"Путинск” умјесто "Славјанска"

Градоначелник Славјанска Вјачеслав Пономарјев одлучио је да овај град преименује у "Путинск" како би изазвао реакцију руског предсједника Владимира Путина и навео га да интервенише на истоку Украјине.

 

Свијет 05.06.2014 | 13:05
"Путинск” умјесто "Славјанска"


Пономарјев је предложио и другим градовима "Донбаса" да учине слично и да се Доњецк назове "Путиново", Луганск да буде "Путинград", а Горловка би била "Владимировка". Према ријечима Пономарјева, снаге које се боре против владе у Кијеву на тај начин желе да укажу да им је потребна помоћ.

"Требамо се само присјетити битке за Стаљинград, која је постала прекретница у великом домовинском рату. Тада су сви схватили да командант совјетске војске Стаљин није дозволио да непријатељ заузме град који носи његово име" - навео је Пономарјев.

Он је апеловао на друге вође антикијевских снага Дениса Пушилина и Валерија Болотова да направе сличну ствар. Командант антикијевских снага у регијама Доњецк и Луганск Игор Стрелков није задовољан чињеницом да Русија не намјерава да се војно уплиће у кризу на истоку Укајине.


Он је негирао да је Русија послала било какву помоћ и оцијенио да би "било боље да су имали у изобиљу оружја и опреме".

"Све што је дошло из Русије је неколико стотина добровољаца, али то није довољно" - рекао је Стрелков и навео да украјинске војска данима напада авионима, хеликоптерима, тенковима и да гину цивили. Руски предсједник Владимир Путин поручио је у интервјуу за француске медије да Русија неће слати руске војне стручњаке или војне снаге на југоисток Украјине и да неће бити анексије.

Политички аналитичари процјењују да је Русија спремна да подржи федерализацију Украјине и стварање политички јаких региона на југоисточној граници, које би помагала и финансијски и политички, али да након припајања Крима не жели даљи кофликт са Западом.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РЗ

05.06.2014 11:45

Тешко је схватити потезе Русије у односу на овај рат, мада је могуће да много чињеница није познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије са истока

05.06.2014 12:30

И Слобо на Косову уздао се у Русе па доби по носу

ОДГОВОРИТЕ