Kako Nemci vide "Zmajeve"

Jedan od prestižnih njemačkih medija FAZ u redovnoj rubrici u kojoj predstavlja učesnike predstojećeg Mundijala u Brazilu danas je predstavio reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Fudbal 05.06.2014 | 17:18
Kako Nemci vide "Zmajeve"

Kroz jedanaest kraćih poglavlja iznesene su sve zanimljivosti o Zmajevima i Safetu Sušiću, a autor teksta dotakao se i dodirnih tačaka Njemačke i Bosne i Hercegovine.

1. Debi na Marakani

Bilo je i gorih mjesta za prvi meč. Tako je ugledni njemački list FAZ započeo današnju priču o Zmajevima. Protivnik je Argentina na stadionu Marakana u Rio De Žaneiru. Zmajevi će u Riju izgledati bolje nego u novembru prošle godine kada su poraženi u Sent Luisu od istog protivnika.

2. Odluka u Litvaniji

Put do Brazila bio je težak. U grupi su vodili mrtvu trku sa Grčkom. Nakon deset kola u kojima su ostvarili osam pobjeda, jedan remi i jedan poraz Zmajevi su završili na prvom mjestu sa 25 bodova. Gol razlika presudila je u korist Bosne i Hercegovine. Odlučujući korak napravljen je u Litvaniji gdje su trijumfovali sa 1:0 pogotkom Vedada Ibiševića.

3. Od Fejzića do Zahirovića

Bosanskohercegovačka grupa u Bundesligi druga je najbrojnija kada su stranci u pitanju. Više reprezentativaca u Bundesligi ima samo Švajcarska. Osam od 30 igrača Safeta Sušića ugovorima su vezani za njemačke klubove. To su Jasmin Fejzić (Alen), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Sead Kolašinac (Šalke), Mensur Mujdža (Frajburg), Sejad Salihović (Hofenhajm), Vedad Ibišević (Štutgart), Emir Spahić (Leverkuzen) i Adnan Zahirović (Bohum).

4. Njemačka zadnja linija

Odbrana Bosne i Hercegovine sastoji se isključivo od „njemačkih“ igrača. Štoperski par čine Emir Spahić i Ermin Bičakčić. Bokove zatvaraju Mensur Mujdža i Sejad Salihović čija alternativa je Sead Kolašinac.

5. Pogodak iz svog peterca u 13. sekundi

Asmir Begović je ponosna bosanska jedinica. U novembru je postigao pogodak sa 90 metara udaljenosti i to nakon samo 13 sekundi utakmice protiv Sautemptona. Pokušao je ispucati povratnu loptu, ali je uz pomoć vjetra prevario Artura Boruca na drugoj strani.

6. Opet i opet Portugal

Bosanci su od nezavisnosti države kvalifikacije za velika takmičenja završavali na četvrtom i trećem mjestu sve do kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. U doigravanju su ipak ispali, a prejak je bio Portugal, ista selekcija koja je za Bosance i Hercegovce bila kobna dvije godine kasnije, ponovo u doigravanju, ovog puta za Evropsko prvenstvo.

7. Bez selektora na izvlačenju grupa

Safet Sušić jedini je selektor koji nije prisustvovao izvlačenju grupa Svjetskog prvenstva zimus u Brazilu. On je propustio let iz Pariza i to zahvaljujući gužvi na ulicama ovoga grada. Između 1982. i 1992. godine Sušić je igrao za PSŽ u Francuskoj, a u 343 utakmice postigao je 85 golova. Bio je prvak ove zemlje i pobjednik Kupa.

8. Sušić najbolji stranac

Safet Sušić je ostavio dubok trag u PSŽ-u. U izboru prestižnog Frans Futbala izabran je za najboljeg stranog igrača u Francuskoj svih vremena. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 54 puta uključujući i dva Svjetska prvenstva i to 1982. u Španiji i 1990. u Italiji. U državnom dresu postigao je 21 gol.

9. Lijepo prezime „Sušić“

Prije 22 godine započeo je trenersku karijeru. Prvo je vodio Kan, da bi nakon nekoliko poslova u Turskoj preuzeo reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Prvi je selektor koji je odveo reprezentaciju BiH na veliko takmičenje. U Brazilu mora opravdati poziv nećaku Tinu Svenu za koga je na pres konferenciji kazao da ima lijepo prezime.

10. Problemi sa FIFA-om

Iako je od rata u BiH prošlo gotovo dvadeset godina, ožiljci sukoba u ovoj zemlji i dalje su vidljivi. Zbog toga je Fudbalski savez BiH dugo vremena imao tročlano predsjedništvo umjesto jednog predsjednika kako nalaže statut FIFA-e. Zahvaljujći tome reprezentacija BiH bila je pod suspenzijom, ali je na kraju ipak pronađen kompromis i suspenzija je ukinuta.

11. Bolji od Milera i Henesa

Edin Džeko rođen je u Sarajevu gdje je napravio svoje prve fudbalske korake. Iz Češke je 2007. godine došao u Volfsburg. Sa Brazilcem Grafiteom oborio je rekord po broju postignutih pogodaka u jednoj sezoni. U sezoni 2008/2009 ukupno su postigli 54 pogotka, čime su oborili rekord Gerda Milera i Ulija Henesa iz 1972. godine. Kasnije je otišao u Englesku, u Mančester Siti gdje se okitio sa dve titule prvaka.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

miro

05.06.2014 16:36

Sretno Bosni i Hercegovini u Brazilu.

ODGOVORITE
Name

Neso

05.06.2014 17:19

Napred Bosna dobicete 3 komada od Argentine.

ODGOVORITE
Name

alcapone

05.06.2014 20:20

Prijatelji, molim vas da ne pokazujete svijetu kao da se mrzite, kao da vam nije stalo da vaša repka ostvari barem jednu pobjedu na mundijalu, mani te se tih nacionalističkih ispada i usađene mržnje prema drugačijem, ja sam iz federacije al evo vidite čitam vijesti i tu na ovom web mjestu koji kao nije moj, al moj je kao što je i Republika Srpska moja i Federacija jer ovo je gospodo naša država jedna i jedina i nama nema bolje al potrudimo se da nam bude bolja...

ODGOVORITE
Name

savo

05.06.2014 21:12

Napred zmajevi

ODGOVORITE