Između BiH i SP stoji Island

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 7. i 15. juna odigraće baraž susrete za odlazak na Svjetsko prvenstvo sa Islandom.

Ostali sportovi 05.06.2014 | 14:33
Između BiH i SP stoji Island

Najboljim rukometašima BiH biće to šesti put da igraju baraž sa odlazak na veliko takmičenje, s tim što su do sada tri puta bili pred vratima raja Evropskog prvenstva, dok su dva puta stali na korak do smotre najboljih svjetskih selekcija.

Prokletstvo baraža s kojim se do nadolazećeg Mundijala susretala i fudbalska reprezentacija, za BiH rukometaše počelo je 2001. godine, kada su pod palicom Seada Hasanefendića rukometni Zmajevi ispali od Danske u baražu za Evropsko prvenstvo 2002. godine.

U prvom susretu, pred ispunjenom Skenderijom, slavili su rukometaši BiH sa 19:18, ali u revanšu su pretrpjeli ubjedljiv poraz od tada moćne Danske (28:14), pa je Evropsko prvenstvo ostalo samo pusti san.

U baražu za Evropsko prvenstvo 2004. godine u Sloveniji, rukometaši BiH su igrali protiv Češke. Zmajeve je vodio Abas Arslanagić, a Česi su slavili u oba susreta. U Tuzli je bilo 24:18, a u revanšu 32:22.

Prokletstvo baraža nastavljeno je i dvije godine kasnije. Ponovo su rukometaši BiH, ovaj put pod vođstvom Kasima Kamenice, bili na korak do Evropskog prvenstva, ali u ostvarenju sna ispriječila im se Norveška, koja je u prvom susretu slavila 36:23, da bi u revanšu rezultat glasio 27:27.

Prvi baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo rukometaši BiH su odigrali 2009. godine, a najbolju selekciju tada je vodio Halid Demirović. Svjetsko prvenstvo igralo se u Hrvatskoj i upravo tada je BiH bila najbliže smotri najboljih svjetskih selekcija.

U prvom susretu u Mađarskoj poraženi smo sa 27:25. Revanš je igran u Skenderiji, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Igrali su Terzić i društvo dosta dobro, no nekoliko sudijskih odluka otišlo je na stranu gostiju, što je iznerviralo gledaoce, koji su počeli ubacivati predmete u teren. Meč je prekinut desetak minuta prije kraja pri vodstvu Mađara od 27:24.

Prije dvije godine najbolji BH rukometaši, pod vođstvom aktuelnog selektora Dragana Markovića, igrali su baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2013. godine u Španiji, a protivnik je bila Njemačka.

Slavili su njemački reprezentativci u prvom susretu sa 36:24, pa je revanš za ovu reprezentaciju trebao biti formalnost. Međutim, izabranici Dragana Markovića odigrali su fenomenalno, te su slavili sa 33:24, no to ipak nije bilo dovoljno za plasman na SP.

Komentari / 0

Ostavite komentar