Угрожене студенте ослободити школарине

На факултетима Бањалучког универзитета у току је евиденција студената угрожених у поплавама, како би им била пружена помоћ.

Република Српска 05.06.2014 | 11:33
Угрожене студенте ослободити школарине

Док поједини студенти као доказ прилажу фотографију поплављене имовине, на факултетима кажу да то није неопходно, јер сматрају да је лако утврдити да ли говоре истину или не.

На Електротехничком факултету наводе да је евиденција студената у току, те да сви запослени радо дају свој допринос овој хуманитарној акцији.

''Већ смо уплатили 5.000 марака, а на добровољној основи смо организовали прикупљање средстава од запослених. Административно особље ће дати пет одсто од плате, а наставно минимално 10 одсто'', наводи Бранко Блануша, продекан за наставу на ЕТФ-у.

У плану су, додао је он, и неке системске мјере с којима ће ићи према Универзитету и Министарству, а односе се на то да за наредну школску годину сви студенти из угрожених подручја и они који су на неки начин погођени буду ослобођени школарине.

И Новак Кондић, декан Економског факултета, истиче да ће помоћи својим студентима колико буду могли.

''У зависности од средстава које ћемо прикупити са Студентском организацијом и Синдикатом факултета, направићемо распоред и пружити новчану помоћ", каже Кондић и додаје да су, такође, уплатили и 5.000 марака у Фонд солидарности Владе РС.

Зоран Бабић, директор Студентског дома ''Никола Тесла'', истиче да је одмах након поплава предузета иницијатива да студенти са поплављених подручја буду ослобођени плаћања смјештаја и хране, закључно са 15. јулом.

Додаје да је око 500 студената у Дому са угрожених подручја, али да нису сви погођени, те да они који јесу што прије треба да се јаве како би били евидентирани.

Коментари / 0

Оставите коментар