И у јуну нестабилно вријеме

Климатолог Жељко Мајсторовић рекао је данас да ће јуни бити "мирнији" од маја и да ће температуре бити у границама просјека, односно нешто мало испод просјека, зависно од дијела БиХ.

Република Српска 05.06.2014 | 13:59
И у јуну нестабилно вријеме

Када су у питању падавине, биће нешто више изнад вишегодишњег просјека.

"Прва половина овог мјесеца би требала бити нестабилнија и с више падавина, а друга с мање падавина. У суштини, у јуну ће бити промјењиво вријеме. Неће бити већег захлађења, али ни дуљег стабилнијег периода него ће углавном бити падавине у облику локалних пљускова", прецизирао је Мајсторовић.

Потврдио је да неће бити већих падавина, али ће се смјењивати сунчани и кишни периоди, тако да неће бити ни дуже стабилизације ни дужих периода с падавинама.

Када је у питању јул биће то, тврди Мајсторовић, типичан љетни мјесец, али с температурама изнад вишегодишњег просјека те с падавинама које ће бити испод вишегодишњег просјека, а прогнозира се да би у појединим дијеловима БиХ могло бити и суше.

"Таква тенденција ће се наставити и у првој половини августа, па се прогнозира да ће ово бити жарко и топло љето с повремено доста врућим периодима. Друга половина августа требала би бити богатија падавинама, а што се тиче температуре биће ближа просјеку за овај мјесец", казао је Мајсторовић.

Додаје да је мај био у границама и мало испод просјека када су у питању температуре, али су падавине у мају у многим крајевима биле рекордне за 120 година, односно биле су далеко изнад просјека.

 

Коментари / 0

Оставите коментар