Између БиХ и СП стоји Исланд

Рукометна репрезентација Босне и Херцеговине 7. и 15. јуна одиграће бараж сусрете за одлазак на Свјетско првенство са Исландом.

Остали спортови 05.06.2014 | 14:33
Између БиХ и СП стоји Исланд

Најбољим рукометашима БиХ биће то шести пут да играју бараж са одлазак на велико такмичење, с тим што су до сада три пута били пред вратима раја Европског првенства, док су два пута стали на корак до смотре најбољих свјетских селекција.

Проклетство баража с којим се до надолазећег Мундијала сусретала и фудбалска репрезентација, за БиХ рукометаше почело је 2001. године, када су под палицом Сеада Хасанефендића рукометни Змајеви испали од Данске у баражу за Европско првенство 2002. године.

У првом сусрету, пред испуњеном Скендеријом, славили су рукометаши БиХ са 19:18, али у реваншу су претрпјели убједљив пораз од тада моћне Данске (28:14), па је Европско првенство остало само пусти сан.

У баражу за Европско првенство 2004. године у Словенији, рукометаши БиХ су играли против Чешке. Змајеве је водио Абас Арсланагић, а Чеси су славили у оба сусрета. У Тузли је било 24:18, а у реваншу 32:22.

Проклетство баража настављено је и двије године касније. Поново су рукометаши БиХ, овај пут под вођством Касима Каменице, били на корак до Европског првенства, али у остварењу сна испријечила им се Норвешка, која је у првом сусрету славила 36:23, да би у реваншу резултат гласио 27:27.

Први бараж за одлазак на Свјетско првенство рукометаши БиХ су одиграли 2009. године, а најбољу селекцију тада је водио Халид Демировић. Свјетско првенство играло се у Хрватској и управо тада је БиХ била најближе смотри најбољих свјетских селекција.

У првом сусрету у Мађарској поражени смо са 27:25. Реванш је игран у Скендерији, која је била испуњена до посљедњег мјеста. Играли су Терзић и друштво доста добро, но неколико судијских одлука отишло је на страну гостију, што је изнервирало гледаоце, који су почели убацивати предмете у терен. Меч је прекинут десетак минута прије краја при водству Мађара од 27:24.

Прије двије године најбољи БХ рукометаши, под вођством актуелног селектора Драгана Марковића, играли су бараж за одлазак на Свјетско првенство 2013. године у Шпанији, а противник је била Њемачка.

Славили су њемачки репрезентативци у првом сусрету са 36:24, па је реванш за ову репрезентацију требао бити формалност. Међутим, изабраници Драгана Марковића одиграли су феноменално, те су славили са 33:24, но то ипак није било довољно за пласман на СП.

Коментари / 0

Оставите коментар