Како Немци виде "Змајеве"

Један од престижних њемачких медија ФАЗ у редовној рубрици у којој представља учеснике предстојећег Мундијала у Бразилу данас је представио репрезентацију Босне и Херцеговине.

Фудбал 05.06.2014 | 17:18
Како Немци виде "Змајеве"

Кроз једанаест краћих поглавља изнесене су све занимљивости о Змајевима и Сафету Сушићу, а аутор текста дотакао се и додирних тачака Њемачке и Босне и Херцеговине.

1. Деби на Маракани

Било је и горих мјеста за први меч. Тако је угледни њемачки лист ФАЗ започео данашњу причу о Змајевима. Противник је Аргентина на стадиону Маракана у Рио Де Жанеиру. Змајеви ће у Рију изгледати боље него у новембру прошле године када су поражени у Сент Луису од истог противника.

2. Одлука у Литванији

Пут до Бразила био је тежак. У групи су водили мртву трку са Грчком. Након десет кола у којима су остварили осам побједа, један реми и један пораз Змајеви су завршили на првом мјесту са 25 бодова. Гол разлика пресудила је у корист Босне и Херцеговине. Одлучујући корак направљен је у Литванији гдје су тријумфовали са 1:0 поготком Ведада Ибишевића.

3. Од Фејзића до Захировића

Босанскохерцеговачка група у Бундеслиги друга је најбројнија када су странци у питању. Више репрезентативаца у Бундеслиги има само Швајцарска. Осам од 30 играча Сафета Сушића уговорима су везани за њемачке клубове. То су Јасмин Фејзић (Ален), Ермин Бичакчић (Хофенхајм), Сеад Колашинац (Шалке), Менсур Мујџа (Фрајбург), Сејад Салиховић (Хофенхајм), Ведад Ибишевић (Штутгарт), Емир Спахић (Леверкузен) и Аднан Захировић (Бохум).

4. Њемачка задња линија

Одбрана Босне и Херцеговине састоји се искључиво од „њемачких“ играча. Штоперски пар чине Емир Спахић и Ермин Бичакчић. Бокове затварају Менсур Мујџа и Сејад Салиховић чија алтернатива је Сеад Колашинац.

5. Погодак из свог петерца у 13. секунди

Асмир Беговић је поносна босанска јединица. У новембру је постигао погодак са 90 метара удаљености и то након само 13 секунди утакмице против Саутемптона. Покушао је испуцати повратну лопту, али је уз помоћ вјетра преварио Артура Боруца на другој страни.

6. Опет и опет Португал

Босанци су од независности државе квалификације за велика такмичења завршавали на четвртом и трећем мјесту све до квалификација за Свјетско првенство у Јужноафричкој Републици. У доигравању су ипак испали, а прејак је био Португал, иста селекција која је за Босанце и Херцеговце била кобна двије године касније, поново у доигравању, овог пута за Европско првенство.

7. Без селектора на извлачењу група

Сафет Сушић једини је селектор који није присуствовао извлачењу група Свјетског првенства зимус у Бразилу. Он је пропустио лет из Париза и то захваљујући гужви на улицама овога града. Између 1982. и 1992. године Сушић је играо за ПСЖ у Француској, а у 343 утакмице постигао је 85 голова. Био је првак ове земље и побједник Купа.

8. Сушић најбољи странац

Сафет Сушић је оставио дубок траг у ПСЖ-у. У избору престижног Франс Футбала изабран је за најбољег страног играча у Француској свих времена. За репрезентацију Југославије играо је 54 пута укључујући и два Свјетска првенства и то 1982. у Шпанији и 1990. у Италији. У државном дресу постигао је 21 гол.

9. Лијепо презиме „Сушић“

Прије 22 године започео је тренерску каријеру. Прво је водио Кан, да би након неколико послова у Турској преузео репрезентацију Босне и Херцеговине. Први је селектор који је одвео репрезентацију БиХ на велико такмичење. У Бразилу мора оправдати позив нећаку Тину Свену за кога је на прес конференцији казао да има лијепо презиме.

10. Проблеми са ФИФА-ом

Иако је од рата у БиХ прошло готово двадесет година, ожиљци сукоба у овој земљи и даље су видљиви. Због тога је Фудбалски савез БиХ дуго времена имао трочлано предсједништво умјесто једног предсједника како налаже статут ФИФА-е. Захваљујћи томе репрезентација БиХ била је под суспензијом, али је на крају ипак пронађен компромис и суспензија је укинута.

11. Бољи од Милера и Хенеса

Един Џеко рођен је у Сарајеву гдје је направио своје прве фудбалске кораке. Из Чешке је 2007. године дошао у Волфсбург. Са Бразилцем Графитеом оборио је рекорд по броју постигнутих погодака у једној сезони. У сезони 2008/2009 укупно су постигли 54 поготка, чиме су оборили рекорд Герда Милера и Улија Хенеса из 1972. године. Касније је отишао у Енглеску, у Манчестер Сити гдје се окитио са две титуле првака.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

миро

05.06.2014 16:36

Сретно Босни и Херцеговини у Бразилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

05.06.2014 17:19

Напред Босна добицете 3 комада од Аргентине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алцапоне

05.06.2014 20:20

Пријатељи, молим вас да не показујете свијету као да се мрзите, као да вам није стало да ваша репка оствари барем једну побједу на мундијалу, мани те се тих националистичких испада и усађене мржње према другачијем, ја сам из федерације ал ево видите читам вијести и ту на овом wеб мјесту који као није мој, ал мој је као што је и Република Српска моја и Федерација јер ово је господо наша држава једна и једина и нама нема боље ал потрудимо се да нам буде боља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

05.06.2014 21:12

Напред змајеви

ОДГОВОРИТЕ