Redovne isplate socijalnim kategorijama

Redovnost isplata obaveza Vlade Republike Srpske prema socijalnim kategorijama neće biti ugrožena, a u toku su pripreme za majsku tranšu, izjavio je Ljubo Lepir, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Republika Srpska 05.06.2014 | 13:40
Redovne isplate socijalnim kategorijama

Lepir je nakon posjete dobojskom Centru za socijalni rad rekao da predstoji težak period uspostavljanja stabilnog nivoa socijalne sigurnosti.

"Ne raduje dinamika isplate tranši koje je Vlada Srpske dostavila gradu Doboju, koji još nije krenuo sa isplatama naknada za april krajnjim krisnicima", rekao je Lepir novinarima.

On ističe da će u narednom periodu ubrzano biti rađeno na uspostavljanju redovnosti isplata zakonom utvrđenih obaveza i normalnog rada Centra za socijalni rad u Doboju.

Lepir je naveo da je u toku snimanje stanja potreba socijalno ugroženih kategorija na području grada, sa posebnim akcentom na poplavljeno stanovništvo.

On je upozorio na problem stambenog zbrinjavanja lica čije su kuće poplavljene, jer se približavaju vremenski uslovi koji zahtijevaju poseban tretman ove kategorije.

Prema njegovim riječima, razmatra se i koncept rada javnih kuhinja za Doboj.

Direktor Centra za socijalni rad Danka Sušić zahvalila je resornom ministarstvu za dosadašnju pomoć, te istakla da će najveći dio tereta biti na lokalnoj zajednici i donatorima, koji su spremni da izdvoje sredstva za ovo područje.

Sušićeva je rekla da ova institucija radi u otežanim uslovima, pošto je objekat poplavljen.

"Prema našoj evidenciji, od poplave je direktno ugroženo 12.000 stanovnika, od kojih će, prema procjeni, oko 6.000 sigurno biti u stanju socijalne pomoći", rekla je Sušićeva i dodala da je Centar za socijalni rad u prethodnom periodu zbrinjavao oko 4.000 ugroženih osoba.

Sušićeva je ukazala na odsutnost obećane pomoći od nevladinog sektora.

"Svi korisnici koji su poplavljeni imaju pravo na obrok ili pomoć na osnovu kartice koje izdaje Centar za socijalni rad, a na osnovu prethodno sastavljenog spiska", kaže Sušićeva.

Ona ističe da iza ovog spiska stoji Centar za socijalni rad i da se na njemu ne može naći niko ko nije poplavljen.

Prema njenim riječima, distribucija hrane je u nadležnosti Crvenog krsta koji snosi odgovornost za podjelu krajnjim korisnicima.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ljubo Lepir nakon Doboja posjetiće i centre za socijalni rad u Petrovu, Vukosavlju, Modriči i Šamcu.

Komentari / 0

Ostavite komentar