Biće pritisaka na Srbiju zbog Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić očekuje da će biti pritisaka Vašingtona na Srbiju da promjeni stav prema Ukrajini i Rusiji, ali ne i stav o vojnoj neutralnosti.

Srbija 05.06.2014 | 11:10
Biće pritisaka na Srbiju zbog Ukrajine

Povodom najave da bi u Bijeloj kući uskoro mogao da bude parafiran dokument "Akt o sprečavanju ruske agresije 2014", koji podrazumjeva jačanje uticaja NATO u centralnoj i istočnoj Evropi, Dačić je rekao da ne očekuje velike zaokrete u politici Vašingtona prema Srbiji.

"Ipak, ne očekujem velike zaokrete u politici Vašingtona prema Srbiji, koji poštuje naše pozicije vojne neutralnosti", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Analitičar Obrad Kesić smatra da se iza ovog dokumenta, koji su donijeli republikanci, krije namjera da NATO ponovo osnaži i dodaje da je "Ukrajinska kriza dala novi život Alijansi".

"Doskora je izgledalo da se više neće širiti, a sada se na Kongresu javlja ogroman pritisak da se Alijansa proširi uručenjem poziva za članstvo Crnoj Gori. Time se pokazuje, ne samo da je NATO vitalan i spreman da primi nove članice već se sužava i ruski uticaj u Evropi", ocijenio je Kesić.

U dokumentu "Akt o sprečavanju ruske agresije 2014" od američkog predsjednika Baraka Obame traži se da se Vašington, zbog događaja u Ukrajini, hitno probudi i provede zaokret u politici prema istočnoj i centralnoj Evropi.

Republikanci od predsjednika SAD traže da ojača sankcije Moskvi da bi se ona "odvratila od dalje agresije" i osnaži saradnju sa mnogim zemljama, uključujući Srbiju, koja bi, kako je navedeno u dokumentu, u dogledno vrijeme postala član NATO.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan

05.06.2014 09:17

Šta ste se uvatili više Rusije, svu pomoć i pare smo dobili od Evrope. Rusi samo obećavaju, otvorite oči već jednom.

ODGOVORITE
Name

KPJ-u

05.06.2014 09:19

To je nasa politika i politika komunizma u kojem su ovi ljudi skolovani,samo pricaj nista ne poduzimaj i radi.Njabolji primjer toga je Rusija od 90tih godina nije se ni metar pomakla na svijetskoj sceni i danas dan zivi u Sovijetskoj slavi kao mi u jugoslavenskoj.Gledalo se da se pokrade sve sto je se pokrasti moglo, sto se gubi geostrateski uticaj to nije bitno,bitno je bilo daj meni i mojim da dobro zive!!!!Sada se sijetili da se treba vojno naoruzavati i modernizovati.NATO i EU u ovih 24 godine dosli su im do granice dok su oni spavali.

ODGOVORITE
Name

Milanu

05.06.2014 09:22

Ajd ne fantaziraj kad nemas pojma kakva te evropa snasla majke ti

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

05.06.2014 09:34

A sta mi imamo da ponudimo Rusiji i Evropi. Nista. Nama kao i Federaciji samo treba sadake. Niti ko zeli, niti ko hoce nesto da radi. Mi smo zadnja rupa na svirali.

ODGOVORITE
Name

boss

05.06.2014 09:49

Svaka cast Milane to je istina

ODGOVORITE
Name

Md

05.06.2014 15:53

Mi prvo trebamo vidjeti ko hoce da nas primi ovakve neodgovorne i nesposobne, dzabe je nama gledati u EU, kad mi njima dodjemo nesto kao slijepo crijevo, a Rusija sta da radi sa nama kad smo izdali svoje sve. Sta da oni ocekuju od nas.

ODGOVORITE