Ugrožene studente osloboditi školarine

Na fakultetima Banjalučkog univerziteta u toku je evidencija studenata ugroženih u poplavama, kako bi im bila pružena pomoć.

Republika Srpska 05.06.2014 | 11:33
Ugrožene studente osloboditi školarine

Dok pojedini studenti kao dokaz prilažu fotografiju poplavljene imovine, na fakultetima kažu da to nije neophodno, jer smatraju da je lako utvrditi da li govore istinu ili ne.

Na Elektrotehničkom fakultetu navode da je evidencija studenata u toku, te da svi zaposleni rado daju svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji.

''Već smo uplatili 5.000 maraka, a na dobrovoljnoj osnovi smo organizovali prikupljanje sredstava od zaposlenih. Administrativno osoblje će dati pet odsto od plate, a nastavno minimalno 10 odsto'', navodi Branko Blanuša, prodekan za nastavu na ETF-u.

U planu su, dodao je on, i neke sistemske mjere s kojima će ići prema Univerzitetu i Ministarstvu, a odnose se na to da za narednu školsku godinu svi studenti iz ugroženih područja i oni koji su na neki način pogođeni budu oslobođeni školarine.

I Novak Kondić, dekan Ekonomskog fakulteta, ističe da će pomoći svojim studentima koliko budu mogli.

''U zavisnosti od sredstava koje ćemo prikupiti sa Studentskom organizacijom i Sindikatom fakulteta, napravićemo raspored i pružiti novčanu pomoć", kaže Kondić i dodaje da su, takođe, uplatili i 5.000 maraka u Fond solidarnosti Vlade RS.

Zoran Babić, direktor Studentskog doma ''Nikola Tesla'', ističe da je odmah nakon poplava preduzeta inicijativa da studenti sa poplavljenih područja budu oslobođeni plaćanja smještaja i hrane, zaključno sa 15. julom.

Dodaje da je oko 500 studenata u Domu sa ugroženih područja, ali da nisu svi pogođeni, te da oni koji jesu što prije treba da se jave kako bi bili evidentirani.

Komentari / 0

Ostavite komentar