Platini: Nisam korumpiran!

Predsednik UEFA Mišel Platini jo jednom je odbacio optužbe da je umešan u korupcionašku aferu prilikom dodeljivanja organizacije Mundijala 2022. Kataru.

Fudbal 05.06.2014 | 13:44
Platini: Nisam korumpiran!

"Od male večere sa kolegom sa posla Mohamedom Ben Hamamom iz Katara stvorili su pravu državnu zaveru. Ne znam ni šta, ni ko stoji iza toga", rekao je Platini u intervjuu "L'Ekipu".

On je naglasio da se već godinu dana "sve čini da bi se on diskreditovao".

Na konkretno pitanje novinara francuskog dnevnika da li Platini misli da iza svega stoji Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), odnosno njen predsednik Sep Blater, on je odgovorio da za to nema dokaza.

"Nemam nikakvog dokaza. Ne znam ko stoji iz svega, ali mislim da iza svega stoji veliki interes nekih ljudi u FIFA", rekao je Platini i dodao da sebe vidi kao "Svetog Tomu koji ne veruje u ono što vidi".

Platini je naglasio da se ne kaje zbog toga što je svoj glas prilikom izbora za domaćina Mundijla 2022. dao Kataru.

"Uopšte se ne kajem zbog toga Znam da je to bio dobar izbor za FIFA i za svetski fudbal", rekao je Platini.

Prvi čovek evropskog fudbala naglasio je da bi, u svakom slučaju, ukoliko se dokaže da je bilo korupcije prilikom glasanja za organizatora SP 2022, trebalo ponoviti izborni postupak, uz primenu sankcija.

Britanski list "Dejli telegraf" optužio je početkom ove nedelje Platinija da je 2010. godine, mesec dana pre glasanja za organizatora SP 2022. imao tajni sastanak sa tadašnjim potpredsednikom FIFA Binom Hamamom.

"Sandej tajms" je u nedelju izneo dokaze da je Bin Hamam sa pet miliona dolara podmitio učesnike glasanja za domaćina prvenstva sveta 2022.

Predsednik istražnog tela Etičke komisije Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA) zadužen da ispita navode o korupciji pri izboru domaćina Svetskog prvenstva 2022, počeo je u Maskatu susrete sa članovima Organizacionog komiteta Katara.

"Majkl Garsija sastao se s delegacijom Katara u jednom velikom hotelu u Maskatu", rekao je agenciji Frans pres izvor blizak tom pitanju i dodao da će Garsija nastaviti razgovore sa četvoročlanom katarskom delegacijom u kojoj je i jedan visoki zvaničnik.

Proteklog meseca, tužilac Majkl Garsija je po nalogu FIFA počeo da istražuje navode o korupciji u okviru te organizacije, a posebna pažnja usmerena je na pojedince koji su doprineli da Rusija i Katar dobiju organizaciju predstojećih Mundijala, 2018, odnosno 2022. godine.

Katar je odmah odbacio sve tvrdnje o neregularnostima u dobijanju organizacije Svetskg prvenstva, ali sumnje nisu sasvim nestale.

Sandej tajms naveo je da poseduje milione dopisa elektronske pošte i drugih dokumenata koji dokazuju navodne isplate novca koje je izvršio Bin Haman, tada izvršni član FIFA iz Katara.

Bin Haman je trajno isključen iz tog tela 2012. zbog navoda o korupciji.

On je rekao da to neće uticati na njegovu odluku da bude protivkandidat Sepu Blateru u nadmetanju za predsednika FIFA u maju 2015, i da će zvanično objaviti u avgustu posle Svetskog prvenstva u Brazilu da li će se kandidovati za te izbore.

Posle navoda Sandej tajmsa, Fifa je objavila da očekuje da će do 9. juna završitu svoju istragu o kontroverznoj dodeli organizacije Mundijala 2018. i 2022, Rusiji, odnosno Kataru.

"Posle više meseci posvećenih razgovorima sa svedocima i traganju za materijalima očekujemo da završimo ovu fazu naše istrage pre 9. juna 2014", rekli su Garsija i njegov pomoćnik Kornel Borberli.

Očekuju da podnesu izveštaj Svetskoj fudbalskoj federaciji najkasnije za šest nedelja, znači pre kraja Mundijala u Brazilu 13. jula.

Za organizaciju Svetskog prvenstva 2022. pored Katara kandidovale su se i SAD, Australija, Južna Koreja i Japan.

Osam godina od početka Svetskog prvenstva u tom bogatom emiratu u Persijskom zalivu polemika ne prestaje oko toga kako je ta mala država 2. decembra 2010. u Cirihu dobila organizaciju Mundijala.

Komentari / 0

Ostavite komentar