RS nastavlja izgradnju “Južnog toka”

Republika Srpska će intenzivno nastaviti s aktivnostima na realizaciji projekta "Južni tok" uprkos opstrukcijama koje postoje na nivou BiH i tekućim problemima na relaciji EU – Rusija.

Republika Srpska 04.06.2014 | 21:31
RS nastavlja izgradnju “Južnog toka”

Istakli su to danas iz kompanije "Gas-Res", koja će u perspektivi biti zadužena za realizaciju projekta kraka "Južnog toka" kroz RS, a nakon što je Evropska komisija donijela odluku da suspenduje radove na izgradnji ovog ruskog gasovoda kroz Evropsku uniju.

Naime, iz Evropske komisije insistiraju da se ponovo revidiraju bilateralni sporazumi koje je Rusija potpisala s članicama EU, a koji se odnose na sprovođenje projekta "Južni tok". Zvanični Brisel je zategnuo odnose s Moskvom jer smatra da Rusija ne doprinosi smirivanju situacije u Ukrajini, te je ocijenio da Rusi ne poštuju stavke Trećeg energetskog paketa prilikom realizacije izgradnje "Južnog toka" kroz Evopu.

Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora "Gas-Resa", govoreći o mogućim posljedicama novonastalih odnosa na relaciji EU - Rusija, istakao je da projekat "Južni tok" u RS treba posmatrati u kontekstu njegove sudbine u ostalim evropskim zemljama, a prije svega u Bugarskoj i Srbiji, jer preko tih zemalja gasovod i dolazi do RS.

"U stalnim smo konsultacijama s ruskim partnerom 'Gazpromom', ali pratimo i stavove EU, Srbije i Bugarske po ovom pitanju. Nadamo se da će prekinuti razgovori na liniji Evropska energetska zajednica - Rusija biti nastavljeni i da će biti pronađena kompromisna rješenja koja će ubrzati realizaciju projekta", rekao je Puhalac.

RS u ovom trenutku preostaje da sačeka raspetljavanje ovog velikog Gordijevog čvora u odnosima EU i Rusije, kaže Puhalac i ističe kako se nada da će ekonomski interesi i sigurnost snabdijevanja jugoistočne Evrope gasom nadvladati političke.

"Više je nego očigledno da je na sceni puna, neosnovana, politička opstrukcija projekta 'Južni tok'", ističe Puhalac i dodaje da će "Gazprom", zajedno s akcionarima na ovom projektu, njemačkim "Vintershalom", francuskim EDF-om i italijanskim ENI-jem, sigurno pronaći način da se ostvare, prvenstveno, ekonomski interesi.

On je konstatovao da se projekat "Južni tok" u RS realizuje u skladu s aktivnostima koje su jasno utvrđene potpisanom "mapom puta" između RS i "Gazproma". Govoreći o eventualnim posljedicama po RS ukoliko ne bude poštovala odluke Evropske komisije, rekao je da je RS dosad nastojala da sprovede sve zahtjeve Evropske energetske zajednice.

"U tom smislu RS je ispoštovala veći dio zahtjeva Drugog energetskog paketa, koji je trenutno na snazi, do početka primjene Trećeg energetskog paketa 1. januara 2015. godine", konstatovao je on. Puhalac je dodao da RS nije jedina u regionu koja se suočava s vještački postavljenom dilemom EU ili Rusija.

"RS u ovom mnoštvu različitih interesa mora pronaći sopstveni interes, koji će joj garantovati energetsku stabilnost i održivost u narednom periodu, a samim tim i ekonomsku i političku snagu", rekao je Puhalac.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

PIRKO56

04.06.2014 19:50

Da sam na mestu Putina, preventivno bih zatvorio severni tok. Pa kad se na jesen budu smrzavali, privreda ušla u recesiju,a blesava evropa zavisili od ukrajinskog zezanja, počeli bi da misle svojom glavom, a ne američkom. Ili im treba američki tutor, pošto su retardirani!

ODGOVORITE
Name

Baja se ugradio

04.06.2014 19:54

Mislim da bi trebali prvo završiti aerodrom u Trebinju pa tek onda početi sa "južnim tokom",raditi istovremeno na ovako velikim projektima je izazov i za stabilnije zemlje od nas.

ODGOVORITE
Name

plin i mi

04.06.2014 20:52

Vec imamo infrasteukturu i podmirujemo sve potrosace tako da pored starog novi gaaovod nam ni ne treba jer nema ko da trosi taj novi gas. A i kad se zavrsi ta promasena inveaticija pitanje je veliko dal ce i kuda da dodje gas i ko ce mpc da ga plati. A i rusi nemaju osim Bugarske nikakvu alternativu

ODGOVORITE
Name

Glavni Baja

05.06.2014 03:22

Milokrad Laktašenko opet nešto počeo obećavati, ka što je obećao mnogo štošta a ništa nije urađeno. Ako Južni tok prođe kao aerodrom u Trebinju od Južnog slijepog crijeva za RS-ku nema ništa, jer iz Federacije neće pristati na ultimatum Milokrada Laktašenka.

ODGOVORITE