u istoriji Evrope. NATO zasad s BiH razvija partnerske odnose i pruža nam pomoć koja nam je neophodna kao partneru. Članice NATO-a su u proteklih dvadeset godina u BiH uložile ogromne svote novca koje se mjere milijardama evra, zaslužne su za prestanak rata i stabiliziciju BiH, te kasniju izgradnju institucija. NATO članice su bile prve koje su se odazvale u proteklim poplavama, u smislu ekipa na terenu, opreme, ali i pomoći u hrani, materijalu i finansijskim sredstvima. Da bismo dosegli te standarde treba, prije svega, mi da se potrudimo i da radimo veoma naporno. NATO je otvorio svoja vrata za BiH, vjerujem da će takvu politiku potvrditi i na dolazećem NATO samitu u septembru u Velikoj Britaniji, ali samo je na nama da li ćemo i kada proći kroz ta vrata.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

axxe

05.06.2014 20:03

Ma ne idemo mi nikud: Ne diraj to je Srpsko, Ne diraj to je Muslimansko, Ne diraj to je Hrvatsko. Ugrozeni i ovi i oni . TAKO NAM I TREBA KAD SMO GLU** NE ZNAMO ZA BOLJE NAMA PASE GORE..

ODGOVORITE
Name

Nikola

05.06.2014 20:07

Dodik "veliki Srbin" hoce u NATO!? Dodik je americki covjek koji je dobio nalog da ekonomski unisti Republiku Srpsku jer drugacije ne mogu! Nazalost,vrijeme ce pokazati,okrenite se oko sebe i sve ce vam biti jasno.

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

05.06.2014 20:14

Neke stvari su neizbježne pa tako i ulazak u NATO i EU. Što prije shvatimo biće nam bolje.

ODGOVORITE
Name

Luka

05.06.2014 20:17

Dodik je americki "dasak vjetra na Balkanu" Madlen Olbrajt

ODGOVORITE
Name

Beli...

05.06.2014 20:18

Zaboravili ste Nato tenkove,oni su ga doveli na vlast,a to nije mala cijena!?

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

05.06.2014 20:31

Бајине слуге износе оно што Баја жели и мисли...али истура ове своје блиједе потрчке...годинама сједе добро ухљебљени и продали би душу ђаволу...само да опстану и да се, као у случају ове јаднице, топло препоруче било НАТО-у, било црном ђаволу. Овој гракталици је стало до Српске колико Баји до лањског снијега.

ODGOVORITE
Name

tito

05.06.2014 20:34

mi moramo u nato, ako ne zelimo vise ratovati.Svi u okruzenju u natu , a mi glumimo neki faktor iako smo mali narod

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

05.06.2014 21:04

Pitam se kako će na ovo odreagovati Vladimir Putin. Dodik se u poslednje vrijeme konstantno hvali dobrim odnosima sa Putinom i Rusijom, a sada želi ulazak u NATO. Još jedan dokaz koliko je taj čovjek prevrtljiv i nestabilan. Zbog toga Dodik nema ni grama poštovanja u svjetu.

ODGOVORITE
Name

Md

05.06.2014 21:05

Primice oni nas u NATO u EU malo teze,tako cemo mi buzdovani ici ginuti po bijelom svijetu za američke i Njemacke interese,i mi cemo ginuti a doce drugi baja i pricace kako je to za nase dobro itd,nama ce biti isto bili u NATO ili ne mi smo nadrljali

ODGOVORITE
Name

Sanja

05.06.2014 21:06

Puna joj usta BiH i NATO-a. Ne treba nam ni jedno ni drugo a ni ti vala na toj funkciji

ODGOVORITE
Name

Vojnik RS

05.06.2014 21:57

Puna su njoj usta nečeg sasvim drugog i baš je briga zašto je izginulo toliko nedužnih ljudi,da bi ih najgori šljam popljuvao u grobovima!DNO DNA!

ODGOVORITE
Name

kasno sad

05.06.2014 22:00

Trebalo je uc u nato u paketu s Hrvatskom ako nista bar bi sad imali NATO helikoptere i mehanizaciju da nas spasavaju od poplava a o drugim benefitima da i ne govorimo. Ono malo vojne industrije sto radi bi radilo za sigurno stabilno trziste a i bili bi u sistemu zastite tako da bi nadam se i ovdje doso trajni mir. Negativnost je sto bi nasa djeca isla po svijetu u mirovne misije al i ovo stanje koje sad imamo dje se ide u nekakve sumnjive paravojske na divlje je jos gore

ODGOVORITE
Name

Trisicka je americka fufa

06.06.2014 04:07

"65 godina NATO-a i rata u Evropi" trebao je da bude naslov.

ODGOVORITE
Name

BOA

06.06.2014 04:35

procitate odgovor na prvo pitanje i koje su to vrijednisti NATO po ovoj curki, pa ako iko vjeruje u te vrijednosti onda neka digne ruku za. Cuj oni bastine vrijednosti kao sto je sloboda. I jos kaze kako je najmanji problem uskladjivanje oruzja.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

06.06.2014 05:17

Zasto ne kaze koliko godisnje drzava clanica mora da izdvoji sredstava za clanstvo u istoj? Koliko Hrvatska placa godisnje? Dodik hoce dobre odnose sa Rusijom, kako onda uci u Nato? Taj isti Nato ne moze primiti novu clanicu bez ispunjenih uslova a u BiH to nije slucaj

ODGOVORITE
Name

Slaven75

06.06.2014 06:19

Bravo Baja veliki Srbine sad hoces u Nato! Sramoto RS, imas li granicu u unistavanju Srpskog naroda?

ODGOVORITE
Name

SanjaVG

06.06.2014 06:22

Najveci neprijatelji RS su Milorad Dodik i SNSD!Samo vi idite gdje hocete i s kim hocete, a narod ostavite, to bi nam bila velika usluga i korist

ODGOVORITE
Name

Teslic

06.06.2014 06:39

Nece Dodo u nato to mu predlazu sta se odma palite!

ODGOVORITE
Name

Vožd

06.06.2014 09:17

Jasno je Baji da od rusije može dobiti samo deklarativnu podršku. Shvatio je da nema ništa od ruskih para, Južnog toka, referenduma, otcijepljenja i sijaset gluposti kojim nas je obasipao u poslednje vrijeme! Ispalio je probni balon kroz usta ove spodobe i sad čeka reakciju građana. U njegovom kabinetu sjede analitičari i savjetnici koji pomno pregledaju svaki komentar na društvenim mrežama na ovu i slične teme. Kasnije će u njegovu glavu doći zakašnjela pamet pa će tu "pamet" njegovo lučonoše prikazivat kao vrhunac umješnosti u upravljanju zemljom. Koji je to idiot!

ODGOVORITE
Name

uh uh

06.06.2014 09:56

Evo i da udjemo u NATO, ali da nas uvodi ova turska kurvestija sa Dodikom, to mi ide na neku stvar!

ODGOVORITE
Name

Roki

06.06.2014 20:44

Trebali bi mi svi kod psyhologa!!! Vise mrznje i nesuglasnosti Nema na cjeloj planeti kao sto je kod Nas!! Mrzi srbina mrzi muslimana a isti smo narod sa istim jezikom obicajima Ali nas guraju politicki u tu vjeroispovjestsku rupu jel tako se moze profitirati od onih koji svaki Dan sve manje imaju!! Zalosno!!

ODGOVORITE
Name

Neko

07.06.2014 01:20

Nama je najbolje da se izmirimo sa našim komšijama, običnim narodom i da složno skinemo sve ove sa vlasti. Oni su nas usitnili i ne možemo im ništa. Zato zajedno i složno u budućnost!

ODGOVORITE
Name

petar

07.06.2014 05:22

ova zena nije vredna komentara kako je nije stid znali ona daje nato ubijao srpsku djecu

ODGOVORITE
Name

xim

07.06.2014 07:32

Bih u NATO a ti u zagrljaj Adija Kapetanovica.

ODGOVORITE
Name

Baba

07.06.2014 13:38

Sanja VG Ovoga se oslobađamo u oktobru sigurno, ali NATO okupatora nikada jer oni nisu ovdje radi nas već radi interesa SAD

ODGOVORITE
Name

slično su govorili dedovi ovakvih da treba da se pridruže pobedničkoj hitlerovskoj soldatesci,tako danas njihovi unuci i unuke žele da se pridruže nato fašistima. Ma nek ide fbih gde god oće,taman nek idu u onu stvar,ali bez RS-a.

07.06.2014 21:45

slično su govorili dedovi ovakvih da treba da se pridruže pobedničkoj hitlerovskoj soldatesci pre 70 godina,tako danas njihovi unuci i unuke žele da se pridruže nato fašistima. Ma nek ide fbih gde god oće,taman nek idu u onu stvar,ali nek tamo idu bez RS-a.

ODGOVORITE
Name

likovnjak

08.06.2014 07:49

U zasto bi nekom smetao NATO?, NATO nije samo vojni nego i politicki savez i clanice moraju ispuniti mnogo uslova a jedan je i vladavina prava. U zemlji u kojoj je na snazi vladavina prava Dodik i njemu sicni bili bi tamo gdje im je mjesto. Prije ili kasnije i Srbija ce se prikljuciti NATO jednostavno jer joj se to vise isplat i jer je Rusija predaleko. To sto je NATO bombardovao Srbiju bice baceno u zaborav jednako kao sto su vec zaboravili da je Kosovo Srbija. A mi Srbi ako se budemo previse kocoperili ostacemo jadni i jadniji nego sto jesmo.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin iz RS

08.06.2014 12:12

A Ana je iz SNSD-a! A zatoooo joj tata radi u iako je otisao u penziju... Uzima lovu sa 5 mjesta plus penzija.

ODGOVORITE