Kneževina Siland, najmanja država na svijetu

Oko 9km od obala Safoka u Velikoj Britaniji, u međunarodnim vodama, nalazi se neobična konstrukcija.

Svijet 05.06.2014 | 22:12
Kneževina Siland, najmanja država na svijetu

Dve betonske kule povezane čeličnom platformom, prvobitno sagrađene radi odbrane u II svetskom ratu, 1967. su se proglasile za Kneževinu Siland (Zemljomorje), koja ima sopstvenog vladara, kneza Majkla (63), svoju valutu, pa čak i svoje poštanske marke.

Neobičnu državu na oko 500 kvadratnih metara niko zvanično ne priznaje, ali njeni stanovnici insistiraju na svojoj nezavisnosti.

Silanđani, kojih ima ukupno 22, ulove dovoljno ribe i jastoga za svoje potrebe i sami prečišćavaju vodu za piće, dok ostalu hranu i drugu robu moraju da uvoze iz Britanije, od koje su se pre skoro 50 godina osamostalili.

Mikro-država ima sopstvenu valutu, silendski dolar, i svoj fudbalski tim, Silend ol stars. Glavni izvoz prihoda je prodaja suvenira i plemićkih titula preko interneta: za oko 250 evra možete postati grof od Silenda, titula lorda košta skromnih 35 evra, a za 25 evra možete kupiti kvadratnu stopu silendskog tla, šolju sa grbom, ili fudbalski dres. Od ovog leta, kao dodatni izvor prihoda, u planu su i turističke posete.

Priobalno utvrđenje iz II Svetskog rata, poznato kao HM Rafs, 1950-tih godina je napušteno, a Roj Bejts, otac današnjeg vladara kneza Majkla, bivši ribar i major britanske pešadije, okrenuo se emitovanju piratskog radio-programa. Tražeći bazu izvan britanske jurisdikcije, na Božić 1966. zauzeo je HM Rafs, i progalsio se knezom od Silanda.

Dinastija koju je osnovao, s porodicom i prijateljima, i dalje uspešno odoleva britanskim pritiscima i nemačkim i holandskim “osvajačima”,  uz svoj moto E Mare Libertas (Sloboda dolazi s mora).

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sanja

05.06.2014 21:00

Bože svakvih budala. Jedan zemljotres i neka jedna kula pukne ode sva država pod more. Još malo će nam i do pijace trebati pasoš

ODGOVORITE
Name

Md

05.06.2014 21:11

Mozda nasi politicari da se presele tamo

ODGOVORITE