Кнежевина Силанд, најмања држава на свијету

Око 9км од обала Сафока у Великој Британији, у међународним водама, налази се необична конструкција.

Свијет 05.06.2014 | 22:12
Кнежевина Силанд, најмања држава на свијету

Две бетонске куле повезане челичном платформом, првобитно саграђене ради одбране у ИИ светском рату, 1967. су се прогласиле за Кнежевину Силанд (Земљоморје), која има сопственог владара, кнеза Мајкла (63), своју валуту, па чак и своје поштанске марке.

Необичну државу на око 500 квадратних метара нико званично не признаје, али њени становници инсистирају на својој независности.

Силанђани, којих има укупно 22, улове довољно рибе и јастога за своје потребе и сами пречишћавају воду за пиће, док осталу храну и другу робу морају да увозе из Британије, од које су се пре скоро 50 година осамосталили.

Микро-држава има сопствену валуту, силендски долар, и свој фудбалски тим, Силенд ол старс. Главни извоз прихода је продаја сувенира и племићких титула преко интернета: за око 250 евра можете постати гроф од Силенда, титула лорда кошта скромних 35 евра, а за 25 евра можете купити квадратну стопу силендског тла, шољу са грбом, или фудбалски дрес. Од овог лета, као додатни извор прихода, у плану су и туристичке посете.

Приобално утврђење из ИИ Светског рата, познато као ХМ Рафс, 1950-тих година је напуштено, а Рој Бејтс, отац данашњег владара кнеза Мајкла, бивши рибар и мајор британске пешадије, окренуо се емитовању пиратског радио-програма. Тражећи базу изван британске јурисдикције, на Божић 1966. заузео је ХМ Рафс, и прогалсио се кнезом од Силанда.

Династија коју је основао, с породицом и пријатељима, и даље успешно одолева британским притисцима и немачким и холандским “освајачима”,  уз свој мото Е Маре Либертас (Слобода долази с мора).

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сања

05.06.2014 21:00

Боже сваквих будала. Један земљотрес и нека једна кула пукне оде сва држава под море. Још мало ће нам и до пијаце требати пасош

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.06.2014 21:11

Мозда наси политицари да се преселе тамо

ОДГОВОРИТЕ