Редовне исплате социјалним категоријама

Редовност исплата обавеза Владе Републике Српске према социјалним категоријама неће бити угрожена, а у току су припреме за мајску траншу, изјавио је Љубо Лепир, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске.

Република Српска 05.06.2014 | 13:40
Редовне исплате социјалним категоријама

Лепир је након посјете добојском Центру за социјални рад рекао да предстоји тежак период успостављања стабилног нивоа социјалне сигурности.

"Не радује динамика исплате транши које је Влада Српске доставила граду Добоју, који још није кренуо са исплатама накнада за април крајњим крисницима", рекао је Лепир новинарима.

Он истиче да ће у наредном периоду убрзано бити рађено на успостављању редовности исплата законом утврђених обавеза и нормалног рада Центра за социјални рад у Добоју.

Лепир је навео да је у току снимање стања потреба социјално угрожених категорија на подручју града, са посебним акцентом на поплављено становништво.

Он је упозорио на проблем стамбеног збрињавања лица чије су куће поплављене, јер се приближавају временски услови који захтијевају посебан третман ове категорије.

Према његовим ријечима, разматра се и концепт рада јавних кухиња за Добој.

Директор Центра за социјални рад Данка Сушић захвалила је ресорном министарству за досадашњу помоћ, те истакла да ће највећи дио терета бити на локалној заједници и донаторима, који су спремни да издвоје средства за ово подручје.

Сушићева је рекла да ова институција ради у отежаним условима, пошто је објекат поплављен.

"Према нашој евиденцији, од поплаве је директно угрожено 12.000 становника, од којих ће, према процјени, око 6.000 сигурно бити у стању социјалне помоћи", рекла је Сушићева и додала да је Центар за социјални рад у претходном периоду збрињавао око 4.000 угрожених особа.

Сушићева је указала на одсутност обећане помоћи од невладиног сектора.

"Сви корисници који су поплављени имају право на оброк или помоћ на основу картице које издаје Центар за социјални рад, а на основу претходно састављеног списка", каже Сушићева.

Она истиче да иза овог списка стоји Центар за социјални рад и да се на њему не може наћи нико ко није поплављен.

Према њеним ријечима, дистрибуција хране је у надлежности Црвеног крста који сноси одговорност за подјелу крајњим корисницима.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Љубо Лепир након Добоја посјетиће и центре за социјални рад у Петрову, Вукосављу, Модричи и Шамцу.

Коментари / 0

Оставите коментар