Платини: Нисам корумпиран!

Председник УЕФА Мишел Платини јо једном је одбацио оптужбе да је умешан у корупционашку аферу приликом додељивања организације Мундијала 2022. Катару.

Фудбал 05.06.2014 | 13:44
Платини: Нисам корумпиран!

"Од мале вечере са колегом са посла Мохамедом Бен Хамамом из Катара створили су праву државну заверу. Не знам ни шта, ни ко стоји иза тога", рекао је Платини у интервјуу "Л'Екипу".

Он је нагласио да се већ годину дана "све чини да би се он дискредитовао".

На конкретно питање новинара француског дневника да ли Платини мисли да иза свега стоји Међународна фудбалска федерација (ФИФА), односно њен председник Сеп Блатер, он је одговорио да за то нема доказа.

"Немам никаквог доказа. Не знам ко стоји из свега, али мислим да иза свега стоји велики интерес неких људи у ФИФА", рекао је Платини и додао да себе види као "Светог Тому који не верује у оно што види".

Платини је нагласио да се не каје због тога што је свој глас приликом избора за домаћина Мундијла 2022. дао Катару.

"Уопште се не кајем због тога Знам да је то био добар избор за ФИФА и за светски фудбал", рекао је Платини.

Први човек европског фудбала нагласио је да би, у сваком случају, уколико се докаже да је било корупције приликом гласања за организатора СП 2022, требало поновити изборни поступак, уз примену санкција.

Британски лист "Дејли телеграф" оптужио је почетком ове недеље Платинија да је 2010. године, месец дана пре гласања за организатора СП 2022. имао тајни састанак са тадашњим потпредседником ФИФА Бином Хамамом.

"Сандеј тајмс" је у недељу изнео доказе да је Бин Хамам са пет милиона долара подмитио учеснике гласања за домаћина првенства света 2022.

Председник истражног тела Етичке комисије Медјународне фудбалске федерације (ФИФА) задужен да испита наводе о корупцији при избору домаћина Светског првенства 2022, почео је у Маскату сусрете са члановима Организационог комитета Катара.

"Мајкл Гарсија састао се с делегацијом Катара у једном великом хотелу у Маскату", рекао је агенцији Франс прес извор близак том питању и додао да ће Гарсија наставити разговоре са четворочланом катарском делегацијом у којој је и један високи званичник.

Протеклог месеца, тужилац Мајкл Гарсија је по налогу ФИФА почео да истражује наводе о корупцији у оквиру те организације, а посебна пажња усмерена је на појединце који су допринели да Русија и Катар добију организацију предстојећих Мундијала, 2018, односно 2022. године.

Катар је одмах одбацио све тврдње о нерегуларностима у добијању организације Светскг првенства, али сумње нису сасвим нестале.

Сандеј тајмс навео је да поседује милионе дописа електронске поште и других докумената који доказују наводне исплате новца које је извршио Бин Хаман, тада извршни члан ФИФА из Катара.

Бин Хаман је трајно искључен из тог тела 2012. због навода о корупцији.

Он је рекао да то неће утицати на његову одлуку да буде противкандидат Сепу Блатеру у надметању за председника ФИФА у мају 2015, и да ће званично објавити у августу после Светског првенства у Бразилу да ли ће се кандидовати за те изборе.

После навода Сандеј тајмса, Фифа је објавила да очекује да ће до 9. јуна завршиту своју истрагу о контроверзној додели организације Мундијала 2018. и 2022, Русији, односно Катару.

"После више месеци посвећених разговорима са сведоцима и трагању за материјалима очекујемо да завршимо ову фазу наше истраге пре 9. јуна 2014", рекли су Гарсија и његов помоћник Корнел Борберли.

Очекују да поднесу извештај Светској фудбалској федерацији најкасније за шест недеља, значи пре краја Мундијала у Бразилу 13. јула.

За организацију Светског првенства 2022. поред Катара кандидовале су се и САД, Аустралија, Јужна Кореја и Јапан.

Осам година од почетка Светског првенства у том богатом емирату у Персијском заливу полемика не престаје око тога како је та мала држава 2. децембра 2010. у Цириху добила организацију Мундијала.

Коментари / 0

Оставите коментар