Биће притисака на Србију због Украјине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић очекује да ће бити притисака Вашингтона на Србију да промјени став према Украјини и Русији, али не и став о војној неутралности.

Србија 05.06.2014 | 11:10
Биће притисака на Србију због Украјине

Поводом најаве да би у Бијелој кући ускоро могао да буде парафиран документ "Акт о спречавању руске агресије 2014", који подразумјева јачање утицаја НАТО у централној и источној Европи, Дачић је рекао да не очекује велике заокрете у политици Вашингтона према Србији.

"Ипак, не очекујем велике заокрете у политици Вашингтона према Србији, који поштује наше позиције војне неутралности", рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Аналитичар Обрад Кесић сматра да се иза овог документа, који су донијели републиканци, крије намјера да НАТО поново оснажи и додаје да је "Украјинска криза дала нови живот Алијанси".

"Доскора је изгледало да се више неће ширити, а сада се на Конгресу јавља огроман притисак да се Алијанса прошири уручењем позива за чланство Црној Гори. Тиме се показује, не само да је НАТО виталан и спреман да прими нове чланице већ се сужава и руски утицај у Европи", оцијенио је Кесић.

У документу "Акт о спречавању руске агресије 2014" од америчког предсједника Барака Обаме тражи се да се Вашингтон, због догађаја у Украјини, хитно пробуди и проведе заокрет у политици према источној и централној Европи.

Републиканци од предсједника САД траже да ојача санкције Москви да би се она "одвратила од даље агресије" и оснажи сарадњу са многим земљама, укључујући Србију, која би, како је наведено у документу, у догледно вријеме постала члан НАТО.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

05.06.2014 09:17

Шта сте се уватили више Русије, сву помоћ и паре смо добили од Европе. Руси само обећавају, отворите очи већ једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЈ-у

05.06.2014 09:19

То је наса политика и политика комунизма у којем су ови људи сколовани,само прицај ниста не подузимај и ради.Њабољи примјер тога је Русија од 90тих година није се ни метар помакла на свијетској сцени и данас дан зиви у Совијетској слави као ми у југославенској.Гледало се да се покраде све сто је се покрасти могло, сто се губи геостратески утицај то није битно,битно је било дај мени и мојим да добро зиве!!!!Сада се сијетили да се треба војно наорузавати и модернизовати.НАТО и ЕУ у ових 24 године досли су им до границе док су они спавали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милану

05.06.2014 09:22

Ајд не фантазирај кад немас појма каква те европа снасла мајке ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

05.06.2014 09:34

А ста ми имамо да понудимо Русији и Европи. Ниста. Нама као и Федерацији само треба садаке. Нити ко зели, нити ко хоце несто да ради. Ми смо задња рупа на свирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

05.06.2014 09:49

Свака цаст Милане то је истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.06.2014 15:53

Ми прво требамо видјети ко хоце да нас прими овакве неодговорне и неспособне, дзабе је нама гледати у ЕУ, кад ми њима додјемо несто као слијепо цријево, а Русија ста да ради са нама кад смо издали своје све. Ста да они оцекују од нас.

ОДГОВОРИТЕ