I u junu nestabilno vrijeme

Klimatolog Željko Majstorović rekao je danas da će juni biti "mirniji" od maja i da će temperature biti u granicama prosjeka, odnosno nešto malo ispod prosjeka, zavisno od dijela BiH.

Republika Srpska 05.06.2014 | 13:59
I u junu nestabilno vrijeme

Kada su u pitanju padavine, biće nešto više iznad višegodišnjeg prosjeka.

"Prva polovina ovog mjeseca bi trebala biti nestabilnija i s više padavina, a druga s manje padavina. U suštini, u junu će biti promjenjivo vrijeme. Neće biti većeg zahlađenja, ali ni duljeg stabilnijeg perioda nego će uglavnom biti padavine u obliku lokalnih pljuskova", precizirao je Majstorović.

Potvrdio je da neće biti većih padavina, ali će se smjenjivati sunčani i kišni periodi, tako da neće biti ni duže stabilizacije ni dužih perioda s padavinama.

Kada je u pitanju jul biće to, tvrdi Majstorović, tipičan ljetni mjesec, ali s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka te s padavinama koje će biti ispod višegodišnjeg prosjeka, a prognozira se da bi u pojedinim dijelovima BiH moglo biti i suše.

"Takva tendencija će se nastaviti i u prvoj polovini avgusta, pa se prognozira da će ovo biti žarko i toplo ljeto s povremeno dosta vrućim periodima. Druga polovina avgusta trebala bi biti bogatija padavinama, a što se tiče temperature biće bliža prosjeku za ovaj mjesec", kazao je Majstorović.

Dodaje da je maj bio u granicama i malo ispod prosjeka kada su u pitanju temperature, ali su padavine u maju u mnogim krajevima bile rekordne za 120 godina, odnosno bile su daleko iznad prosjeka.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar