РС наставља изградњу “Јужног тока”

Република Српска ће интензивно наставити с активностима на реализацији пројекта "Јужни ток" упркос опструкцијама које постоје на нивоу БиХ и текућим проблемима на релацији ЕУ – Русија.

Република Српска 04.06.2014 | 21:31
РС наставља изградњу “Јужног тока”

Истакли су то данас из компаније "Гас-Рес", која ће у перспективи бити задужена за реализацију пројекта крака "Јужног тока" кроз РС, а након што је Европска комисија донијела одлуку да суспендује радове на изградњи овог руског гасовода кроз Европску унију.

Наиме, из Европске комисије инсистирају да се поново ревидирају билатерални споразуми које је Русија потписала с чланицама ЕУ, а који се односе на спровођење пројекта "Јужни ток". Званични Брисел је затегнуо односе с Москвом јер сматра да Русија не доприноси смиривању ситуације у Украјини, те је оцијенио да Руси не поштују ставке Трећег енергетског пакета приликом реализације изградње "Јужног тока" кроз Евопу.

Слободан Пухалац, вршилац дужности директора "Гас-Реса", говорећи о могућим посљедицама новонасталих односа на релацији ЕУ - Русија, истакао је да пројекат "Јужни ток" у РС треба посматрати у контексту његове судбине у осталим европским земљама, а прије свега у Бугарској и Србији, јер преко тих земаља гасовод и долази до РС.

"У сталним смо консултацијама с руским партнером 'Газпромом', али пратимо и ставове ЕУ, Србије и Бугарске по овом питању. Надамо се да ће прекинути разговори на линији Европска енергетска заједница - Русија бити настављени и да ће бити пронађена компромисна рјешења која ће убрзати реализацију пројекта", рекао је Пухалац.

РС у овом тренутку преостаје да сачека распетљавање овог великог Гордијевог чвора у односима ЕУ и Русије, каже Пухалац и истиче како се нада да ће економски интереси и сигурност снабдијевања југоисточне Европе гасом надвладати политичке.

"Више је него очигледно да је на сцени пуна, неоснована, политичка опструкција пројекта 'Јужни ток'", истиче Пухалац и додаје да ће "Газпром", заједно с акционарима на овом пројекту, њемачким "Винтерсхалом", француским ЕДФ-ом и италијанским ЕНИ-јем, сигурно пронаћи начин да се остваре, првенствено, економски интереси.

Он је констатовао да се пројекат "Јужни ток" у РС реализује у складу с активностима које су јасно утврђене потписаном "мапом пута" између РС и "Газпрома". Говорећи о евентуалним посљедицама по РС уколико не буде поштовала одлуке Европске комисије, рекао је да је РС досад настојала да спроведе све захтјеве Европске енергетске заједнице.

"У том смислу РС је испоштовала већи дио захтјева Другог енергетског пакета, који је тренутно на снази, до почетка примјене Трећег енергетског пакета 1. јануара 2015. године", констатовао је он. Пухалац је додао да РС није једина у региону која се суочава с вјештачки постављеном дилемом ЕУ или Русија.

"РС у овом мноштву различитих интереса мора пронаћи сопствени интерес, који ће јој гарантовати енергетску стабилност и одрживост у наредном периоду, а самим тим и економску и политичку снагу", рекао је Пухалац.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПИРКО56

04.06.2014 19:50

Да сам на месту Путина, превентивно бих затворио северни ток. Па кад се на јесен буду смрзавали, привреда ушла у рецесију,а блесава европа зависили од украјинског зезања, почели би да мисле својом главом, а не америчком. Или им треба амерички тутор, пошто су ретардирани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја се уградио

04.06.2014 19:54

Мислим да би требали прво завршити аеродром у Требињу па тек онда почети са "јужним током",радити истовремено на овако великим пројектима је изазов и за стабилније земље од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плин и ми

04.06.2014 20:52

Вец имамо инфрастеуктуру и подмирујемо све потросаце тако да поред старог нови гааовод нам ни не треба јер нема ко да троси тај нови гас. А и кад се заврси та промасена инвеатиција питање је велико дал це и куда да додје гас и ко це мпц да га плати. А и руси немају осим Бугарске никакву алтернативу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни Баја

05.06.2014 03:22

Милокрад Лакташенко опет нешто почео обећавати, ка што је обећао много штошта а ништа није урађено. Ако Јужни ток прође као аеродром у Требињу од Јужног слијепог цријева за РС-ку нема ништа, јер из Федерације неће пристати на ултиматум Милокрада Лакташенка.

ОДГОВОРИТЕ