"Putinsk” umjesto "Slavjanska"

Gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjev odlučio je da ovaj grad preimenuje u "Putinsk" kako bi izazvao reakciju ruskog predsjednika Vladimira Putina i naveo ga da interveniše na istoku Ukrajine.

 

Svijet 05.06.2014 | 13:05
"Putinsk” umjesto "Slavjanska"


Ponomarjev je predložio i drugim gradovima "Donbasa" da učine slično i da se Donjeck nazove "Putinovo", Lugansk da bude "Putingrad", a Gorlovka bi bila "Vladimirovka". Prema riječima Ponomarjeva, snage koje se bore protiv vlade u Kijevu na taj način žele da ukažu da im je potrebna pomoć.

"Trebamo se samo prisjetiti bitke za Staljingrad, koja je postala prekretnica u velikom domovinskom ratu. Tada su svi shvatili da komandant sovjetske vojske Staljin nije dozvolio da neprijatelj zauzme grad koji nosi njegovo ime" - naveo je Ponomarjev.

On je apelovao na druge vođe antikijevskih snaga Denisa Pušilina i Valerija Bolotova da naprave sličnu stvar. Komandant antikijevskih snaga u regijama Donjeck i Lugansk Igor Strelkov nije zadovoljan činjenicom da Rusija ne namjerava da se vojno upliće u krizu na istoku Ukajine.


On je negirao da je Rusija poslala bilo kakvu pomoć i ocijenio da bi "bilo bolje da su imali u izobilju oružja i opreme".

"Sve što je došlo iz Rusije je nekoliko stotina dobrovoljaca, ali to nije dovoljno" - rekao je Strelkov i naveo da ukrajinske vojska danima napada avionima, helikopterima, tenkovima i da ginu civili. Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u intervjuu za francuske medije da Rusija neće slati ruske vojne stručnjake ili vojne snage na jugoistok Ukrajine i da neće biti aneksije.

Politički analitičari procjenjuju da je Rusija spremna da podrži federalizaciju Ukrajine i stvaranje politički jakih regiona na jugoistočnoj granici, koje bi pomagala i finansijski i politički, ali da nakon pripajanja Krima ne želi dalji koflikt sa Zapadom.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

РЗ

05.06.2014 11:45

Тешко је схватити потезе Русије у односу на овај рат, мада је могуће да много чињеница није познато.

ODGOVORITE
Name

Mojsije sa istoka

05.06.2014 12:30

I Slobo na Kosovu uzdao se u Ruse pa dobi po nosu

ODGOVORITE